La Paeria de Lleida promourà la instal·lació de plaques solars en teulats d’equipaments i sòl municipal per promoure la transició energètica a la ciutat

07/11/2019 - 07:30

S’identificaran els espais aptes per fer concursos públics durant l’any 2020, dins el pla d’impuls a la generació d’energia solar fotovoltaica que vol convertir Lleida en la capital solar de Catalunya.

L’Ajuntament de Lleida promourà la instal·lació d’energia fotovoltaica als teulats d’edificis municipals i en terrenys de la seva propietat, amb l’objectiu d’impulsar i facilitar la transició cap a un model d’energia sostenible i respectuós amb el medi ambient, ha anunciat aquest matí a Municipàlia el tercer tinent d’alcalde i regidor de Transició Ecològica, Sergi Talamonte.

Aquesta actuació s’inclou dins del pla d’impuls a la generació d’energia solar fotovoltaica, que té com a objectiu convertir Lleida en la capital solar de Catalunya, ha assenyalat el regidor. Els tècnics municipals ja treballen en l’elaboració d’un inventari de terrenys i teulades d’equipaments de la Paeria aptes per acollir instal·lacions fotovoltaiques, descartant aquells edificis amb protecció patrimonial i identificant els espais més òptims per les seves característiques tècniques, com l’ombreig, la inclinació o la superfície.

Un cop completat aquest llistat d’espais municipals adequats per a la instal·lació de plaques solars, la Paeria té previst convocar diversos concursos durant l’any 2020 per a la seua cessió d’ús per un temps determinat a empreses privades o a iniciatives col·lectives de particulars de Lleida, a través d’una licitació de teulades solars dels edificis públics i de terrenys municipals.

Talamonte ha destacat que una de les prioritats del govern d’Entesa és afrontar el repte de la transició energètica, implantant accions concretes que contribueixin a la generació d’energia renovable. L’objectiu durant el mandat és mobilitzar la inversió pública i privada necessària per a instal·lar potència fotovoltaica de 32 MW en grans instal·lacions fotovoltaiques situades en terrenys o edificis municipals, xifra que equival a una superfície de 48 hectàrees i que requeriria uns 22 milions d’euros d’inversió.

Taula rodona amb el sector a Municipàlia

La fira internacional d'equipaments i serveis municipals, Municipàlia, ha acollit aquest matí una taula de debat per a la impuls de l’energia fotovoltaica a Lleida, que ha comptat amb la participació de les principals empreses del sector, mentre que el tinent d’alcalde Sergi Talamonte hi ha assistit en nom de la Paeria.

Durant la trobada s’han debatut les principals dificultats i oportunitats que presenta ara mateix el sector de la fotovoltaica, així com les mesures i els projectes possibles a impulsar a curt termini. Ha comptat amb la presència de representants de les empreses CIMNE, Km0 energy, Sofos, Jorfe, Becqel, Katae, Margalló Project, Som Energia i HolaLuz.

L’impuls de la producció d’energia fotovoltaica tant per a autoconsum com de producció és una de les prioritats del govern de l’Ajuntament de Lleida com a mesura immediata per fer front a l’Emergència climàtica. En aquesta línia, la primera acció que ha dut a terme la Paeria és l’aprovació d’una bonificació de fins el 50% de l’impost de Béns Immobles(IBI) per a finançar el cost d’instal·lacions de fotovoltaica al municipi. Pel que fa a l’impost d’Activitats Econòmiques (IAE) també s’ha aprovat una bonificació que en alguns casos pot ser el 50% del cost de la instal·lació, així com una bonificació per a les empreses que contractin electricitat 100% verda.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

És la instal·lació fotovoltaica d'autoconsum pública més gran de Catalunya i s'ha inaugurat en el marc de la segona edició de l’e-Mobility Experience.

Article

L'Ajuntament de Caldes d'Estrac disposa de dues noves instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum en equipaments municipals. Les noves instal·lacions permeten generar energia renovable i estalviar en consums energètics i emissions de CO₂.

Notícia

Entren en funcionament les plaques fotovoltaiques del Complex Esportiu de Sant Esteve Sesrovires.

Butlletí