Les participants de l'Ultra Clean Marathon van recollir més de mitja tona de residus a la natura

Font: Xarxanet i Ultra Clean Marathon

22/07/2022 - 08:17

La quarta edició de la cursa de plogging, que va comptar amb cent vuitanta corredors i corredores repartides en vint-i-tres equips, recapta 15.550 euros per a disset entitats ambientals de Catalunya.

La quarta edició de la cursa sostenible i solidària amb la natura, l'Ultra Clean Marathon, es va desenvolupar l'11 de juny passat amb èxit i un gran resultat mediambiental. Durant el recorregut, que es va iniciar a Terrassa, va creuar els camps del Vallès, la serra de Collserola i el riu Besòs, fins a arribar al litoral de Barcelona, on el recorregut va finalitzar al Parc de la Barceloneta, els cent vuitanta corredors i corredores, repartides en vint-i-tres equips, van recollir un total de 550 kg de residus a la natura.

La cursa uneix esport i consciència, fomenta l'educació ambiental i dona a conèixer els problemes ambientals a través del plogging, una pràctica que consisteix a recollir residus abandonats als espais naturals mentre es fa esport. Un cop corredors i corredores van creuar la línia de meta, van fer un mur de deixalles per classificar-les segons el seu tipus. Així, les deixalles més habituals recollides van ser envasos lleugers, paper, cartró i vidre, però també altres residus diversos com aparells electrònics, ferralla, tovalloletes o burilles.

El gran èxit de la cursa, però, també queda palès amb els 15.550 euros recaptats per a causes ambientals, destinades a entitats ambientals, que ben segur contribuiran a la millora de la natura. La inscripció a la cursa és gratuïta; tanmateix, per participar cal realitzar un donatiu mínim de 600 euros que va destinat íntegrament a la causa ambiental escollida per l'equip. Aquest fet mostra el vincle que es crea entre participants i entitats ambientals, quelcom que des de l'organització consideren un dels valors més improtants de la cursa.

L'organització valora "molt positivament" el desenvolupament de la cursa. "Estem molt contentes de la resposta de corredors i corredores, que han gaudit de la natura, de fer esport i s'han conscienciat de la problemàtica de la presència de residus a la natura", manifesten. "Estaven molt implicats i van connectar moltíssim amb el missatge de l'Ultra Clean Marathon", destaquen. Cal dir que enguany s'han trobat menys quilos de residus a la natura, però s'han recaptat més donacions. Pots llegir la crònica de la cursa al web de l'Ultra Clean Marathon.

 

Equips participants

L'equip 'Merrell and Klassmark' amb un temps de poc més de quatre hores, va ser l'equip guanyador, mentre que en segona posició va arribar l'equip 'Salomon', seguit de l'equip 'Tema Litoclean' que ha completat el podi. La classificació final no només té en compte el temps d'arribada, sinó que també ve determinada per les bonificacions que es donen a cada equip segons la quantitat de residus recollits a la natura. Les publicacions a les xarxes socials on mencionaven la seva participació també comportaven bonificacions.

Des de l'organització de l'UCM destaquen la diversitat dels equips. Així, 'En Forma Suunto Buff' és un equip liderat pel Shadid Ashraf, un jove d’origen pakistanès fundador d’un projecte solidari que motiva joves tutelats a córrer per afavorir la seva integració. D'altra banda, l’equip d’ambaixadors de l'Ultra Clean Marathon estava format per un corredor invident acompanyat per un guia; el Miquel Pucurull, veterà corredor de 84 anys; el participant més jove, un noi de 12; l’atleta Erica Núñez i l'esportista i emprenedor Albert Bosch.

Els equips han mostrat la seva implicació amb les causes de les entitats ambientals fins al punt que quatre d'ells han participat en la cursa amb la modalitat 'Dorsal verd', una modalitat que consisteix a fer el donatiu per a les causes ambientals que formen part de l'Ultra Clean Marathon, però no han corregut. En total, són disset les entitats ambientals catalanes que es beneficiaran de la xifra recaptada en aquest esdeveniment.

Una de les novetats d'aquesta edició és la incorporació de la tecnologia blockchain. A través de la col·laboració amb l'empresa Plastiks, s'ha creat un NFT (Non-Fungible Token) commemoratiu de l'Ultra Clean Marathon, amb la representació d'una imatge artística de l'esdeveniment, que es posarà a subhasta dins del Marketplace de Plastiks. La persona que l'adquireixi haurà de comprar un certificat de compensació del plàstic recuperat durant la carrera.

 

Una cursa solidària i sostenible

"L'Ultra Clean Marathon defensa que el millor residu és aquell que no es genera", destaquen des de l'organització. Per tal de ser conseqüent amb aquests valors, a la cursa s'apliquen una sèrie de mesures per tal de no generar aquests residus, com ara no tenir el recorregut senyalitzat físicament, sense utilitzar fletxes, ni cintes, ni cap altre element d'un sol ús. Així, es fomenta l’ús de garrafes d’aigua, gots reutilitzables o aliments ecològics en els punts d’avituallament.

A més, l'arribada al Parc de la Barceloneta va coincidir amb la festa 'Mou-te pel clima', un esdeveniment organitzat per l’Ajuntament de Barcelona, que va acollir una conferència de la Kate Raworth, impulsora de l’'Economia Dònut', un dinar d’aprofitament i diversos tallers i elements lúdics i per celebrar el canvi a una forma de viure més sostenible.

L'Ultra Clean Marathon és una activtat organitzada per la Xarxa per la Conservació de la Natura (XCN), l'Agència de Residus de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona. A banda del de la capital catalana, els consistoris de la resta de municipis per on passa la cursa, com Terrassa, Sant Quirze del Vallès, Sant Cugat, Rubí o Santa Coloma de Gramenet, també hi col·laboren en aquest esdeveniment que se celebra pels volts del dia Mundial del Medi Ambient.

Durant la jornada hi van ser presents diverses personalitats, com el director de l’Agència de Residus de Catalunya, l'Isaac Peraire; la project manager de l'ens, la Mireia Padrós; el regidor de medi ambient de l’Ajuntament de Terrassa, Carles Caballero; la gerent d’ecologia urbana de l’Ajuntament de Barcelona, Sònia Frias; o la directora de la XCN, Sandra Carrera.


 

Relacionats

Notícia

La campanya d’educació i sensibilització ambiental se centra aquest estiu al nucli de la Pineda.

Notícia

El Consell Plenari de l'Ajuntament de Tarragona ha aprovat la nova licitació del contracte de recollida de residus i neteja viària, que ja s'havia licitat l'últim trimestre del 2022 i va quedar desert.

Acte
05/05/2023 - 00:00

Butlletí