L’edifici B de l’Hospitalet del Llobregat ha assolit un estalvi energètic del 60%

22/09/2023 - 09:04

La seu municipal de Josep Prats ha estat objecte d’un projecte integral de rehabilitació energètica finançat per l’Ajuntament de l'Hospitalet, la Diputació de Barcelona i el FEDER de la Unió Europea.

Les reformes realitzades a l’edifici B de l’Ajuntament de l'Hospitalet han permès reduir en més d’un 60% el consum d’energia de l’edificació l’any 2021 i fregar pràcticament el 60% l’any 2022. Aquestes dades són el resultat de la monitorització de control de les dades de consum energètic a l’edificació i de l’auditoria energètica realitzada. D’altra banda, aquestes millores també han suposat una reducció de gasos d’efecte hivernacle (GEH) assolint, tant l’any 2021 com el 2022, l’objectiu previst a la proposta.

L’edifici B de l’Ajuntament, el bloc que s’aixeca darrere de la històrica Casa de la Vila, va ser objecte d’un projecte integral de rehabilitació energètica i altres reformes de les seves instal·lacions l’any 2020. L’objectiu d’aquesta actuació era aconseguir un estalvi energètic del 60%, a més de millores de funcionament dels espais d’atenció al públic i les condicions dels llocs de treball, tant des del punt de vista de les condicions i confort climàtic, com de qualitat de l’aire, així com lumíniques i d’assolellament directe.

Les obres van tenir un cost de 2,7 milions d’euros, i en el seu finançament hi van participar, a més de l’Ajuntament de l'Hospitalet, la Diputació de Barcelona i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea.

Entre altres actuacions, el projecte va incloure la substitució integral de les dues façanes principals de l’edifici i la consolidació i reparació de les façanes laterals; l’aïllament de les cobertes; una nova climatització, amb sistema d’humidificació; ventilació amb recuperadors de calor i sensors de CO₂; il·luminació LED, monitoratge de consums i generació solar fotovoltaica, amb una nova planta d’autoconsum.

Altres actuacions de remodelació que es van realitzar a l’edifici han millorat, entre d’altres, els serveis higiènics, que ara són plenament accessibles; la distribució elèctrica i de dades, i el sistema de centralització d’instal·lacions per plantes.

Aquesta actuació s’emmarca dins de la política de sostenibilitat mediambiental i eficiència energètica que impulsa l’Ajuntament en les seves instal·lacions i en les actuacions a l’espai públic, d’acord amb els ODS. A més, suposarà una important millora en les condicions de treball i del servei públic que es presta a la ciutadania en aquestes dependències, on s’ubiquen diferents àrees municipals.

Igualment, la Directiva (UE) 2010/31 va establir la necessitat d’actuar sobre els parc públic construït, millorant la seva eficiència energètica, del qual el sector públic ha d’exercir la seva labor exemplaritzant, per tal que en 2026 una bona part dels edificis públics tinguin una reducció com a mínim del 30% de la demanda d’energia primària, cosa que aquesta actuació supera en escreix.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

L’Hospital del Mar ha fet un nou pas en l’aposta per la sostenibilitat ambiental amb la posada en marxa de les primeres plaques fotovoltaiques, que van entrar en funcionament el passat mes de juliol.

Article

Testimonis d’experiències locals i participació oberta al públic  en una nova edició del pòdcast “La Crida” de la mà de l’Aula Ambiental del districte de Sant Andreu.

Notícia

En els propers dos anys, Barcelona de Serveis Municipals (BSM) dotarà els seus equipaments amb 4.200 plaques solars destinades a l’autoconsum, per contribuir a la transició energètica cap a un model autosuficient i menys dependent dels combustibles fòssils

Butlletí