La publicació 'Acció 21' dóna recursos pràctics per a treballar per a la sostenibilitat

21/03/2003 - 00:00
Dimecres passat va presentar-se "Acció 21. Guia metodològica per avançar cap a la sostenibilitat de Barcelona", "un llibre pràctic" com va explicar Imma Mayol, presidenta de la Comissió de Sostenibilitat, que vol concretar les actuacions per tendir cap a un desenvolupament sostenible a la ciutat de Barcelona. La guia és la continuació del compromís de la ciutat amb l'Agenda 21, el pla de treball aprovat el 1992 a Rio de Janeiro per assolir un model de desenvolupament sostenible. Per aconseguir aquest objectiu l'Ajuntament de Barcelona fa una crida a tota la ciutadania i als principals actors de la societat. Cada organització es guiarà per un Pla d'Acció que s'explica a la guia i que servirà per planificar i executar les mesures concretes que cal portar a terme. La guia Acció 21 està pensada com un instrument pràctic i, com a tal, inclou un llistat d'adreces molt complet, organitzat per sectors (energia, aigua, educació ambiental, participació...) amb un petit comentari per a cada una. Els objectius del pla d'Acció 21 es concreten en deu punts:
1. Protegir la natura i el verd urbà 2. Defensar la ciutat diversa amb un espai públic de qualitat 3. Millorar la mobilitat i fer del carrer un entorn acollidor 4. Assolir nivells òptims de qualitat ambiental i ser una ciutat saludable 5. Preservar els recursos naturals i promoure l'ús dels renovables 6. Reduir la producció de residus i fomentar el reciclatge 7. Augmentar la cohesió social enfortint l'equitat i la participació 8. Potenciar l'activitat econòmica orientada cap al desenvolupament sostenible 9. Progressar en la sostenibilitat mitjançant l'educació i la comunicació ambiental 10. Reduir l'impacte de la ciutat sobre el planeta i promoure la cooperació internacional
El que és interessant de la guia és que cadascun d'aquests punts bàsics es relacionen amb actors concrets (les escoles, la universitat, el comerç i els mercats, els gremis i els col·legis professionals, l'empresa, les associacions i les entitats, el sector turístic, l'administració, el sector cultural i la ciutadania en general). Els capítols que formen la publicació es dediquen a cadascun d'aquests col·lectius i en cadascun d'aquests capítols acompanyen el text un seguit d'apartats, que incideixen en la connexió necessària entre la teoria, l'agenda, i la pràctica, l'acció. Aquests apartats són: Per què cal actuar?, Com es pot actua? i Qui ja ho està fent? Aquest últim és, potser, un dels que té més pes, ja que recull la munió d'entitats, empreses i administracions que estan treballant per la sostenibilitat en cadascun dels sectors. La guia ens mostra que no són pas poques! Igualment, l'administració municipal posa a l'abast de les organitzacions compromeses amb aquests objectius nombrosos mitjans als quals es pot accedir mitjançant el Centre de Recursos Barcelona Sostenible. En l'acte de presentació de la guia el director de la Fundación Ecología y Desarrollo, Victor Viñuales, va fer una conferència sobre com han d'actuar el món empresarial i les institucions per millorar les condicions ambientals. Concretament, va parlar d'una experiència pràctica que s'havia portat a terme en un hospital de Saragossa, on s'havia aconseguit reduir el consum d'aigua fins a ser l'hospital de l'estat amb la despesa d'aigua més petita. Viñuales va destacar la importància de posar els mitjans necessaris a l'abast de la ciutadania si es vol aconseguir un model de desenvolupament sostenible, i per això és imprescindible comptar amb el suport de les administracions públiques. També va destacar el paper del sector empresarial i del mercat, el qual ha de posar tots els seus esforços per aconseguir un model de sostenibilitat. En aquest sentit, Viñuales va afirmar que l'estat espanyol està pràcticament a la cua en matèria mediambiental, especialment comparat amb altres països europeus com Alemanya.

Relacionats

Butlletí