La salut del planeta, a les ales de les abelles

El 71% dels aliments bàsics d'Espanya depèn de l'activitat pol·linitzadora essencial d'aquests insectes

Font: Diario de Córdoba i Generalitat de Catalunya

20/05/2020 - 08:00

Sense abelles perilla seriosament la biodiversitat mundial

És una advertència científica que han començat a prendre seriosament des dels Estats Units fins al vell continent, on el Parlament Europeu ha sortit a el rescat d'aquests insectes, vitals per al cicle biològic vegetal i no només per a la producció de mel. Les propostes van des de la reducció dels pesticides a l'habilitació de més fons destinats a donar suport a la investigació. Conèixer les causes del seu declivi és el primer pas per protegir la diversitat de les espècies pol·linitzadores. 

A Espanya, mentrestant, el Ministeri per a la Transició Ecològica ultima la redacció d'un pla nacional per a la seva conservació. Molts són els estudis que a més investiguen si l'augment de latemperatura de la planeta afecta tant els pol·linitzadors silvestres com a l'activitat apícola, sector econòmic molt important a Espanya.

Si a tot el món es coneixen unes 20.000 espècies, a Europa hi ha representades 1.965 i a Espanya, 1.105. «El canvi climàtic afecta per les divergències fenològiques (és a dir, entre els cicles climàtics i biològics), els desajustos espacials entre pol·linitzadors i plantes pol·linitzades, els canvis en la distribució i virulència de patògens, la mortalitat local per esdeveniments climàtics extrems oa les condicions més favorables per a l'expansió d'espècies invasores », tal com recull l'esborrany del departament que dirigeix ​​la ministra Teresa Ribera.

 

Bàsiques per als cultius

Segons dades aportades pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, un 70% dels cultius són efectius gràcies a la pol·linització, de la qual depenen 71 de cada 100 aliments bàsics a Espanya. Així mateix, la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura) calcula que el 90% de l'alimentació mundial depèn de la pol·linització de les abelles i que un bon nombre de fruits secs, llavors i fruites poden veure caure la seva producció fins a un altre 90% sense la presència de tals insectes. Espanya compta amb unes 30.000 explotacions apícoles i aproximadament un total de 2,4 milions de ruscs, per la qual cosa és un dels primers països a escala mundial. Les dades parlen d'uns 23.000 apicultors i 5.000 famílies que viuen directament de la mel, dels més potents a nivell global. Per aquest motiu el Govern hagi col·locat el focus en el problema de la desaparició d'aquest petit insecte. I això per diversos motius: per l'efecte cascada no només sobre la biodiversitat, sinó també pel seu impacte en l'activitat econòmica relacionada.

Entre les amenaces que estudien els investigadors hi ha l'ús generalitzat de productes fitosanitaris perjudicials per a les abelles, els agents patògens, els paràsits i les malalties més freqüents.

Un dels enemics més temuts és l'àcar anomenat Varroa destructor, que des del 1985 està considerat la principal amenaça per a la supervivència de les abelles mel·líferes.? Transmet una malaltia anomenada varroasi, que afecta tant a les cries com a les abelles adultes. Els danys que produeix no només consisteixen en la seva acció espoliadora, ja que també afavoreix l'aparició generalitzada d'infeccions víriques i bacterianes, tal com descriu el departament que dirigeix ​​el ministre Luis Planas. La seva ràpida transmissió té efectes devastadors sobre les colònies.

Un altre perill no menor és el de exòtiques invasores com la vespa asiàtica (Vespa velutina). La seva expansió i proliferació a Espanya des del 2004 va lligada a l'efecte de l'canvi climàtic també, i està acabant amb les espècies autòctones. Segons el Ministeri per a la Transició Ecològica, el declivi mundial es repeteix també a Europa. De fet, la llista vermella europea de les abelles considera en perill les 1.965 espècies de el grup presents al continent. L'estudi conclou que el 9,2% de totes elles es troben amenaçades d'extinció, el 7,7% en declivi, el 12,6% estan estables i només el 0,7% està incrementant-se. Hi ha un 79% de casos per als quals la tendència és desconeguda.

 

Agricultura ecològica, aliada

Si l'agricultura ecològica se sap una gran aliada per al planeta per la reducció de plaguicides i la menor petjada hídrica a terra, també ho és per a les abelles. Entre els compromisos adquirits a nivell internacional figura el d'evitar o reduir l'ús dels pesticides perjudicials per als pol·linitzadors domèstics i silvestres, així com desenvolupar alternatives al seu ús. «La producció ecològica és una eina fonamental, ja que entre els seus principis generals es troba la restricció de l'ús de mitjans externs, i en cas de necessitar-se o no existir pràctiques i mètodes que utilitzin recursos naturals propis de el sistema de gestió, es limitaran a substàncies naturals o derivades d'aquestes », recalca l'esborrany de l'Ministeri.

Comunitats autònomes com la valenciana, per exemple, consideren que la pol·linització és un servei ambiental de regulació que afavoreix la conservació de l'material genètic de la flora silvestre, la producció d'aliment per a la fauna i el manteniment de la coberta vegetal forestal. Per aquest motiu des de la Generalitat Valenciana es fomenti l'assentament gratuït de ruscs en muntanyes propietat de l'Administració autonòmica. Des de fa tres dècades, a més, es ve afavorint el desenvolupament de l'apicultura en terrenys forestals i la generació de rendes econòmiques en les zones rurals. L'objectiu és clar: garantir la supervivència de tan preuats insectes, fonamentals per a un planeta més equilibrat.

Greenpeace és dels col·lectius que està duent a terme una defensa encesa de les abelles, amb el suport a les mobilitzacions que el sector apícola impulsa en els últims mesos. Els ecologistes recalquen que les xifres de el problema que afecta els pol·linitzadors no deixen lloc a dubtes. I col·loquen sobre la taula l'informe de la Plataforma Intergovernamental sobre Biodiversitat i Serveis dels Ecosistemes (IPBES), que adverteix que a Europa el 37% de les poblacions d'abelles està disminuint. Per això, insisteixen en la necessitat de retirar de l'mercat alguns plaguicides i insecticides molt tòxics, així com apostar de forma decidida per la agricultura ecològica .


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Segons l’últim estudi del Baròmetre de Percepció i Consum dels Aliments Ecològics, realitzat a partir de 1.600 entrevistes efectuades a la població catalana, més del 60% de la població catalana consumeix productes ecològics, tot i que amb una freqüència molt diferenciada.

Article

El document reuneix propostes per al sector primari, la comercialització, l'hostaleria, la restauració col·lectiva i les llars, i defineix un sistema alimentari responsable que eviti costums, creences i hàbits socials que fomentin el malbaratament d'aliments.

Reportatge
Els horts comunitaris reforcen el companyerisme i les activitats compartides. En aquesta foto es pot observar el treball en un bancal. Crèdit: Anna Àvila.

Els horts comunitaris reforcen el companyerisme i les activitats compartides. En aquesta foto es pot observar el treball en un bancal. Crèdit: Anna Àvila.

Les persones necessitem trobar vies alternatives de consum i de vida, i tenir més i millor accés al verd. Aquesta és la lliçó apresa després d’una pandèmia mundial vinculada a la globalització i la destrucció de la natura que se suma a la situació actual de crisi climàtica. Una opció interessant per donar-hi resposta des de  les ciutats són els horts urbans, espais multifuncionals que proporcionen un abastiment més sostenible alhora que obren tot un ventall de vincles amb el medi ambient, la comunitat i l’aprenentatge.

Butlletí