Lleida presenta l’estudi per implantar la recollida selectiva porta a porta domiciliària a la ciutat

Font: Paeria de Lleida i Segre

30/07/2017 - 15:07

La implantació de la recollida selectiva porta a porta domiciliària a la ciutat que s’iniciarà amb una prova pilot que servirà per valorar l’efectivitat del nou servei amb el qual es pretén en els propers anys augmentar fins al 60% la recollida selectiva. La definició del model de la recollida selectiva porta a porta domiciliària a la ciutat no està tancat. 

El tinent d’alcalde i regidor de l’Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, ha presentat l’estudi tècnic que ha realitzat l’empresa Spora Serveis Ambientals per implantar la recollida selectiva porta a porta domiciliària a la ciutat . El nou model redundarà en una millora ambiental perquè aquests materials es poden reciclar, allargarà la vida de l’abocador perquè s’hi aporten menys residus i també evitarà les despeses del cànon de residus que s’han de pagar per l’abocament d’aquests materials a l’abocador.

Larrosa ha avançat que el procés de definició del model de la recollida selectiva porta a porta domiciliària a la ciutat no està tancat. És per això que s’està treballant en dues opcions diferents per fer aquesta prova pilot d’implantació del nou sistema.

La primera opció és la zona de Pardinyes-Balàfia (en concret a la Rambla que uneix els dos barris) i Ciutat Jardí / Vila-Montcada en què hi ha un total de 6.109 habitatges.

I la segona opció és el sector de Bordeta – Copa d’Or en què hi ha 7.348 habitatges. En aquest sentit, el tinent d’alcalde ha explicat que perquè la prova pilot sigui efectiva la mostra ha de ser al voltant de 6.000 a 7.500 habitatges.

Així, Larrosa ha posat de relleu que ara s’inicia un procés de preparació, pedagogia, participació i formació en la zona que finalment es triï per realitzar aquesta prova pilot i que, un cop això estigui assolit, s’iniciarà aquest nou sistema que, entre altres avantatges, anul·larà la voluntarietat del productor (és a dir, fins ara el ciutadà triava en quin contenidor tirava els seus residus), deixarà de ser anònima (ja que les bosses contindran un ‘tag’ associat a l’usuari/ària que permet el control de l’aportació) i necessitarà la coresponsabilitat de la ciutadania.

Així mateix, el regidor de l’àmbit ha explicat que en aquest sistema de recollida selectiva porta a porta domiciliària es mantindrà el contenidor verd per al vidre, que el paper, cartró i envasos serà recollida multiproducte, és a dir, anirà en la mateixa bossa amb l’objectiu de reduir la pressió i millorar la logística familiar i que, en funció de les especificitats de les zones i dels habitatges es valorarà fer la recollida de l’orgànica en cubells petits individuals o grans comunitaris. A més, amb aquest sistema també es reduiria l’impacte de la recollida nocturna.

DADES I CLAUS

65% d’augment de reciclatge. Amb el nou sistema la Paeria preveu arribar-hi amb la recollida selectiva.

5 sectors de recollida. Per al futur, serien: perifèria nord i sud, fora i dins Ronda i Eix Comercial- Centre Històric 

Etiquetes identificatives. La recollida porta a porta elimina l’anonimat dels veïns a l’hora de tirar les escombraries, ja que les bosses portaran una etiqueta identificativa, com ja passa en l’Eix Comercial i els grans productors

Menys separació. El nou sistema permet als ciutadans baixar al carrer a la mateixa bossa d’escombraries el cartró i els envasos. El vidre es continuarà tirant als contenidors i l’orgànica es recollirà en altres d’individuals o comunitaris. 

El tinent d’alcalde ha destacat, també, que l’equip de govern de la Paeria pretén oferir un model innovador amb la voluntat d’augmentar els nivells de recollida selectiva a la ciutat en clau de sostenibilitat, en una gestió eficients dels residus i amb un treball conjunt amb la ciutadania que és qui ha de garantir que aquest sistema sigui un èxit, com ja ho està sent en altres ciutats europees, tal i com recull l’estudi tècnic que s’ha presentat avui, com són Milà, Treviso i Parma que, gràcies a aquest nou sistema, estan aconseguint a arribar a un 60-80% de recollida selectiva.

Larrosa ha estat acompanyat de la responsable de l’àrea de Medi Ambient de la Paeria, Esther Fanlo, que és qui ha explicat els detalls de l’estudi tècnic d’implantació de la recollida porta a porta domiciliària a la ciutat de Lleida. El document recull els diferents paràmetres bàsics de la ciutat de Lleida que han servit per definir l’estudi, com són els urbanístics, els d’activitats, els socioeconòmics i els físics. Així mateix, l’estudi defineix els diferents sectors amb què s’ordenaria la ciutat per fer la recollida: perifèria nord, perifèria sud, fora Ronda, dins Ronda i Eix Comercial – Centre Històric.

Finalment, el regidor de l’àrea ha explicat que és un projecte ambiciós que comporta un canvi radical en el model de recollida que hi ha ara a la ciutat però que seguint l’exemple de la recollida selectiva porta a porta comercial que està donant molt bons resultats, ja que des de la seva implantació el passat mes de desembre, ha incrementat en 4 punts la recollida selectiva.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia
La campanya solidària es porta a terme a més de 80 ciutats de tot el territori, com Madrid, Sevilla, Barcelona, Santander o Palma de Mallorca.

La iniciativa, organitzada per Ecovidrio, té l’objectiu de sumar esforços davant aquesta malaltia i potenciar el reciclatge d’envasos de vidre

Notícia
© L'inici de les obres a l'abocador de Montoliu al febrer. ITMAR FABREGAT

© L'inici de les obres a l'abocador de Montoliu al febrer. ITMAR FABREGAT

Aquestes xifres arriben després de la implantació dels nous sistemes de recollida, les illes de contenidors en 15 municipis i el porta a porta en 22 més. A Lleida ciutat també ha començat el porta a porta en alguns barris. Això ha provocat també una reducció dels quilos d’escombraries generades per habitant.

Notícia

Almenar ha aconseguit superar el 90% d'eficàcia en la recollida selectiva en els quatre mesos que es va implementar el nou sistema de recollida porta a porta. El sistema es va posar en funcionament el novembre del 2018, data en què el percentatge se situava en el 19% d'eficàcia, i al febrer d'enguany ja s'havia arribat al 92%.

Butlletí