La Seu d’Urgell aprova el document per definir el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i Clima

01/12/2019 - 09:00

Aquest text planifica 75 accions que contribuiran a reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera en un 41% i que permetran assolir per l’any 2030 una reducció del 47% d’emissions de CO2 .

El ple de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha aprovat el document per definir el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i Clima (PAESC). Es tracta de la primera fase del projecte on s’ha elaborat un inventari municipal de consums energètics i d’emissions de CO2 i una diagnosi energètica que han permès definir el marc estratègic del pla d’acció del municipi urgellenc.

El tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Joan Gurrera, explica al respecte que “concretament, s’han planificat 75 accions que contribuiran a reduir l’emissió de Gasos d’Efecte Hivernacle (GEH) a l’atmosfera en un 41% i que permetran assolir per l’any 2030 una reducció del 47% d’emissions de CO2”.

Gurrera també remarca que el PAESC de la Seu d’Urgell planteja 10 objectius estratègics que, a grans trets, són els següents: disminuir les emissions generades per l’enllumenat públic municipal, els equipaments municipals, el sector residencial, el sector terciari i les derivades de la gestió de residus del municipi i, alhora incorporar i fomentar l’ús d’energies renovables a la nostra ciutat. “Amb el seu compliment suposarà un estalvi d’emissions de CO2 del 47% a la Seu d’Urgell”, afirma el  tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat.

 

Vídeo per fomentar estalvi i eficiència energètica

Per fomentar les actuacions descrites al document aprovat, l’Ajuntament publicarà un vídeo/espot sobre el PAESC on s’explicaran conselles per fomentar l’estalvi i eficiència energètica en l’àmbit domèstic, comerços i grans productors per conscienciar als urgellencs i urgellenques sobre la problemàtica de l’energia i el canvi climàtic.

Aquest vídeo es penjarà als portals webs de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, així com de la Diputació de Lleida i l’Institut Català d’Energia (ICAEN).

 

Pacte d’Alcaldes pel Clima i l’Energia

A partir de l'èxit del Pacte dels Alcaldes, l’any 2014 es va llançar la iniciativa Alcaldes per l’Adaptació (Mayors Adapt), basada en el mateix model de gestió pública, on es convidava a les ciutats a assumir compromisos polítics i prendre mesures per anticipar-se als efectes inevitables del canvi climàtic.

A finals del 2016, totes dues iniciatives es van fusionar en el nou Pacte dels Alcaldes pel Clima i l'Energia, mitjançant el qual es van assumir els objectius de la UE per l’any 2030 i es va adoptar un enfocament integral d'atenuació del canvi climàtic i d'adaptació a aquest.

L’any 2018, el ple de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell va aprovar l’adhesió al Pacte dels Alcaldes pel Clima i l’Energia promogut per la Diputació de Lleida. L’adhesió a aquesta iniciativa implica la redacció del Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i Clima (PAES) que s’ha aprovat justament aquesta setmana.

Val a dir que aquest nou Pacte dels Alcaldes es basa en tres pilars fonamentals:

Atenuació: Esdevé més ambiciós amb un compromís de reducció d’emissions de GEH més enllà del 40% per l’any 2030, mitjançant l’augment de l’eficiència energètica i un major ús de fonts d’energia renovables.

Adaptació: Incorpora el compromís d’avançar cap a la resiliència de les ciutats afegint la obligació de redactar un Pla d’Adaptació al Canvi Climàtic i executar-ne les accions.

Subministrament energètic segur, sostenible i assequible.

Tots els signants del Pacte d’alcaldes es comprometen, voluntàriament i unilateralment, a anar més enllà dels objectius de la Unió Europea i a adoptar el compromís de reduir les emissions de CO2 en el seu territori en més del 40 % per l’any 2030 mitjançant la redacció i execució de plans d’acció per a l’energia sostenible i el clima (PAESC), a favor de les fonts d’energia renovables i les tecnologies de millora de l’eficiència energètica.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Reportatge
Article de Núria Marín, Presidenta de la Diputació de Barcelona

Ajuntaments i Diputació ens hem posat en primera línia de la crisi de la COVID-19, gens aliena a l'emergència ambiental. I ho estarem en la postpandèmia, tot i que per a això reclamem més reconeixement institucional i capacitat de despesa i inversió.

Article

El canvi d’itinerari de la rua, la festa i animació per a tota la família a la pista polivalent i un ball de disfresses a la nit són les novetats que presenta el Carnestoltes 2020.

Notícia
Per primera vegada, s’analitza l’impacte de la sequera extrema sobre el creixement dels arbres fins gairebé una dècada després de l’esdeveniment. Imatge: CREAF

Per primera vegada, s’analitza l’impacte de la sequera extrema sobre el creixement dels arbres fins gairebé una dècada després de l’esdeveniment. Imatge: CREAF

El pi roig (Pinus sylvestris) és una espècie d’importància crítica a Europa, tant ecològica com econòmica, i és la pedra angular dels boscos d’Escòcia. Des del CREAF hem intervingut en una recerca pionera sobre com es recupera de sequeres extremes, liderada per la Universitat de Stirling.

Butlletí