La UAB redueix les emissions de CO2 per tal de complir amb el Protocol de Kyoto

03/08/2005 - 00:00
Les mesures d'estalvi d'energia i l'aposta per les energies renovables han permès la Universitat Autònoma de Barcelona reduir en un 5% les emissions de CO2 respecte als nivells de 1990, segons informa el servei de premsa de la universitat. En el context del Pla d'Acció d'agenda Local 21, un objectiu prioritari de la Universitat Autònoma és promoure l'ús de les energies renovables a la Universitat i establir mesures per a l'estalvi energètic i millorar l'eficiència de les seves instal·lacions. Amb aquestes mesures es vol reduir les emissions de CO2 que es generen com a conseqüència de l'activitat de la universitat, contribuint així al compromís del Protocol de Kyoto de reduir les emissions de CO2. L'origen de les emissions de la UAB Si s'analitza l'origen de les emissions de CO2 s'observa que el 66% d'aquestes es deriven del transport, el 17% del consum d'electricitat i el 17% restant del consum de gas natural. Dins de les emissions del transport, el 99% són generades per la flota externa, que correspon a la mobilitat induïda de la comunitat universitària des de les poblacions d'origen fins a la universitat. Tot i que només un 35% dels usuaris es desplacen en vehicle privat, aquests desplaçaments provoquen fins a un 74% de les emissions totals derivades del transport. L'evolució de les emissions de CO2 a la UAB L'any 1990 les emissions de CO2 derivades de l'activitat de la UAB van ser 32.891 Tones de CO2. Això equival a 0,15 Tn CO2/m2 de superfície construïda i suposa una emissió per càpita de 0,80 Tn CO2/m2. Des de l'any 1990 la UAB ha experimentat un important creixement, tant en superfície construïda com del nombre d'usuaris. Malgrat aquest creixement de la seva activitat, la UAB, gràcies a l'esforç realitzat en l'àmbit de l'eficiència energètica, ha aconseguit reduir les seves emissions de CO2 en un 5%. Aquesta reducció és encara més notable si s'analitzen les emissions per càpita (que ha passat de 0,8 Tn/càpita a 0,6 Tn/càpita), l'índex per m2 construït també ha experimentat una reducció del 39%, passant de 0,15 Tn/m2 a 0,09 Tn/m2. Les mesures correctores aplicades La UAB ha experimentat un augment de la demanda d'estudis, i des dels anys 1990 s'han construït nous centres docents i infrastructures, amb un augment de 123.563 m2. A aquestes noves construccions, així com a les ja existents, s'han anat introduint criteris d'eficiència energètica i d'estalvi energètic:
- Eficiència energètica: substitució d'aparells de calefacció i il·luminació existents per uns de més eficients. - Estalvi energètic: detectors de presència a lavabos i aules, regulació de calefacció,... - Eficiència arquitectònica: sensors de temperatura a les façanes,... Aposta pel foment de les energies renovables i la diversificació de les fonts d'energia
La UAB disposa des de l'octubre del 2003 d'una instal·lació solar fotovoltaica. Aquesta instal·lació, ubicada a sobre les cobertes del Restaurant i de l'edifici d'Estudiants de la Plaça Cívica participa en el projecte europeu univERsol (2002-2004) per al foment d'energies renovables. La instal·lació té una potència pic instal·lada de 50,49 kWp. Des de la seva entrada en funcionament la instal·lació ha produït un total de 79.000 kWh, que han estat venuts a la xarxa. La producció d'aquesta energia ha evitat l'emissió a l'atmosfera de 15,3 tones de CO2. La UAB treballa des de l'any 2000 per la diversificació de les fonts d'energia al transport. En aquest àmbit, tota la flota d'autobusos de la UAB funciona, des finals del 2000, amb biodièsel, un biocombustible fet a partir d'una mescla d'olis vegetals. Durant un primer període es va emprar un combustible amb una proporció de 70 parts de gas-oil per 30 parts de biocarburant. D'ençà el setembre de 2002, el biocombustible que empra la flota interna de vehicles de la UAB prové el 100% d'oli de cuina reciclat. L'ús de biocombustible redueix les emissions de gasos contaminants a l'atmosfera, reduint les emissions de diòxid de carboni (CO2) en un 93%. Des de l'any 2002 s'han consumit uns 74.000 l de biodièsel. L'ús d'aquest biocombustible ha suposat l'estalvi de 176 Tn de CO2. La UAB, en el marc del seu projecte per al foment d'una mobilitat més sostenible BICIUAB, disposa des de l'any 2002 de 2 cotxes elèctrics i 3 bicicletes elèctriques, que són usats contínuament per als desplaçaments interns que han de fer els treballadors de la universitat. Des de la seva adquisició fins el fins a finals del 2004 aquests vehicles han recorregut 11.200 km, el que ha suposat un estalvi de 1 Tona respecte les emissions dels vehicles dièsel. Inversions futures A finals del 2004 s'han instal·lat col·lectors solars tèrmics a la coberta de l'edifici de la sala de fitness de les instal·lacions esportives del campus de la UAB. Aquesta instal·lació produirà aigua calenta sanitària per als vestidors i lavabos de la sala de fitness, i evitarà el consum de 5000 m3 de gas natural, el 12% de consum de gas natural de l'edifici, evitant 11 Tones de CO2 anuals. En l'àmbit de l'energia solar, la UAB també té previst implantar una prova pilot d'instal·lació de pastors elèctrics que funcionen amb energia solar fotovoltaica, per a tancar els camps de conreu on pastura el ramat del Servei de Granges de la Facultat de Veterinària. Font: UAB.

Relacionats

Butlletí