La Universitat de Barcelona inaugura el nou Centre de Diagnòstic i Modelització del Clima

20/09/2005 - 00:00
Aquest dilluns, 19 de setembre s'ha presentat en una jornada el nou Centre de Diagnòstic i Modelització del Clima (CDMC). Una iniciativa conjunta de la Universitat de Barcelona, la Universidade de Vigo, Universidad Complutense de Madrid, la Universidad de Extremadura i la Universidad Pablo de Olavide, de Sevilla.
Els objectius principals del nou consorci són identificar la naturalesa i les causes de les variacions climàtiques en diferents escales de temps; potenciar la recerca i col·laboració científica en el camp de la modelització climàtica i els estudis observacionals; desenvolupar noves bases de dades climàtiques a diferent escala; impulsar l'estudi de la relació entre la variabilitat climàtica i el canvi global; analitzar les connexions entre el clima i les situacions meteorològiques extremes; millorar les tècniques de predicció i diagnòstic climàtic i analitzar l'impacte d'aquests fenòmens des del punt de vista social i econòmic.
Al CDMC hi participa un grup d'experts del Departament d'Astronomia i Meteorologia de la UB, coordinat pel catedràtic Jeroni Lorente, i obert a la participació de més investigadors de l'àrea de la meteorologia i climatologia. El CDMC disposa del finançament del Ministeri d'Educació i té acords de col·laboració amb el National Center for Atmospheric Research (NCAR) i el Climate Diagnostics Center (CDC) dels Estats Units. Cal destacar que el CDNC i l'NCAR han fet una proposta per a la simulació del clima i la composició de l'atmosfera durant el període 1950-2050 en el superordinador 'Mare Nostrum', que recentment ha entrat en funcionament.
Un dels punts claus de les investigacions que portarà a terme el CDNC és l'anàlisi de la tendència de la precipitació a la Península Ibèrica i com ens pot afectar el canvi climàtic. En aquest sentit s'han donat ja els resultats dels primers estudis del centre en aquesta línia: les precipitacions durant el mes de març s'han reduït un 50 % en la meitat occidental de la península Ibèrica els darrers quaranta anys.

Relacionats

Butlletí