L'Ajuntament de València ja arreplega de forma selectiva vora mil tones de residus orgànics cada mes

Estima reduir en 1.500 tones les emissions de gasos d'efecte hivernacle
19/08/2019 - 08:00

Sis mesos després de la implantació del cinquè contenidor, el marró, en la meitat de València, el barri de Sant Marcel·lí lidera esta recollida selectiva d’orgànica, en arribar al 15% del total de residus generats.

La producció total derivada de la recollida selectiva de residus orgànics a València se situa ja a prop del milió de quilos mensuals, el que suposa una mitjana superior al 10 per cent dels residus totals produïts a la nostra ciutat. Amb les dades del primer semestre de vida del contenidor marró en el 50% de la ciutat l’Ajuntament estima que la reducció d’emissions de diòxid de carboni se situarà en vora 1.500 tones enguany.

Es dóna la circumstància que Sant Marcel·lí ja va ser un dels barris on va començar a finals de 2016, amb una prova pilot, la utilització del contenidor marró per arreplegar la fracció orgànica dels residus domiciliaris. També destaquen els percentatges de reciclatge aconseguits en altres barris, com ara la Llum (amb un 14% de residus orgànics), Soternes (amb un 13%) i altres barris i pobles com ara Massarrojos, Ciutat Universitària, Camí de Vera o Benimaclet –que també va protagonitzar juntament amb Sant Marcel·lí la prova pilot des de 2016-, amb vora un 11,5% de residus orgànics.

El balanç del primer semestre des de la implantació en la meitat de la ciutat del nou contenidor marrí «és positiu, acredita la forta conscienciació i col·laboració ciutadanes i permet reduir en vora un tres per cent el fem depositat en els contenidors grisos respecte a l’any passat».

Cobren un protagonisme especial entre les dades més positives de la recollida selectiva de residus orgànics les relatives als grans productors, és a dir, col·legis, hospitals, mercats i supermercats de Quatre Carreres i els Poblats Marítims. S’hi ha abastat la xifra d’un 62,7% de separació dels residus orgànics respecte de la producció total de residus, «un bon resultat que s’estendrà amb alts rendiments a la resta de grans productors de la ciutat».

Reducció d'emissions de CO2

La recollida selectiva de residus orgànics comporta tot un seguit de beneficis, com ara la seua valorització en compost d’alta qualitat d’acord amb els paràmetres de la Directiva Europea mitjançant el seu tractament en una línia especial i diferenciada de la planta d’Hornillos de l’EMTRE.

Complementàriament, l’Ajuntament de València té aprovat el Projecte Clima 2018 per a l’estalvi d’emissió a l’atmosfera de diòxid de carboni o altres gasos d’efecte hivernacle entre els anys 2019 i 2022. S’estima que enguany eixa reducció serà de vora 1.500 tones d’emissions. «L’Ajuntament de València contribuïx així de forma decidida a la lluita contra el canvi climàtic i alhora aposta per una economia circular que permet revaloritzar part dels residus que es generen als domicilis de la nostra ciutat», ha explicat l’alcalde de València, Joan Ribó, qui ha agraït el treball implementat pel personal municipal i la «col·laboració imprescindible» de la ciutadania per «poder continuar avançant cap a la ciutat del futur que volem i mereixem».


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

L'Ajuntament de València ampliarà el servici de recollida selectiva de residus orgànics (restes de menjar o de jardí), implantat en diferents zones i punts de la ciutat, amb la instal·lació de 655 nous contenidors marrons en 13 barris. L’objectiu d’esta acció, que es dura a terme durant els mesos de novembre i desembre, és acostar es este recurs a 150.000 habitants més de la ciutat, que també comptaran amb més contenidors de recollida selectiva a vora la seua llar i nous contenidors adaptats per a persones amb mobilitat reduïda.

Notícia
Des de dissabte, 1 de febrer, els veïns ja poden fer fracció de residus orgànics de forma selectiva
Foto: Ajuntament de Garriguella

Foto: Ajuntament de Garriguella

Bàscara, Cabanes, el Far d'Empordà, Garriguella, l'Armentera, Llers, Pau, Peralada, Sant Pere Pescador i Torroella de Fluvià es van adherir a la recollida comarcal i, alhora, a la campanya informativa pels veïns i veïnes, amb la qual, a cada llar, s'entrega un cubell airejat de 10 litres, un paquet de 30 bosses compostables, un tríptic informatiu sobre els residus orgànics i un imant sobre el reciclatge.

Notícia

S'ha presentat el conveni de col·laboració que perseguix fomentar el consum responsable de l'aigua de l'aixeta i la reducció de plàstics. Una iniciativa en la qual la s'invertiran 60.000 euros en 2020 per a millorar el sabor de l'aigua, la clau perquè la gent deixe de consumir aigua embotellada.  Es proposa que València siga exemple i el primer 100% lliure de botelles de plàstic d'un sol ús.

Butlletí