L'agricultura ecològica continua creixent a Catalunya

En el darrer any, tant la superfície com el número d'empreses del sector han augmentat gairebé un 14%
Redacció
15/02/2010 - 00:00

El sector ecològic a Catalunya no entén de crisi. L'any passat, tant la superfície com el número d'empreses dedicades a la producció ecològica van créixer gairebé un 14%, superant les 71.500 hectàrees i les 1.430 empreses certificades. Només durant el 2009 s'hi van afegir 240 nous operadors, dels quals 198 són productors i 45 elaboradors.

Les dades, presentades pel conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, indiquen el bon estat de salut d'un sector que l'any 2008 va facturar 78 milions d'euros, un 20% més que l'any anterior. Segons el conseller, el Baròmetre de percepció i consum dels aliments ecològics 2009 demostra que el consum de productes alimentaris ecològics té un públic fidel que no ha deixat de consumir-los, tot i ser una mica més cars: "ens trobem davant un mercat estable amb una important projecció de futur, ja que un 21% dels consumidors de productes ecològics afirma que té la intenció d'augmentar el consum d'aquests aliments en els propers 6 mesos".

La salut, per davant de tot
A través d'aquest estudi s'ha pogut constatar també que gairebé la meitat de la població catalana, un 47,4%, ha consumit alguna vegada aliments ecològics, el 31% amb freqüència mensual i el 17,8% de forma setmanal. Un 38,6% dels consumidors ecològics declaren que es gasten entre un 15 i un 30% de la despesa setmanal total d'alimentació en aliments ecològics. La verdura, la fruita i els lactis són els aliments ecològics més consumits, seguits en importància pels ous i la carn. A l'altra banda, el vi i els menjars preparats, són aliments ecològics de demanda minoritària. 

La motivació principal per a la compra d'aliments ecològics és la salut (66%), per davant del gust, la qualitat o les raons mediambientals. De fet, una àmplia majoria dels enquestats que manifesta haver sentit parlar dels aliments ecològics en projecta una visió positiva, amb definicions com "aliments naturals" o "sense productes químics".

Al mateix temps, però, gairebé una quarta part (21%) apunta identificacions de tipus negatiu com "preu excessiu", el principal motiu adduït per aquells que no consumeixen productes ecològics (41%), seguit de prop per la difícil localització de punts de venda (35%). En aquest sentit, set de cada deu persones que coneixen però no consumeixen aliments ecològics estarien interessades en consumir aquest tipus d'aliment, si bé només un 16% estaria disposat a pagar entre un 15 i un 30% més pels productes ecològics.

(P)

Radiografia del sector
A Catalunya, els cultius ecològics majoritaris són els típicament mediterranis: vinya, olivera i cereals. En el darrer any, el cultiu de vinya ecològica ha pujat un 38%, passant de 2.241 hectàrees a 3.619 hectàrees. Pel que fa al cultiu d'oliveres, la superfície ha augmentat un 15,4%, passant de 2.705 a 3.199 hectàrees. 

El nombre de productors (vegetals i ramaders) es situa a 1.063 (909 el 2008), mentre que la resta d'empreses certificades (transformadors, importadors i comercialitzadors) és de 641 (597 el 2008). Pel que fa a les explotacions ramaderes, el vaquí de carn és la majoritària, amb 239 explotacions. Segueixen l'oví de carn amb 58 explotacions i el cabrum de carn amb 40.

Pla d'Acció 2008-2012
La realització d'aquest estudi forma part del Pla d'Acció per a l'alimentació i l'agricultura ecològiques 2008-2012, que amb un pressupost de gairebé 37 milions d'euros i 105 accions, vol promoure la producció i el consum de productes i aliments ecològics a Catalunya.

Per exemple, de cara a les escoles, es promourà el consum dels aliments ecològics als menjadors escolars, i editarà un manual per afavorir el consum d'aquests productes entre els escolars. I de cara a la comercialització, també hi ha previstos ajuts per destinats a botigues, modernitzant establiments comercials dedicats a aquesta gamma de productes. A més, es vol incrementar la presencia dels productes ecològics als mercats municipals.

Més informació:
Baròmetre de percepció i consum dels aliments ecològics 2009 (PDF)
Pla d'Acció per a l'alimentació i l'agricultura ecològiques 2008-2012 (PDF)
Portal del DAR dedicat a la Producció agroalimentària ecològica

Nou logotip europeu per als aliments ecològics

La Comissió Europea acaba d'anunciar el guanyador del concurs per a l'establiment del nou logotip per a tots els productes ecològics envasats produïts en qualsevol dels Estats membres de la Unió Europea. El disseny guanyador és de Dusan Milenkovic, un estudiant alemany que ha guanyat el concurs amb la seva "eurofulla" amb el 63% dels vots. Des de l'1 de juliol de 2010, aquest nou logo serà obligatori en tots els productes ecològics produïts a la UE. A més d'aquest logo comú per a tota la Unió, la normativa també preveu que altres logos, privats, regionals o nacionals, puguin aparèixer en l'etiquetat dels aliments ecològics.

L'"eurofulla" guanyadora mostra les estrelles de la UE en forma de fulla sobre un fons de color verd. Es tracta d'un signe molt senzill, amb dos missatges clars: Naturalesa i Europa.

Etiquetes: 
AdjuntMida
Image icon ccpae.jpg9.26 KB

Relacionats

Butlletí