La protecció dels oceans i de les zones costaneres no avança prou, segons els experts

23/02/2006 - 00:00
Els progressos cap a la millora de la gestió dels oceans i de les zones costaneres són massa lents, segons els 400 experts en oceanografia que, procedents de 78 països, van assistir a la Tercera Conferència Mundial sobre els Oceans, les Costes i les Illes, que es va celebrar el 23 al 28 de gener a la seu de la UNESCO a París, sota el lema 'Fer avançar el programa mundial sobre els oceans'. L'objectiu d'aquesta conferència era fer balanç dels progressos realitzats cap a la consecució dels objectius fixats per la comunitat internacional en el Cimera Mundial sobre el Desenvolupament Sostenible (CMDS), celebrada a Johannesburg en 2002, i en els Objectius de Desenvolupament per al Mil·lenni. Els participants, entre els quals hi havia 38 ministres i alts funcionaris governamentals, juntament amb representants d'organitzacions intergovernamentals i no governamentals, del sector privat i de la comunitat de donants van examinar els avanços assolits i van advertir que:
> L'objectiu d'acabar amb la pesca il·legal i abusiva entre 2004 i 2005 no s'ha complert, ja que 75% de les reserves de peixos estan explotades al màxim, és a dir, sobreexplotades. Els participants van assenyalar que els objectius fixats en la CMDS no són realistes i van manifestar la seva preocupació per la insuficient acció dels països per a complir amb els objectius relatius a la pesca. No obstant això, van subratllar que l'Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmics (OCDE) i l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) han emprès una labor encaminada a millorar aquest estat de coses. > En molts dels països menys desenvolupats predomina una situació d'extrema pobresa que es tradueix en comportaments de supervivència que precisen una explotació excessiva dels recursos del medi, la qual cosa contribueix a la contaminació del mar i a la deterioració dels ecosistemes, tal com va exposar en la conferencia Jeffrey Sachs, Assessor Especial del Secretari General de les Nacions Unides. > Els 43 Petits Estats Insulars en Desenvolupament (SIDS) amb jurisdicció sobre vastes zones oceàniques ensopeguen amb dificultats a l'hora de reforçar les polítiques de conservació del seu medi marí i controlar els nous fenòmens que es produeixen, a causa de limitacions de tipus logístic i financer que, a més, estan empitjorant a causa de la disminució de l'ajuda internacional al desenvolupament. > Al ritme actual, l'objectiu de crear xarxes representatives de les zones marines protegides per a 2012 només s'arribarà l'any 2085 segons un estudi presentat en la conferència. > Cap organització internacional és responsable d'efectuar el seguiment dels progressos cap a l'establiment de sistemes de gestió dels ecosistemes i de programes de gestió integrada de les zones marines i costaneres. A més, tampoc existeix un seguiment regular d'informació sobre el benestar social i econòmic de les comunitats costaneres.
No obstant això, els experts van assenyalar que s'han registrat progressos en els següents àmbits: La meitat dels petits estats insulars en desenvolupament i alguns altres països han adoptat mètodes de gestió basats en els ecosistemes, així com programes de gestió de les zones marines i costaneres. Seixanta països han iniciat l'aplicació de plans d'acció estatals per a lluitar contra les fonts costaneres de contaminació del mar, que representen 80% d'aquesta situació. Alguns països com Austràlia, Palau, les Illes Cook i Costa Rica han començat a establir zones protegides per a preservar la biodiversitat del mar i les costes. Pel que fa a la gestió integrada dels recursos d'aigua, que abasta tant la dels mars com la de les costes, hi ha 14 països que han assolit 'progressos satisfactoris', 51 que han 'avançat alguna cosa' i 43 que es troben encara en la fase inicial de l'acció per a aconseguir aquest objectiu. Pel que fa als oceans, la cooperació Sud-Sud entre els SIDS s'està intensificant, sobretot gràcies a la creació d'un consorci d'universitats de les regions de l'Oceà Pacífic, el Carib i l'Oceà Índic. Finalment, s'ha establert per fi un procediment per a la presentació periòdica d'informes i avaluacions del medi ambient marí, compresos els seus aspectes socioeconòmics. Al principi, aquest procediment havia d'haver-se ultimat per a 2004, però es va retardar en la seva fase inicial a causa de divergències entre els països interessats. Els treballs de la conferència es van repartir entre 12 panells i cadascun d'ells va abordar un aspecte específic de l'ecologia marina. Els informes íntegres dels treballs es publicaran a aquí.

Relacionats

Butlletí