La recollida Porta a Porta per a totes les fraccions arriba a Collbató

19/12/2018 - 09:00

El mes de desembre, Collbató completarà la implantació del servei de recollida porta a porta que va iniciar el 2010, amb el model que va ser aprovat en procès participatiu.

Per presentar-ho, s'han realitzat dues xerrades informatives, el dissabte, 17 de novembre, i el dijous, 22 de novembre, al Casal de Cultura.

A Collbató, des de l’any 2010, es recull la resta i l’orgànica porta a porta i el vidre, els envasos i el paper i el cartró en contenidors a la via pública. Els resultats de selectiva són força bons tenint en compte que el model actual no té cap sistema d’identificació d’usuari; no obstant això, la recollida selectiva de l’orgànica i el paper i cartró tenen molt marge de millora i als envasos s’hi detecta un important percentatge d’impropis (residus d’altres fraccions barrejats). A més, hi ha una part de la ciutadania que no participa en el sistema i les àrees d’aportació sovint presenten molts residus fora dels contenidors.

Per tots aquests motius, l’any 2017, es va proposar a la ciutadania de fer un pas més en el porta a porta i es va organitzar un procés participatiu per determinar-ne el model. El resultat d’aquella consulta va ser la de fer un porta a porta de totes les fraccions, i ara, aprofitant el nou contracte del servei de recollida, és el moment de posar-ho en funcionament.

Els objectius del canvi, per tant, els podem sintetitzar en:

  • Millorar els resultats de recollida selectiva de totes les fraccions, tant en quantitat com en qualitat.
  • Corresponsabilitzar aquella part de la ciutadania que no participa correctament.
  • Millorar l’aspecte dels nostres carrers recuperant nous espais públics.

El nou sistema de recollida a Collbató

El calendari del PaP a les llars.

Es lliurarà a cada habitatge dos nous cubells amb xip per dipositar els nostres residus: un per a la fracció orgànica i un per a la resta de fraccions (envasos, paper i cartró, vidre i resta). Cada dia treurem els residus que pertoca seguint el calendari de recollida.

L’orgànica, amb el cubell marró i sempre amb bossa compostable.

La resta de fraccions, amb el cubell taronja. Els envasos dins una bossa de plàstic, el paper i el cartró a granel o dins una bossa de paper, el vidre a granel i la resta dins una bossa de plàstic qualsevol.

Les restes de jardí es poden treure el mateix dia de l’orgànica amb la bossa pertinent.

 

 

 

Als comerços i equipaments

El calendari del Pap a comerços i equipaments.

A les activitats econòmiques i als equipaments municipals se’ls lliurarà el material d’aportació necessari per a treure els seus residus amb tecnologia xip incorporada i un calendari amb recollides de reforç per al vidre i l’orgànica.

Els xips incorporats en cubells i bujols ofereix dades d’aportació de residus de cada generador. Aquest sistema permet fer un seguiment de les incidències i esdevenir un mitjà de millora de la separació de residus i de la participació.

A partir del dia 10 de desembre serà imprescindible disposar dels nous cubells i les bosses compostables per a treure els residus.

Els comerços que generin una quantitat de residus similars a un habitatge rebran també aquesta carta i hauran de recollir, també, el seu kit a l’espai informatiu. A aquelles activitats econòmiques que són grans generadors els portarem el material necessari per a fer l’aportació a domicili.

El cubell amb els residus que pertoquen s’ha de treure sempre entre les 20 i les 22 h excepte el vidre, que s’ha de treure entre les 8 i les 10 h del dissabte.

Aquest canvi ens permetrà assolir millors resultats i esdevenir un referent a la comarca i a tot el territori català. Estem convençuts que comptarem amb la col·laboració de totes i tots i que ho aconseguirem.


 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Des del novembre del 2018 el municipi aplica el nou model de recollida selectiva “Porta a Porta” i amb només 8 mesos s’ha assolit el 75% de recollida selectiva. Durant aquests primers mesos a l’Esquirol i a Cantonigròs s’ha passat d’un 52% a un 75% de recollida selectiva amb una disminució del rebuig del 65%.

Article

Les últimes setmanes s'estan realitzant a Tiana una sèrie de diferents accions coordinades dins la campanya “Desbordes o aportes?” que preten conscienciar als veïns i veïnes que tenen comportaments incívics, de la problemàtica d’abocar bosses amb residus barrejats al costat dels contenidors dintre de les papereres del carrer.

Notícia

Amb l’inici del mes de juny, l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni ha començat a aplicar el nou model de gestió de residus, basat en la recollida porta a porta. El sistema s’ha implantat, de moment, a la urbanització Vescomtat de Cabanyes, i després de l’estiu s’estendrà a la resta del municipi.

Butlletí