L'escola bressol El Rial guanya la 2ª edició del Premi 'Escola, agricultura i alimentació ecològica'

Font: Associació Vida Sana
12/05/2014

Aquest 10 de maig, dins del marc de la fira BioCultura, ha tingut lloc el lliurament de la segona edició del premi 'Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica' organitzat per la Generalitat de Catalunya i l'Associació Vida Sana.

Aquests són els premiats: 

Primer premi: Escola EBM El Rial (Sant Cebrià de Vallalta), amb el projecte "L'acte alimentari" Es tracta d'un projecte que engloba els aliments, el procés culinari, l'acompanyament de l'acte alimentari, així com la difusió, l'educació i la prevenció dels bons hàbits alimentaris. El projecte es fonamenta en una alimentació saludable i ecològica de temporada i proximitat. El 95 % dels aliments que s'utilitzen a la cuina són de producció ecològica. A nivell educatiu, el projecte vol anar més enllà de l'escola i promoure activitats per a implicar a tota la comunitat educativa per a què, de forma vivencial i experimental, pugui adquirir coneixements sobre la importància dels aliments ecològics i d'un espai de menjador acollidor i respectuós a la realitat propera, així com a la necessitat d'adquirir coneixements teòrics i pràctics.

Segon premi: Institut Ferran Casablancas (Sabadell), amb el projecte "Inici d'un hort escolar i ecològic: de la llavor a la taula i sense intermediaris". El jurat ha destacat aquest projecte, que comença des del treball amb les llavors i l'elaboració de planter fins a la participació de l'alumnat en l'elaboració d'àpats senzills a base dels diversos productes obtinguts a l'hort, passant per l'elaboració del compost. El projecte té com a eix vertebrador la producció ecològica en un hort escolar, associada a un taller de cuina i a la gestió de l'espai enjardinat del centre i una zona propera amb plantes medicinals. Hi ha participat, sobretot, els alumnes de 3r i 4t d'Eso, especialment els alumnes amb adaptació curricular. En el desenvolupament del projecte s'hi han implicat diversos departaments i de l'institut, les famílies i fins i tot alguns comerços del voltant. Els continguts curriculars treballats són molt amplis, com per exemple la identificació dels tipus de sòl, l'elaboració del compostatge, l'establiment de sistemes eficients de reg, l'estudi dels animals beneficiosos, i l'aplicació dels sistemes de sembra, etc., i tot sense descuidar valors com la cooperació, l'equitat, l'organització, etc.

Tercer premi: Escola Doctor Estalella (Vilafranca del Penedès), amb el projecte "Alimentació i salut a l'escola". El jurat ha volgut destacar que el projecte busqui crear "consciència ecològica" entre mestres, alumnes i famílies del centre, i que aquesta es difongui a partir de diferents accions de difusió a la revista i al web de l'escola, per ràdio i amb xerrades pels pares. El projecte vol ser un compendi d'actuacions relacionades amb l'alimentació ecològica, amb una presa de consciència entre els mestres, les famílies i l'alumnat, tant des d'un punt de vista mèdic, com ambiental, pedagògic i esportiu. 

Així doncs, s'han treballat molts continguts relacionats amb la nutrició humana, complementats  amb diverses activitats com sortides al medi natural, reciclatge (d'oli, matèria orgànica,...), reducció d'embalatges, educació per la diversitat i valors humanitaris, així com  un projecte d'innovació en ciència.

Cal destacar que també s'han donat dos accèssits que han recaigut en l'escola d'educació especial l'Arboç de Mataró i en l'escola els jesuïtes de Gràcia a Barcelona. 

AdjuntMida
Image icon premis-escoles.jpg149.86 KB

Relacionats

Article

El temporal Gloria, que va passar entre els dies 20 i 23 de gener del 2020, va sacsejar el litoral tant a la seva part emergida com a la submergida.

Notícia

La policia, juntament amb la brigada, busca els infractors que no reciclen bé obrint les bosses de deixalles.

Notícia

Diversos carrers de Mataró disposaran d’un nou sistema d’enllumenat LED que suposarà un estalvi energètic anual del 52%. Les obres, amb una durada de 4 mesos i un cost de 135.990 €, s’emmarquen en el Pla Director de l’Enllumenat Públic i en el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima de Mataró (PAESC) com a mesura de reducció d’emissions i eficiència energètica i compten amb finançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea (FEDER).

Butlletí