L'acidificació i l'escalfament amenacen espècies emblemàtiques i l'economia del Mediterrani

Font: UAB
12/06/2014 - 00:00

Aquest 12 de juny s'han presentat les conclusions del projecte europeu MedSeA, que ha analitzat els efectes de l'acidificació i de l'escalfament a la Mediterrània. L'acidesa de les aigües s'ha incrementat un 10% des de 1995, i ho farà un 30% més fins al 2050 si continua l'increment de les emissions de CO2. Es tracta d'un fenomen d'especial importància per a les poblacions de la costa mediterrània. Àrees costaneres amb activitats econòmiques directament dependents dels recursos marins poden patir impactes en l'ocupació i en els beneficis de sectors com l'aqüicultura, la pesca a mar obert i el turisme.

Més de 100 investigadors de 12 països han participat en el projecte MedSeA, sobre els efectes de l'escalfament i l'acidificació del mar Mediterrani en les espècies i ecosistemes clau de la regió. Després de tres anys i mig de treball, els científics han presentat les principals conclusions a la seu de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.

Els investigadors han constatat que el Mediterrani s'està escalfant i acidificant a un ritme sense precedents, principalment a causa de les emissions de diòxid de carboni a l'atmosfera per la crema de combustibles fòssils. L'increment del CO2 provoca l'escalfament de l'atmosfera i l'oceà, així com l'acidificació del mar per la incorporació de diòxid de carboni en les aigües superficials.

Entre les conclusions de l'estudi, els investigadors destaquen que la mar Mediterrània ha augmentat la seva temperatura en una mitjana de 0,67°C en els últims 25 anys, segons dades de temperatura superficial obtingudes per satèl·lit. L'acidesa de les aigües s'ha incrementat un 10% des de 1995, i ho farà un 30% més fins a l'any 2050 si continua el ritme actual de les emissions de CO2. En unes poques dècades l'acidificació del mar Mediterrani probablement haurà augmentat en un 60% des de l'inici de la revolució industrial, i a finals de segle aquest increment haurà pogut arribar al 150%. La investigació també posa de manifest que espècies tan emblemàtiques com els esculls coral·lígens, de vermètids, el corall vermell i les praderies de fanerògames marines estan seriosament amenaçades a causa de l'escalfament i l'acidificació.

Es tracta d'un fenomen d'especial importància per a les poblacions de la costa mediterrània, amb 300 milions d'habitants (entre locals i visitants), ecosistemes únics, i amb una cultura gastronòmica on destaca el peix i el marisc, i que la converteix també en una destinació turística apreciada a tot el món. Àrees costaneres amb activitats econòmiques directament dependents dels recursos marins poden patir impactes en l'ocupació i en els beneficis de sectors com l'aqüicultura, la pesca a mar obert i el turisme.

Patrizia Ziveri, professora i investigadora de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la UAB i coordinadora del projecte, afirma que "no sabíem pràcticament res sobre els efectes combinats de l'escalfament i l'acidificació al mar Mediterrani fins a aquest estudi. Ara sabem que ens trobem davant d'una doble amenaça molt seriosa sobre els nostres ecosistemes marins."

"Ecosistemes emblemàtics de la Mediterrània, com les praderies de fanerògames marines, els colorits esculls coral·lígens i els esculls de vermètids estan amenaçats i s'enfronten a un ràpid declivi, a causa de l'acidificació i l'escalfament. Es tracta d'espècies que construeixen ecosistemes sorprenents, creant la llar d'altres milers d'espècies, protegeixen la costa de l'erosió i proporcionen menjar i productes naturals a la societat", afirma el professor Maoz Fine, de la Ball-Ilan University d'Israel.

"L'activitat volcànica subaquàtica incorpora diòxid de carboni a l'aigua del mar, augmentant la seva acidesa com si es tractés d'un increïble laboratori natural, mostrant l'aspecte que tindrà el mar Mediterrani en el futur. Desafortunadament, aquesta finestra a un mar amb alt contingut en CO2 ens mostra que la vida serà difícil per a algunes espècies: les invasores sobreviuran, però la biodiversitat disminuirà i algunes espècies s'extingiran", comenta el professor Jason Hall-Spencer, de la Universitat de Plymouth (Regne Unit).

El professor investigador James Orr, del Laboratoire de les Ciències du Climat et de l'Environnement (França), recorda que "per salvaguardar aquests fantàstics ecosistemes la societat ha de reduir les emissions dels combustibles fòssils a escala mundial. No és només la costa dels altres la que es veurà afectada, sinó tots els oceans i totes les costes del món. Necessitem actuar i no hi ha temps a perdre".

Sobre el projecte MedSeA
El projecte Mediterranean Sea Acidification in a changing climate (MedSeA) està finançat per la Comissió Europea sota el 7è Programa Marc. Implica a 22 institucions de 12 països, liderades per l'Institut de Ciència i de Tecnologia Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). MedSeA se centra en els impactes de l'escalfament i l'acidificació de l'aigua del mar a les espècies i ecosistemes clau de la regió, així com en la manera en què poden afectar la societat.

 

Més informació al document de conclusions del projecte

 

 

AdjuntMida
Image icon brotes-posidonia-oceanica.jpg396.06 KB

Relacionats

Notícia

El CREAF i la Unió pel Mediterrani promouen la diplomàcia científica per fer front als grans reptes regionals derivats de l’emergència climàtica. Per fer-ho, han organitzat plegades el workshopIncreasing awareness of science diplomacy in the Mediterranean” i n’han publicat un informe ja disponible en accés obert.

Butlletí