L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i el Conselh Generau d'Aran impulsaran l'ús de la geotèrmia

18/06/2021 - 09:00
El Palau de Gel de Vielha, un dels equipaments que es podria beneficiar de l'ús de la geotèrmia. Fotografia: ICGC

El Palau de Gel de Vielha, un dels equipaments que es podria beneficiar de l'ús de la geotèrmia. Fotografia: ICGC

Signat un conveni de col·laboració per impulsar el subministrament d’energia a equipaments de Vielha fent servir la geotèrmia i altres fonts renovables, com la biomassa local o l’energia solar

El director de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), Jaume Massó, i la síndica d’Aran, Maria Verges, han signat un conveni de col·laboració per impulsar l’estudi i l’ús de l’energia geotèrmica a la vall. La geotèrmia és un recurs geològic i una font d’energia renovable neta i autòctona que, juntament amb la resta d’energies renovables, ajuda a assolir un model energètic més sostenible, basat en l’eficiència energètica, l’impuls de l'autoconsum, la reducció de les emissions de CO2 i la lluita contra el canvi climàtic.

Així, el conveni empara els estudis i treballs d’enginyeria necessaris per impulsar el projecte Vielha Smart Multi-RES micro DHC grid, que promou el Conselh Generau d’Aran. Es tracta d’un futur projecte de xarxa de climatització urbana de fred i calor per subministrar energia a diversos equipaments i edificis de Vielha mitjançant una hibridació d’energia geotèrmica amb altres fonts renovables (com la biomassa local o l’energia solar).

El Conselh i l’ICGC, dependent del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, també col·laboraran per cercar projectes finançats per fons europeus en els quals es pugui incloure aquesta iniciativa com a cas demostratiu.

Igualment, el conveni preveu el disseny d’una aplicació per poder realitzar càlculs preliminars d’instal·lacions geotèrmiques i promoure la seva implementació arreu del territori. Ambdós ens també impulsaran accions de divulgació per promoure l’ús de l’energia geotèrmica mitjançant exposicions, jornades o espais interactius. Entre aquests últims, destaca l’habilitació d’un centre d’interpretació de les renovables en el marc del projecte Vielha Smart Multi-RES micro DHC grid.

Aquests projectes exemplifiquin l’aposta del Conselh Generau d’Aran per les energies renovables locals. Alhora, el conveni permetrà a l’ICGC seguir avançant en el desenvolupant el projecte GeoEnergia, que té per a objectiu millorar el coneixement dels recursos geotèrmics i fomentar-ne el seu ús, especialment a escala urbana a Catalunya.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Article

L'escola Pins del Vallès de Sant Cugat del Vallès és pionera en l'ús d'energia geotèrmica. Amb l'aplicació d'instal·lacions geotèrmiques, l'Ajuntament ha reduït en un 40% el consum d'energies fòssils en el centre i en preveu arribar al 60%

Notícia

L'Agència Internacional de l'Energia admet per primera vegada en el seu informe anual que la demanda mundial de combustibles fòssils començarà a baixar a partir del 2025.

Article

Fira de Barcelona consumirà durant els propers anys energia verda de quilòmetre zero que subministrarà Endesa als tres recintes firals de Montjuïc, Gran Via i CCIB. L’adjudicació per concurs públic a aquesta companyia preveu que tota l’electricitat consumida per la institució firal continuï provenint de fonts renovables i que un 40% ho faci de plantes de producció properes per reduir les pèrdues en la distribució. D’aquesta manera, Fira manté la seva aposta per la sostenibilitat mediambiental i l’energia verda.

Butlletí