L'economia circular guanya a València

27/01/2021 - 13:18
Foto: Levante-EMV

La capital del Túria es converteix en l'àrea metropolitana més gran d'Espanya en tancar el cicle de reciclatge de vidre basant-se en els principis de l'economia circular.

L'actual model de producció i gestió de residus amb mirada a curt termini i basat en el consum, condueix al planeta cap a una situació límit d'esgotament de recursos naturals . Per tal de contenir aquest avanç, les organitzacions supranacionals advoquen per substituir el clàssic model econòmic lineal per un altre més sostenible. 

En aquest sentit, l'economia circular es postula com la millor alternativa de futur, basada en el principi d'eficiència en l'ús dels recursos. Aquest concepte econòmic reuneix una intersecció d'aspectes ambientals, econòmics i socials amb la finalitat d'allargar el valor i la vida útil dels productes.

Cada any, Europa genera més de 2,5 milions de tones de residus. L'objectiu de l'economia circular és redirigir el futur cap a un nou model de societat basat en un sistema d'aprofitament de recursos (reducció, reutilització i reciclatge dels elements).

El nou sistema econòmic pretén reduir les matèries primeres a partir de la idea de transformar els residus d'uns en recursos per a d'altres, de manera que també es limitaria el consum d'energia.

 

València, una ciutat circular

Evolucionar cap a una economia circular representa un repte molt important per a qualsevol societat , per tot el que això implica. No obstant això, a València ja s'ha aconseguit l'objectiu .

D'aquesta manera, la Generalitat Valenciana, Ecovidrio i l'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus (Emtre), al costat de la resta d'agents implicats -consorcis, hosteleria i ciutadania-, han treballat conjuntament per aconseguir tancar el cicle de reciclatge del vidre, convertint-se en l'àrea metropolitana més gran d'Espanya en aconseguir-ho.

Foto: La recollida selectiva de residus de vidre a València i la seva zona metropolitana va aconseguir 21.977 tones en 2019. 

D'aquesta manera, València deixa enrere el model econòmic lineal que ha explotat el planeta durant tant de temps . Gràcies a aquest nou sistema d'economia circular, els residus que abans anaven a parar als abocadors es convertiran en recursos amb valor per reciclar i reaprofitar. 

En aquest punt, el reciclatge de vidre és un dels millors exemples d'economia circular, ja que aporta nombrosos beneficis mediambientals. A més, com el vidre es pot reciclar tantes vegades com es vulgui , passant de residu a recurs cada vegada que es diposita en els contenidors verds, els seus efectes positius es multipliquen.

A això cal sumar la gran conscienciació social de reciclar que hi ha a València , on en els últims 5 anys la recollida d'envasos de vidre s'ha incrementat gairebé un 10% a la zona metropolitana, aconseguint evitar l'emissió de més de 60.000 tones de CO2 a l'atmosfera -l'equivalent al que absorbeixen 600.000 exemplars de pi blanc en 30 anys- o l'extracció de 124.292 tones de matèries primeres . D'aquesta manera, els valencians han aconseguit estalviar l'ús d'energia necessari per proveir a tots els hospitals de la Comunitat Valenciana durant dos mesos i mig.

 

Nou mòdul de recuperació d'envasos de vidre a Manises

El passat mes d'octubre, la planta de residus urbans de Manises va inaugurar un nou mòdul de recuperació d'envasos de vidre que ha suposat el impuls definitiu per aconseguir tancar el cercle de l'reciclatge de vidre i fer realitat el model d'economia circular. Aquestes noves instal·lacions s'uneixen a les ja existents a la planta de Quart de Poblet. 

D'aquesta manera, a través d'aquesta estratègia econòmica i productiva s'aconseguirà reduir l'ús de matèries primeres en els processos de producció i, amb això, minimitzar la generació de residus no reciclables. En definitiva, apostar per un sistema d'aprofitament dels recursos els pilars bàsics són les 3 R: reduir, reutilitzar i reciclar.  

A més, amb aquesta nova instal·lació es pretén recuperar les prop de 3.500 tones de residus d'envasos de vidre a l'any que els ciutadans de València i la seua àrea metropolitana no van separar correctament, lliurant-se de l'abocador per passar a una millor vida, la del reciclatge. 

Aquesta nova actuació, que s'emmarca dins de la estratègia València 100% circular de la Generalitat Valenciana, busca garantir la circularitat completa dels residus de vidre de la capital del Túria, completant així la seva aposta per la separació selectiva a través dels gairebé 5.400 contenidors verds que es troben en aquesta zona.  

Més reutilització i reciclatge i menys consum de matèries primeres. Amb aquesta filosofia, València i tot el seu àrea metropolitana avança cap a una societat compromesa amb la sostenibilitat i el medi ambient, convertint-se així en un exemple a seguir per a la resta de territoris.

 

Dades de reciclatge a la Comunitat Valenciana

Durant 2019, la recollida selectiva de residus d'envasos de vidre a través del contenidor verd va aconseguir 89.622 tones a la Comunitat Valenciana . Aquesta xifra suposa un increment de l'14% sobre les dades dels darrers 5 anys i representa un creixement de l'4,6% respecte als nombre de 2018.

Segons aquestes dades, com a mitjana, cada valencià va dipositar en el contenidor verd 17,9 kg de vidre , uns 58 envasos per persona. Per províncies, Alacant va ser la que més va reciclar (22,1 kg / hab), per sobre de València (15,4 kg / hab) i Castelló (13,7 kg / hab).

La recollida d'envasos de vidre a València s'ha incrementat un 10% en els últims 5 anys. 

Respecte a les dades de València i la seua àrea metropolitana , la recollida selectiva de residus d'envasos de vidre va superar les 21.977 tones el 2019, fet que suposa un increment de l'10% en els últims 5 anys. 

Finalment, amb l'objectiu de facilitar la tasca de reciclatge als ciutadans, durant els últims anys Ecovidrio ha instal·lat 825 nous contenidors a la zona. D'aquesta manera, l'entitat ha aconseguit incrementar el parc existent fins a arribar als 5.393 iglús . 


 

Categories: 

Relacionats

Article

En l’edició Moviment Banderes Verdes 2022; aquesta iniciativa té per objectiu guardonar l’esforç dels establiments de l’hostaleria local i l’activisme dels municipis costaners en la transició cap a l’economia circular i en la lluita contra el canvi climàtic.

Notícia

El Moviment Banderes Verdes 2022 és una iniciativa que té per objectiu guardonar l’esforç d’establiments de l’hostaleria local i l’activisme dels municipis costaners per a la transició verda

Notícia
17 localitats catalanes hi participen en motiu del Dia Mundial contra el Càncer de mama.
Lleida participa en la campanya solidària “Recicla Vidre per elles”

Lleida participa en la campanya solidària “Recicla Vidre per elles”

En motiu del Dia mundial del càncer de mama Ecovidrio ha instal·lat 700 contenidors roses a 170 localitats espanyoles per mobilitzar a la ciutadania. Per cada quilo de vidre que es recicli, es donarà un euro a la Fundació Sandra Ibarra de Solidaritat contra el Càncer.

Butlletí