L’Àrea Metropolitana recuperarà aigua del Rec Comtal i de 12 pous del Llobregat i el Vallès

Els responsables de l'àrea i la companyia Agbar també estan estudiant altres mesures amb els ajuntaments
Núria Mahamud
05/02/2008 - 00:00
L'àrea metropolitana de Barcelona s'està preparnat per fer front a l'escenari que l'actual sequera pot plantejar per d'aquí unes poques setmanes.

Una de les solucions més immediates per solucionar la greu sequera és la recuperació d'antigues canalitzacions com el Rec Comtal, que abastia la ciutat a l'Edat Mitjana. També s'estan recuperant dotze pous situats a Sant Feliu de Llobregat, el Papiol, Gavà, Montcada i Reixac, La Llagosta, Castellbisbal, Sant Vicenç dels Horts i Molins de Rei, que al costat de la construcció d'un nou pou al Prat, permetran cobrir el 6% de la demanda dels 33 municipis de la zona. El Rec Comtal és una antiga sèquia que data del segle XI que captava aigua del riu Besòs a Montcada i Reixac per transportar-la a Barcelona. Fins ara estava en desús per la contaminació, però gràcies a les noves tecnologies de potabilització podrà cobrir un 3,2% de la demanda de l'àrea metropolitana.

Els responsables de l'Àrea Metropolitana i de la companyia Agbar estan també estudiant amb altres ajuntaments la possibilitat de recuperar aigua freàtica i potabilitzar-la a través de l'osmosi inversa. A banda d'aquestes mesures, s'ha d'afegir la propera construcció d'una gran canonada que subministrarà aigua residual depurada des de la planta del Prat als polígons Pratenc i de la Zona Franca. L'obra permetrà reutilitzar un volum d'aigua equivalent a l'1,5% de la demanda per a usos industrials, agrícoles i ambientals, així com per al reg o la neteja urbana.

 

Preparats per l'arribada de vaixells

Com ja s'ha anunciat, si la situació de sequera s'agreuja, la zona metropolitana haurà de recórrer als vaixells-cisterna per abastir-se. L'aigua vindrà de Marsella, Almería o Tarragona -encara que continuen sense descartar-se altres propostes-, i s'emmagatzemarà en dos dipòsits del port amb capacitat per 8.500 metres cúbics. Des d'ells una central de bombeig impulsarà l'aigua cap a una canonada de la Zona Franca fins arribar a Cornellà, on es distribuirà a la resta de poblacions. De totes maneres, l'aigua que es descarregui al Port de Barcelona no serà suficient per cobrir tota la demanda d'aigua, sinó només un 12% de les necessitats. Cal recordar que el consum d'aigua de l'àrea metropolitana prové en un 70% d'aigues superficials i en un 25% dels embassaments, els quals presenten un nivell alarmant.

El director general d'Agbar a Catalunya i Balears, Leonard Carcolé, ha anunciat que ja s'està treballant en els precontractes dels vaixells que portaran l'aigua a Barcelona. Els que vinguin de Tarragona i Marsella portaran 28.000 metres cúbics i els procedents de la dessalinitzadora de Carboneres (Almería), uns 40.000.

 

Els ecologistes diuen no a extreure aigua de Tarragona

A aquest respecte, el grup GEPEC-Ecologistes de Catalunya ha insistit que extreure aigua del Gaià i del Francolí és inviable. La majoria dels municipis que pertanyen al Camp de Tarragona han d'abastir-se gràcies al minitrasvassament i onze d'aquestes localitats "es troben dins de la zona vulnerable als nitrats d'origen agrari", a més d'altres contaminants en quantitats superiors a les legals, segons els ecologistes.

Precisament avui, el Govern ha aprovat la construcció de vint petites estacions depuradores a la demarcació de Lleida i cinc a les comarques tarragonines amb un pressupost de més de 10,8 milions d'euros. Les obres s'iniciaran al segon semestre de l'any i acabaran en un termini màxim d'un any.

 

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí