Llucmajor iniciarà la recollida de fems selectiva porta a porta el gener de 2020

Font: IB3 i Mallorca confidencial

18/11/2019 - 08:00

L'Ajuntament de Llucmajor ha presentat el nou sistema de recollida d'escombraries 'porta a porta' que s'implantarà a partir de el 20 de gener de 2020, afectarà 11.000 residents i que implicarà la retirada de contenidors a les zones rurals i als el poble , així com la creació de tres àrees d'aportació de residus.

Ara es realitzaran aproximadament 15 reunions amb prop de 200 veïns, cadascuna, per explicar el funcionament de el nou sistema; com s'ha de realitzar el procés de selecció d'escombraries i els dies de recollida dels diferents residus (orgànic, paper i cartró, vidre i envasos, i residus sanitaris).

 

Més de l'30% de la població del municipi

Abans de començar, s'haurà arribat a prop de 11.000 persones, més de l'30% de la població de el terme municipal. Llucmajor recicla actualment un 6% i les tasques d'incineració suposen una despesa anual de 3 milions d '€. Amb aquestes mesures s'espera arribar a un 30% de reciclatge, en el total del municipi.

Segons ha manifestat l'alcalde, Éric Jareño, «la sostenibilitat és una prioritat per a aquest Ajuntament. Per tant, desenvoluparem els sistemes i mecanismes que estiguin al nostre abast per millorar els nivells de reciclatge i poder arribar a l'50% desitjat per a tot el terme municipal «.

 

Recollides especials

Per la seva banda, la regidora d'Hisenda, RRHH, Contractació i Manteniment urbà, Pilar Bonet, ha explicat que en el transcurs de les reunions informatives es donarà una galleda de reciclatge per a la fracció orgànica als ciutadans de la vila i un imant amb el calendari setmanal i els horaris de recollida per a cada fracció, «a més de resoldre els dubtes que puguin sorgir».

Bonet ha anunciat que es farà una recollida especial de residus sanitaris; bolquers, compreses, etcètera, amb una periodicitat elevada «volem evitar molèsties als ciutadans i sabem que aquest tipus d'escombraries són els que provoquen més feina, ja que són difícils d'emmagatzemar a causa de males olors. Per això intensificarem la seva recollida i es farà diàriament ».

Incentivar i premiar el reciclatge

La regidora Bonet ha constatat que durant 2020 es realitzarà un estudi sobre els nivells d'acceptació i bon ús de l'servei per incentivar-i premiar els ciutadans que l'utilitzin de manera correcta ja que «és important saber que els residents de Fora Vila també tindran una revisió a la baixa de la seva taxa ».

«Els veïns que facin un bon ús de sistema es beneficiaran d'una reducció de la taxa d'escombraries en 2021. Entenem que aquests hàbitats mereixen una revisió especial, per això durant l'any es faran els estudis adequats per dur a terme aquestes accions«, ha explicat.

«Desapareixeran les zones conflictives d'abocaments incontrolats més problemàtics i es construiran tres àrees extres d'aportació de residus que estaran contínuament vigilades i controlades per càmeres de seguretat, com una mesura per facilitar el dipòsit d'escombraries als residents que viuen als afores de la vila . Així mateix, s'intensificarà la vigilància a les zones on s'han detectat els abocaments irregulars «, ha subratllat.

Finalment, Pilar Bonet ha assegurat que tot i aquest sistema només es posarà en funcionament a Llucmajor Vila, estan estudiant altres alternatives més viables i adequades per aplicar a les zones de l'Arenal, Cala Pi, S'Estanyol i Urbanitzacions, «amb l'objectiu d'augmentar la taxa de reciclatge per tot el terme municipal fins a arribar a el 50%, que seria el percentatge ideal «, ha conclòs.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia
Després de les primeres setmanes, el porta a porta es consolida

Des del pasat 1 d'abril, la recollida selectiva de residus porta per porta es realitza al centre de Manacor, a Mallorca. L’Ajuntament va repartir als veïnats calendaris on s’especifica quina fracció se’n pot treure cada dia, i també poals per dipositar la matèria orgànica. L’objectiu és facilitar el reciclatge.
Notícia

El passat dia 20 de gener es va posar en marxa el servei de recollida selectiva de residus porta a porta a Llucmajor (Mallorca), un mes després l'Ajuntament qualifica que ha estat un èxit. A la ciutat ja se supera el 80% dels residus reciclats.

Notícia
El tècnic de Medi Ambient Antoni Pasqual i el regidor Sebastià Llodrà, amb el poal que es fa servir per a matèria orgànica. / M. BARCELÓ

El tècnic de Medi Ambient Antoni Pasqual i el regidor Sebastià Llodrà, amb el poal que es fa servir per a matèria orgànica. / M. BARCELÓ

El servei de recollida de residus porta per porta que s'ha estrenat al poble de Son Macià i al barri de sa Torre de Portocristo, implantat des del primer d'octubre, ha fet que les fraccions de reciclatge sumin un 82% i que a rebuig només hi vagi un 18% del fems. Al gener s'aplicarà al centre de Portocristo i entrarà en servei la deixalleria mòbil

Butlletí