Les universitats analitzen el seu paper en la sostenibilitat

EMSU 2008 busca noves dinàmiques per tal de fer front a les pressions ambientals i promoure l'intercanvi de coneixement entre universitats i societat
Redacció
15/10/2008 - 00:00

A partir d'avui dia 15 d'octubre i fins el proper dia 17 se celebra a l'edifici Vèrtex de la UPC, a Barcelona, la cinquena edició del congrés internacional EMSU 2008 - Una Nova Cultura del Coneixement: Universitats davant dels canvis globals per la Sostenibilitat. El congrés està coorganitzat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el Centre Regional d'Expertesa en Educació per a la Sostenibilitat de Barcelona (RCE Barcelona), amb l'objectiu d'analitzar el paper de les universitats en la sostenibilitat i el canvi global.

EMSU prové de les sigles Environmental Management for Sustainable Universities (Gestió ambiental per a universitats sostenibles) i té l'objectiu d'explorar el paper de les universitats en la creació de nou coneixement i actituds per tal de fer front a les pressions ambientals actuals i promoure un intercanvi bidireccional de coneixement entre les universitats i la societat. Aquesta és la cinquena edició del congrés, que se celebra bianualment en diferents universitats del món des de l'any 1999.

Creació de noves dinàmiques i metodologies
Segons els organitzadors del congrés, les universitats han d'apropar-se a la societat i explorar mecanismes d'interrelació amb altres entitats, empreses i administracions que permetin avançar cap a un model social més sostenible. El món universitari i científic ha d'atendre les necessitats emergents i reals de la societat actual, s'han de crear noves dinàmiques i metodologies de creació i transferència de coneixement de manera que aquest es transformi en solucions reals i aplicables que donin respostes a les noves situacions d'emergència que s'accentuen cada vegada més al món en què vivim. Es tracta, en resum, que les universitats treballin perquè el canvi de model que tots veiem ja com a necessari i imminent, es faci amb el coneixement i l'educació com transfons, parlem aleshores de la creació d'"Una nova cultura de coneixement".

El congrés que avui comença té doncs l'objectiu de compartir pràctiques dutes a terme a les universitats i generar debat sobre el paper del coneixement en àrees claus de canvis socials i ambientals que afecten actualment tot el món.

Cinc grans reptes
El congrés s'estructura en cinc canvis globals que s'han identificat com cinc grans reptes ambientals i socials que la humanitat ha d'afrontar en els pròxims anys: canvi climàtic i escassetat de recursos, sistemes de producció i consum, pobresa i equitat, governança i responsabilitats canviants i sistemes urbans.

El públic objectiu d'aquesta conferència són principalment els integrants de comunitats universitàries d'arreu del món, però també està adreçada a administracions públiques i altres entitats socials.

Un congrés també virtual

Les entitats organitzadores han assumit els principis de sostenibilitat en l'organització i celebració del congrés. En aquest sentit, s'ha treballat amb l'objectiu de maximitzar la participació i l'intercanvi de coneixement alhora que es minimitzava l'impacte ambiental.

Per donar compliment a aquestes premisses s'ha plantejat un congrés híbrid en dues dimensions. D'una banda s'han potenciat els processos virtuals per fomentar la participació online i evitar així molts desplaçaments que generarien emissions de gasos d'efecte hivernacle. Així, prèviament a la celebració del congrés s'ha creat la comunitat virtual EMSU, on es vol promoure el debat i les relacions entre els seus membres. També durant la celebració del congrés s'aplicarà l'ús de noves tecnologies com les videoconferències o la retransmissió de l'acte a través d'internet, per arribar al major nombre de participants online i fomentar així la participació en el congrés.

Seguint amb aquesta línia de treball s'han establert diferents nodes EMSU, que són Universitats, ONGs i altes Centres Regionals d'Expertesa (RCEs) de Malàisia, Sud Àfrica, Holanda, Perú, Colòmbia, India i Argentina que participen en el procés EMSU treballant a nivell regional sobre els temes centrals del congrés. L'objectiu és que aquests nodes puguin aprofitar del procés d'EMSU per a estimular la sostenibilitat en les seves universitats i treballar-los segons les seves necessitats sense viatjar a Barcelona. El resultat d'aquestes experiències es presentarà al congrés de Barcelona.

D'altra banda, en el congrés presencial de Barcelona també es duran a terme iniciatives ambientals en diferents àmbits com la gestió dels espais, la mobilitat i el transport, els materials o el càtering, per aconseguir que aquest sigui el més sostenible possible.

La celebració del congrés ha comptat amb el suport del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, l'Entitat del Medi Ambient de l'Agència Metropolitana de Barcelona, l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i el Museu Picasso de Barcelona.

--
Per a més informació, visiteu la comunitat virtual EMSU

Relacionats

Article

L’Observatori de l’Aigua de Terrassa, OAT, l’òrgan de participació ciutadana vinculada al servei d’abastament municipal, celebra el cinquè aniversari de la seva creació.

Butlletí