Llum verda a un nou contracte de recollida a Viladecans

09/05/2023 - 09:17

El servei municipal de neteja viària i recollida de residus de Viladecans s'encamina cap a un canvi significatiu. La Junta de Govern Local de l'Ajuntament de Viladecans va aprovar el 29 de març les condicions d'un nou contracte que estarà vigent al llarg d'una dècada, previsiblement a partir de la tardor. 

L'Ajuntament destinarà més inversió al servei. El nou contracte podria arribar a un cost de 14,7 milions d'euros anuals quan estiguin totes les seves fases implantades (a parir de 2030), mentre que ara arriba als 6,3 milions i el 2012 era de 4,7.

El renovat servei incrementarà la neteja viària i impulsarà un nou model de recollida selectiva per arribar a les metes obligades per la Unió Europea, de les quals actualment se n'està molt lluny, amb l'objectiu de reduir dràsticament els residus que s'envien a l'abocador, que juntament amb els envasos són els més contaminants.

Així mateix, s'incorporaran vehicles menys contaminants i elèctrics, que al costat dels resultats del servei han de contribuir a l'objectiu que Viladecans sigui neutra en emissions de CO₂ per al 2030. A més, el nou contracte incorporarà mesures socials perquè la recollida d'alguns residus (trastos vells, olis de cuina i roba) la realitzin empreses d'inserció laboral de persones vulnerables, així com per fomentar la paritat de gènere entre la plantilla del servei.

El servei de neteja tindrà un augment de personal, freqüència i maquinària. Això no obstant, la gran transformació del servei sigui la del sistema de recollida de residus. Ara, Viladecans és a les posicions de cua entre els municipis metropolitans en reciclatge: amb prou feines un de cada tres quilos, quan l'obligació és arribar a dos de cada tres al 2035 per reduir les emissions d'efecte hivernacle. Per arribar a aquest objectiu, i evitar així sancions a les arques públiques, es buscarà una major responsabilitat ciutadana amb la reducció i la separació dels residus.

Per a això, el servei canviarà de model de recollida per un de més individualitzat, que serà diferent segons les zones i s'anirà estenent pels diferents barris a partir de 2025, quan es compti amb la maquinària adaptada per a la tasca.


 

Categories: 

Relacionats

Article

Les minideixalleries mòbils que s’apropen als barris ara contaminen menys. S'ha substituït el vehicle del servei per un d’elèctric, que se suma al vehicle de gas que fa servir des de la tardor l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Article

L’Ajuntament de Viladecans ha implantat una nova iniciativa en defensa de la sostenibilitat i la reducció de generació de residus, amb l’objectiu d’aconseguir la neutralitat climàtica i la transició cap a un model de ciutat sostenible. 

Article

La plaça de la Vila de Sant Feliu de Llobregat ha acollit la presentació i primera enganxada de cartells de 'Per un #SantFeliuNet i ordenat', la nova campanya de recollida d'objectes grans al carrer.

Butlletí