La recollida de paper i cartró a Andorra està en risc de desaparèixer, segons els gestors de residus

03/05/2019 - 08:00

 

Agreda, l'entitat que agrupa els gestors de residus, alerta que la recollida de selectiva del paper cartró podria aturar-se. El motiu seria que el reciclatge ja no seria rendible. Es tracta d'una situació que no només es produeix a Andorra sinó a tot el món i l'origen seria a la Xina, on es reciclava la majoria del material però ja no vol seguir fent-ho.

Des de febrer del 2018, el cost de manipulació del residu de cartró no cobreix les despesesde manipulació a tot el planeta, segons ha avaluat l'associació dels gestors de residus i, pertant, no és rendible tampoc a Andorra.

Això és així perquè la Xina està reduint les llicències d'importació de paper recuperat o reciclat i ha provocat la inseguretat en les exportacions d'aquest producte, una acumulaciódels estocs a Europa i un descens acusat del preu.

Segons l'anàlisi d'Agreda aquesta situació empitjorarà a partir del 2020, ja que el governxinès prohibirà definitivament la importació de residus de cartró recuperat o, en el seu cas, establirà unes quotes molt restrictives.

L'entitat veu molt probable que els recuperadors o indústria dels estats veïns no acceptin el cartró recuperat d'un país tercer com és Andorra.

La conclusió d'Agreda és òbvia: esdevé un risc real que, per totes aquestes raons, s'aturi larecollida selectiva del paper cartró tant entre els grans productors com en els comuns.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

L'objectiu de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus és organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus.

Notícia

Les escoles Sant Josep, Sant Vicenç, La Immaculada, Joan Juncadella, La Vinyala i Sant Jordi participen en el projecte Governança Escoles Sostenibles (GES), amb què l’alumnat coneix la importància de la recollida selectiva de residus i el valor de cuidar l’entorn.

Notícia

El projecte està centrat en el sector agrari i agroalimentari i en l’ús dels recursos energètics. El projecte està centrat en el sector agrari i agroalimentari i en l'ús dels recursos energètics. El seu objectiu és convertir la producció d'aliments al Penedès –amb el vi i el cava com a productes capdavanters- en una producció amb els mínims residus nocius per a la salut i en base a un model energètic que redueixi les emissions de carboni.

Butlletí