La Xarxa i Udalsarea 21 comparteixen els reptes locals per la sostenibilitat

20/10/2005 - 00:00
Assumir el paper local en la mitigació del canvi climàtic, incorporar els indicadors de sostenibilitat al planejament urbanístic, treballar transversalment per un nou model de mobilitat, traspassar a tot l'àmbit de la gestió la política de reducció del consum energètic... Per analitzar els reptes, compartir experiències i iniciatives i oferir estratègies davant els obstacles la Xarxa de Municipis cap a la Sostenibilitat i Udalsarea 21han celebrat unes jornades tècniques d'intercanvi i treball, dins el conveni de col·laboració que les dues entitats varen signar de novembre del 2004 amb l'objectiu de compartir i impulsar accions encaminades cap a la sostenibilitat del ens locals bascos i catalans.
El món local i el canvi climàtic 'Els municipis són el primer escaló, l'actor més important per donar resposta al dia a dia de la sostenibilitat i han d'assumir la seva responsabilitat primera en la lluita contra el canvi climàtic'. Amb aquesta contundència José Luis Aurrecoechea, director general de IHOBE SA, l'empresa pública basca de gestió ambiental, posava sobre la taula el repte fonamental de la gestió municipal actual: Incorporar transversalment a la política local estratègies per mitigar el canvi climàtic. El discurs de Aurrecoechea es recolza sobre tot en la dependència de la política local per poder controlar els sectors més importants pel que fa a la seva repercussió en l'escalfament global: Els sectors difusos (transport, consum energètic domèstic, agroforestal... )
En aquest sentit la reflexió d'Aurrecoechea sobre el paper prioritari del món local va donar peu a una proposta interessant del director d'IHOBE: El compromís de treballar des de la secretaria tècnica de les dues xarxes de municipis en una 'Ordenança Municipal Global de lluita contra el canvi climàtic'. En aquest sentit va destacar que Udalsarea ha creat aquest 6 d'octubre una comissió de treball 'Municipi i Clima' que vol ser un pilar pel treball en xarxa, així com un estudi sobre aquesta possible Ordenança Municipal Global de lluita contra el canvi climàtic'.
En aquest sentit va intervenir també Domènec Martínez, coordinador de l'àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona,qui va destacar que 'els municipis han de defensar el punt de partida del Protocol de Kyoto com a marc adient i aprofundir en el seu compliment'. Va demanar a les administracions superiors més cobertura per a la gestió local sobre tot per al canvi en el model de mobilitat. Com va subratllar 'el món està canviant i el paper dels municipis és 'ordenar-lo, protegir-lo, i fer aquesta tasca visible per als ciutadans'
Les reflexions i propostes d'ambdós experts han anat precedides d'anàlisi d'iniciatives concretes dels responsables de la gestió municipal. Concretament s'han analitzat les experiències de L'Hospitalet de Llobregat i Badalona per part de la Xarxa i d'Arrasate-Mondragón i Tolosa, per part d'Udalsarea 21.
En aquest sentit cal destacar algunes conclusions principals. En primer lloc que és necessari traspassar a tot l'àmbit de la gestió municipal la política de reducció del consum energètic, que el món local ha d'assumir el compromís de lluita contra el canvi climàtic amb una aposta clara per la planificació urbanística que contempli a priori aquesta necessitat i unes línies estratègiques clares: La promoció de l'estalvi i l'eficiència energètica a través d'ordenances municipals i mecanismes fiscals, l'increment de les renovables amb els mateixos instruments i la promoció de la mobilitat sostenible que ha de ser la base també del planejament urbanístic, de la política de transport públic, etc. Així com la utilització de mecanismes de neutralització d'emissions de CO2.
Indicadors senzills però eficients La jornada prèvia ha estat dedicada al debat i l'anàlisi d'experiències municipals estructurades al voltant de la xarxa i Uldasarea 21 en tres àmbits de treball: Sostenibilitat i Territori; Plans d'Acció i Participació. En aquest sentit cal destacar algunes de les conclusions del treball dels grups.
Un dels àmbits que ha propiciat més treball i participació ha estat el dels indicadors de sostenibilitat. Al voltant de l'anàlisi dels indicadors bàsics que ofereixen tant la Xarxa com Udalsarea 21, els gestors municipals han conclòs que actualment és necessari treball en profunditat per donar als municipis indicadors més senzills que puguin liderar-se i analitzar-se des dels propis ajuntaments, que siguin comprensibles per als ciutadans, per als propis polítics i tècnics municipals.
En segon lloc s'ha destacat la necessitat de lligar aquest indicadors a objectius, a una estratègia de model de ciutat a la qual es vol arribar. S'ha de treballar en la millora dels indicadors que fan referència a l'àmbit econòmic i social i introduir els ambientals a la gestió diària dels municipis al mateix nivell que els anteriors, sobre tot en el planejament urbanístic.
Un dels àmbits clau, en els que ha hagut acord en la jornada és la necessitat de buscar nous mètodes participatius que impliquen els ciutadans, i estratègies més eficaces com la de poder informar 'porta per porta'. Un tema clau, el de la participació i comunicació amb els ciutadans, que com la resta han estat assumits com un dels compromisos de treball que es portarà a terme dins el conveni de col·laboració de les dues xarxes de municipis.

Relacionats

Butlletí