Llum verda a un nou contracte de recollida a Viladecans

09/05/2023 - 09:17

El servei municipal de neteja viària i recollida de residus de Viladecans s'encamina cap a un canvi significatiu. La Junta de Govern Local de l'Ajuntament de Viladecans va aprovar el 29 de març les condicions d'un nou contracte que estarà vigent al llarg d'una dècada, previsiblement a partir de la tardor. 

L'Ajuntament destinarà més inversió al servei. El nou contracte podria arribar a un cost de 14,7 milions d'euros anuals quan estiguin totes les seves fases implantades (a parir de 2030), mentre que ara arriba als 6,3 milions i el 2012 era de 4,7.

El renovat servei incrementarà la neteja viària i impulsarà un nou model de recollida selectiva per arribar a les metes obligades per la Unió Europea, de les quals actualment se n'està molt lluny, amb l'objectiu de reduir dràsticament els residus que s'envien a l'abocador, que juntament amb els envasos són els més contaminants.

Així mateix, s'incorporaran vehicles menys contaminants i elèctrics, que al costat dels resultats del servei han de contribuir a l'objectiu que Viladecans sigui neutra en emissions de CO₂ per al 2030. A més, el nou contracte incorporarà mesures socials perquè la recollida d'alguns residus (trastos vells, olis de cuina i roba) la realitzin empreses d'inserció laboral de persones vulnerables, així com per fomentar la paritat de gènere entre la plantilla del servei.

El servei de neteja tindrà un augment de personal, freqüència i maquinària. Això no obstant, la gran transformació del servei sigui la del sistema de recollida de residus. Ara, Viladecans és a les posicions de cua entre els municipis metropolitans en reciclatge: amb prou feines un de cada tres quilos, quan l'obligació és arribar a dos de cada tres al 2035 per reduir les emissions d'efecte hivernacle. Per arribar a aquest objectiu, i evitar així sancions a les arques públiques, es buscarà una major responsabilitat ciutadana amb la reducció i la separació dels residus.

Per a això, el servei canviarà de model de recollida per un de més individualitzat, que serà diferent segons les zones i s'anirà estenent pels diferents barris a partir de 2025, quan es compti amb la maquinària adaptada per a la tasca.


 

Categories: 

Relacionats

Article

Banderes Verdes premia l’esforç de l’hostaleria local i dels ajuntaments amb el reciclatge d’envasos de vidre i la lluita contra el canvi climàtic · 215 bars, restaurants i guinguetes de la localitat s’han sumat enguany a la iniciativa en col·laboració amb l’Ajuntament de Castelldefels i Ecovidrio · La ciutat la va guanyar per primer cop l’any 2021

Article

L’Ajuntament de Viladecans ha implantat una nova iniciativa en defensa de la sostenibilitat i la reducció de generació de residus, amb l’objectiu d’aconseguir la neutralitat climàtica i la transició cap a un model de ciutat sostenible. 

Article

La plaça de la Vila de Sant Feliu de Llobregat ha acollit la presentació i primera enganxada de cartells de 'Per un #SantFeliuNet i ordenat', la nova campanya de recollida d'objectes grans al carrer.

Butlletí