L'Obra Social ‘la Caixa' i la Diputació de Barcelona recuperen el patrimoni natural i històric del Montcau, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac

Diputació de Barcelona

26/06/2016 - 12:38

La restauració i millora d'àrees degradades així com de recuperació d'elements del patrimoni històric i cultural al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac ha estat realitzada en el marc del conveni entre ambdues institucions per actuacions en la Xarxa de Parcs Naturals.

 

En el conjunt d'actuacions hi han participat 16 persones en risc d'exclusió laboral provinents de dos centres especials de treball com són L'Heura i CIPO, i l'empresa d'inserció Barberà Inserta. Els treballs, que han tingut una durada de set mesos, han comptat amb una inversió per part de l'entitat financera de més de 160.200 euros.

Forn d'obra de Can Pobla
Una de les principals actuacions per posar en valor el patrimoni cultural del parc ha consistit en la protecció de l'antic forn d'obra de Can Pobla, masia situada al peu de la Mola, al municipi de Matadepera, amb la instal·lació d'una pèrgola que el protegeix de l'erosió de la pluja. També s'ha millorat el seu accés amb la construcció de graons de pedra, s'ha instal·lat una tanca de fusta de castanyer per tal d'evitar accidents i s'ha col·locat un cartell per explicar com s'elaborava antigament la ceràmica.

El forn de Can Pobla es troba en molt bon estat de conservació, el que fa pensar que es va construir expressament per a les obres d'ampliació de la masia de Can Pobla, que data de principis del segle XX.

En aquest tipus de forns, coneguts també com a teuleries o rajoleries, s'hi coïen les peces de ceràmica per a la construcció d'edificis. Aquests forns no es trobaven prop de les cases de pagès o dels pobles, sinó en mig dels boscos, on hi havia el combustible i la terra adequada per fer les peces de ceràmica, com ara les teules, rajols, cairons i maons, principalment. També hi havia un solell proper per assecar les peces abans de coure-les al forn sobre una graella.

Barraca del Cumònia i forn de Mata-rodona
Altres accions realitzades per valoritzar el patrimoni històric i cultural realitzades al Parc Natural han estat l'arranjament de la barraca del Cumònia, una edificació de pedra seca de grans dimensions situada prop de la vall d'Horta, a Sant Llorenç Savall, així com el sanejament del forn d'obra de Mata-rodona, un gran mas situat al terme municipal de Mura.

Punts d'aigua per afavorir la biodiversitat
En el mateix Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, s'han arranjat també diversos punts d'aigua per tal d'afavorir la biodiversitat de flora i fauna aquàtics, a més d'actuacions per frenar l'erosió de diversos senders del parc.

Així mateix, s'han eliminat espècies al·lòctones i s'han fet tractaments silvícoles per recuperar Espais afectats per incendis forestals.

Imatge: Forn d'obra de Can Pobla

Més informació:

Pla d'actuacions de restauració i millora dels espais de l'entorn del Montcau

Pla d'actuacions de restauració d'àrees degradades i millora d'aiguamolls i altres punts d'aigua a l'entorn del Montcau

Pla actuacions de millora hàbitats forestals i manteniment hàbitats oberts de l'entorn del Montcau


Relacionats

Butlletí