L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i el Conselh Generau d'Aran impulsaran l'ús de la geotèrmia

18/06/2021 - 09:00
El Palau de Gel de Vielha, un dels equipaments que es podria beneficiar de l'ús de la geotèrmia. Fotografia: ICGC

El Palau de Gel de Vielha, un dels equipaments que es podria beneficiar de l'ús de la geotèrmia. Fotografia: ICGC

Signat un conveni de col·laboració per impulsar el subministrament d’energia a equipaments de Vielha fent servir la geotèrmia i altres fonts renovables, com la biomassa local o l’energia solar

El director de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), Jaume Massó, i la síndica d’Aran, Maria Verges, han signat un conveni de col·laboració per impulsar l’estudi i l’ús de l’energia geotèrmica a la vall. La geotèrmia és un recurs geològic i una font d’energia renovable neta i autòctona que, juntament amb la resta d’energies renovables, ajuda a assolir un model energètic més sostenible, basat en l’eficiència energètica, l’impuls de l'autoconsum, la reducció de les emissions de CO2 i la lluita contra el canvi climàtic.

Així, el conveni empara els estudis i treballs d’enginyeria necessaris per impulsar el projecte Vielha Smart Multi-RES micro DHC grid, que promou el Conselh Generau d’Aran. Es tracta d’un futur projecte de xarxa de climatització urbana de fred i calor per subministrar energia a diversos equipaments i edificis de Vielha mitjançant una hibridació d’energia geotèrmica amb altres fonts renovables (com la biomassa local o l’energia solar).

El Conselh i l’ICGC, dependent del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, també col·laboraran per cercar projectes finançats per fons europeus en els quals es pugui incloure aquesta iniciativa com a cas demostratiu.

Igualment, el conveni preveu el disseny d’una aplicació per poder realitzar càlculs preliminars d’instal·lacions geotèrmiques i promoure la seva implementació arreu del territori. Ambdós ens també impulsaran accions de divulgació per promoure l’ús de l’energia geotèrmica mitjançant exposicions, jornades o espais interactius. Entre aquests últims, destaca l’habilitació d’un centre d’interpretació de les renovables en el marc del projecte Vielha Smart Multi-RES micro DHC grid.

Aquests projectes exemplifiquin l’aposta del Conselh Generau d’Aran per les energies renovables locals. Alhora, el conveni permetrà a l’ICGC seguir avançant en el desenvolupant el projecte GeoEnergia, que té per a objectiu millorar el coneixement dels recursos geotèrmics i fomentar-ne el seu ús, especialment a escala urbana a Catalunya.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia
Notícia

 

Durant aquest juliol s'ha posat en marxa la nova instal·lació d'autogeneració elèctrica, que suposa un estalvi de despesa i d'emissions de CO2.

Butlletí