L’Ajuntament d'Esparreguera estudia fórmules per a millorar la recollida dels residus

14/01/2020 - 08:00

Ha previst incrementar el pressupost de recollida i transport de cara al 2020 en 33.000 euros

L’Ajuntament d’Esparreguera incrementarà el pressupost destinat a la recollida i transport d’escombraries per augmentar la freqüència de pas i evitar la saturació dels contenidors de rebuig. La partida per al 2020 serà de 1.088.142 euros, 33.142 euros més que el 2019. Aquest augment, que podria suposar una modificació de contracte amb Servitransfer, actual empresa concessionària del servei, permetrà ampliar en un dia la freqüència de recollida d’aquesta fracció als barris de Mas d’en Gall, Can Rial i Can Vinyals i recollir el rebuig de totes les àrees de contenidor soterrats del poble el diumenge. Les mesures a adoptar es fixaran amb el tancament definitiu del pressupost i seran complementàries a d’altres mesures de control sobre la qualitat del servei actual de recollida d’escombraries.

L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha explicat que “ja estem fent els preparatius per al nou contracte de recollida de residus” que s’ha de licitar el 2021. Rivas ha afirmat que “és una tramitació feixuga, d’un contracte de més d’1 milió d’euros, que s’ha de fer seguint la normativa europea”, per això apunta que “per calendari no serà possible licitar el nou contracte l’any que ve” i caldrà anar a una segona pròrroga, la darrera que legalment es pot fer, del contracte amb Servitransfer.

Segons l’alcalde, alguns aspectes que caldrà millorar en el nou model de recollida hi ha la freqüència i l’horari de recollida i fins i tot la vigència del sistema de contenidors soterrats. “La vida útil dels contenidors soterrats està esgotada i algun tipus d’inversió en el canvi hem de fer. La seva retirada és una decisió que està sobre la taula, però hem d’estudiar quines conseqüències té”, ha assegurat l’alcalde.

Una de les primeres accions prèvies a l’inici de la nova licitació serà la contractació d’assessorament extern per a dimensionar el volum de residus generat per Esparreguera i fer un estudi econòmic dels diferents models de recollida possibles. Eduard Rivas ha explicat que “hi ha d’haver una proposta tècnica que ens digui quin és el millor model de recollida segons el model de poble i de vida que tenim actualment i, a més, hem d’acompanyar-ho d’un procés en el que la ciutadania pugui expressar-se, perquè és un tema cabdal”.

A través d’una intervenció en el darrer ple municipal, la plataforma Esparreguera Neta va demanar al govern municipal un seguit de mesures per pal·liar la problemàtica de la neteja viària i la recollida dels residus. Les mesures que proposa a curt termini l’entitat inclouen ampliar la recollida de residus els caps de setmana, dotar de més efectius a la brigada de neteja municipal, assignar dos operaris permanents a Mas d’en Gall i Can Rial, augmentar el nombre de sancions sobre els actes incívics i la seva quantia i elaborar un pla d’acció amb mesures urgents. L’associació també ha dut a terme una recollida de 1.517 signatures demanant una millora de la neteja.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia
Esplugues prova un prototip de camió elèctric de recollida de residus

L’Ajuntament d’Esplugues ha enviat una carta als 400 establiments comercials que generen un major volum de residus per informar-los de la posada en marxa d’una campanya destinada a augmentar la recollida selectiva dels seus residus. Les principals novetats són la implantació d’un sistema d’identificació en tots els contenidors de selectiva (orgànica, envasos, vidre i paper) i d’una plataforma d’elevació a 80 recipients per al vidre.

Notícia

El nou model de recollida de residus amb contenidors amb xip es començarà a implantar progressivament al 2020. L’Ajuntament està treballant perquè, a finals del primer trimestre de 2020, el nou sistema comenci a funcionar en el sector comercial i als barris de la Plana – Bellsoleig, Mas Lluí i Torreblanca. Posteriorment, el model s’estendrà per tot el municipi de forma progressiva.

Notícia

A la tardor finalitzarà el canvi de contenidors amb la substitució dels corresponents a la fracció orgànica i es completaran les totes àrees d’aportació amb les 5 fraccions de residus. En total es col·locaran prop de 500 nous contenidors que s’afegeixen als 900 que es van canviar durant la primera fase realitzada al darrer trimestre de 2018. En aquella ocasió es van substituir tots els contenidors excepte el d’orgànica.

Butlletí