L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i el Conselh Generau d'Aran impulsaran l'ús de la geotèrmia

18/06/2021 - 09:00
El Palau de Gel de Vielha, un dels equipaments que es podria beneficiar de l'ús de la geotèrmia. Fotografia: ICGC

El Palau de Gel de Vielha, un dels equipaments que es podria beneficiar de l'ús de la geotèrmia. Fotografia: ICGC

Signat un conveni de col·laboració per impulsar el subministrament d’energia a equipaments de Vielha fent servir la geotèrmia i altres fonts renovables, com la biomassa local o l’energia solar

El director de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), Jaume Massó, i la síndica d’Aran, Maria Verges, han signat un conveni de col·laboració per impulsar l’estudi i l’ús de l’energia geotèrmica a la vall. La geotèrmia és un recurs geològic i una font d’energia renovable neta i autòctona que, juntament amb la resta d’energies renovables, ajuda a assolir un model energètic més sostenible, basat en l’eficiència energètica, l’impuls de l'autoconsum, la reducció de les emissions de CO2 i la lluita contra el canvi climàtic.

Així, el conveni empara els estudis i treballs d’enginyeria necessaris per impulsar el projecte Vielha Smart Multi-RES micro DHC grid, que promou el Conselh Generau d’Aran. Es tracta d’un futur projecte de xarxa de climatització urbana de fred i calor per subministrar energia a diversos equipaments i edificis de Vielha mitjançant una hibridació d’energia geotèrmica amb altres fonts renovables (com la biomassa local o l’energia solar).

El Conselh i l’ICGC, dependent del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, també col·laboraran per cercar projectes finançats per fons europeus en els quals es pugui incloure aquesta iniciativa com a cas demostratiu.

Igualment, el conveni preveu el disseny d’una aplicació per poder realitzar càlculs preliminars d’instal·lacions geotèrmiques i promoure la seva implementació arreu del territori. Ambdós ens també impulsaran accions de divulgació per promoure l’ús de l’energia geotèrmica mitjançant exposicions, jornades o espais interactius. Entre aquests últims, destaca l’habilitació d’un centre d’interpretació de les renovables en el marc del projecte Vielha Smart Multi-RES micro DHC grid.

Aquests projectes exemplifiquin l’aposta del Conselh Generau d’Aran per les energies renovables locals. Alhora, el conveni permetrà a l’ICGC seguir avançant en el desenvolupant el projecte GeoEnergia, que té per a objectiu millorar el coneixement dels recursos geotèrmics i fomentar-ne el seu ús, especialment a escala urbana a Catalunya.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Reus impulsarà la creació d’una comunitat energètica de fins a 6,2 MWp de potència al polígon Reus que aprofitarà les cobertes d’edificis públics i privats per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques que podran subministrar energia als edificis municipals i a les empreses instal·lades al polígon, en un radi de 500 metres, i aprofitar l’excedent per a produir hidrogen verd.

Article

 

Entre les projectes que s'estan impulsant per promoure l'ús de la biomassa, en aquest moment la Diputació de Barcelona està liderant el projecte Biomassa pel Clima que suposa la instal·lació de 14 calderes a la província de Barcelona. Aquest vídeo ho explica en dos minuts.

Notícia

El Consistori també encarrega la redacció dels projectes per col·locar panells solars a l’Escola Pompeu Fabra i a Can Rajoler

Butlletí