L'ONU adverteix que els grans simis podrien desaparèixer en poques dècades

09/06/2005 - 00:00
Queden 350.000 exemplars en llibertat, i perden un 50% de la seva població cada tres generacions. La destrucció dels seus hàbitats a través de la tala d'arbres i de la mineria, la caça pel consum de la seva carn i venda per publicitat, experimentació... I en algunes zones com Àfrica central les malalties com el virus Èbola estan acabant amb els animals més propers a l'home.
Quan tots els mitjans de comunicació fan públics informes sobre les similituds genètiques -i fa temps que es sap que també psicològiques- de l'home i els grans simis, l'ONU dona la veu d'alarma sobre la seva situació. 'El primer Atlas Mundial dels grans simis', presentat per el PNUMA, adverteix que nombroses espècies d'aquests animals podrien extingir-se en una generació si no es prenen les mesures adequades'
Les previsions són que si continua la desforestació, la caça i les malalties en poc menys de 30 anys poden desaparèixer els ximpanzés, orangutans i goril·les en les selves d'Àfrica i Àsia. L'informe descriu la situació en els 23 països que alberguen goril·les, ximpanzés, orangutans i bonobos i és un compendi de les últimes investigacions i observacions científiques a nivell mundial. Situa en el mapa les sis espècies de grans simis que encara existeixen i explica els perills als quals s'enfronten cada dia.
Segons el parer dels autors, la situació no és gens optimista. El treball destaca sobre tot la mala situació dels orangutans que si tot continua igual perdran el 47% del seu hàbitat a Indonèsia i Malàisia en només 5 anys. Les dades revelen la crítica situació que pateixen, per exemple, els orangutans de Sumatra, dels quals tot just queden 7.300 exemplars en llibertat. Ara bé, la resta de grans simis estan en situacions paregudes. Cal no oblidar que queden aproximadament al món uns 38.000 ximpanzés, i d'ells 5.000 en captivitat, la majoria en poder de laboratoris farmacèutics.
Perquè les espècies sobrevisquin, es requereix d'una acció internacional concertada, ja que en la major part d'aquest països l'extrema pobresa fa inviable projectes que eviten l'impacte humà sobre aquest animals. Per això representats de les Nacions Unides es reuneixen aquesta setmana, del 5 al 9 de setembre a Kinshasa, a la República Democràtica del Congo, per establir mesures que ajudin a la supervivència d'aquest animals. El secretari general de l'ONU Kofi Anna assegura que tot i que la seva situació és extremadament dèbil l'ésser humà encara té una oportunitat de tractar als 'nostres parents' amb el respecte que es mereixen'.
Podeu saber més sobre la situació dels grans simis i la forma d'ajudar a la seva recuperació a Proyecto Gran Simio

Relacionats

Butlletí