L'ACA i la Paeria impulsen la instal·lació de 285 panells solars sobre les teulades de la depuradora de Lleida

05/03/2021 - 08:00

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i l'Ajuntament de Lleida impulsen obres de millora de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) de Lleida, amb l'objectiu d'augmentar l'eficiència energètica de la planta, millorar el control i eficiència dels processos de tractament d'aigües i fangs, la qualitat de l'aigua regenerada i la capacitat del pretractament per fer front a avingudes.

Les obres compten amb un pressupost de 575.183 euros i han estat encarregades per la Paeria a l'empresa concessionària Aqualia, un cop aprovades i finançades per l'ACA.

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha destacat l'aposta de la Paeria per la sostenibilitat, com una de les prioritats clares del govern municipal. "Actuacions com aquesta són molt importants per a seguir millorant la qualitat del medi ambient i dels nostres rius i la transició energètica, dos objectius clars dins del model de ciutat més sostenible que volem impulsar des de l'Ajuntament de Lleida", ha afirmat Pueyo.

Per la seva banda, el primer tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme, Toni Postius, ha assenyalat que "Lleida vol ser un referent de bona gestió en la depuració d'aigües i que aquesta important inversió en l'estació depuradora ens encamina cap a aquest objectiu, a la vegada que ens permet ser més eficients en la utilització dels recursos, millorar la qualitat de l'aigua i promoure l'estalvi d'electricitat". Tant Pueyo com Postius van visitar les instal·lacions de la depuradora el passat divendres acompanyats del director de l'ACA, Lluís Ridao.

Precisament, el director de l'ACA ha destacat que "l’any 2020 ja hem finançat 19 noves instal·lacions fotovoltaiques en depuradores d'aigües residuals i enguany en finançarem 46 més, amb una inversió de 2,8 MEUR, generant 8 Gwh/any d’energia renovable".

Entre les tasques que es duran a terme destaca la instal·lació de 285 panells solars a les cobertes dels edificis de l'EDAR, amb una potència de 128 kWp, que permetran augmentar l'autosuficiència energètica de la planta per sobre del 40%. A més, es millorarà la xarxa de monitoratge energètic, la cogeneració i l'eficiència energètica de l'edifici de control (aïllaments i climatització).

D'altra banda, es portaran a terme millores en el tractament terciari de la depuradora per augmentar l'eficiència energètica en la regeneració d'aigua, així com garantir la qualitat sanitària d'aquest corrent mitjançant control en línia.

Per últim, les obres també tenen com a objectiu potenciar el control i l'eficiència dels processos biològics de tractament d'aigües i fangs i permetran augmentar la producció de biogàs. També es dotarà a l'EDAR d'una major eficiència i capacitat en la separació d'impropis, com les tovalloletes humides, donada la creixent extracció d'aquest residu.
 

La depuradora de Lleida, un exemple de sostenibilitat

L'EDAR que dona servei a la ciutat de Lleida i al municipi d'Alpicat des de 1994, té un historial d'elevada eficiència en l'eliminació de contaminants. Els rendiments són superiors al 90-95% en eliminació de sòlids i matèria orgànica i durant els darrers anys s'han reduït considerablement els costos energètics. A més, la planta disposa de Sistema de Gestió de la Qualitat (ISO 9001), Sistema de Gestió Ambiental (ISO 14001), Sistema de Gestió Energètica (ISO 50001). El 2013 va ser la primera instal·lació de l'estat espanyol en calcular i verificar amb AENOR (ISO 14064) la Petjada de Carboni del Cicle Integral de Lleida.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

El municipi de la Noguera és un dels primers de Catalunya que subministra llum als veïns amb plaques solars públiques

Notícia

La Paeria ha constituït avui el grup tècnic de treball per a impulsar l’Estratègia de l’Energia de Lleida per a complir amb els compromisos de reducció d’emissions per a mitigar el canvi climàtic, que comptarà amb la coordinació de la catedràtica de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida, Luisa F. Cabeza.

Notícia

Trenta empreses dels Polígons Industrials de Lleida participen en l’estudi per crear una Comunitat Energètica. La Paeria ha presentat els resultats de l’estudi per impulsar aquest concepte col·laboratiu.

Butlletí