La Paeria de Lleida potenciarà l'Agència de l'Energia per implantar noves polítiques de transició energètica

L'Ajuntament de Lleida demana subvencions a dos fons europeus per promoure l'eficiència energètica i les energies renovables

Font: Paeria de Lleida

27/01/2020 - 22:00

La Fundació Lleida 21 s'encarregarà de gestionar-la i d'impulsar projectes com la licitació d'espais a teulades d'equipaments públics per a energia solar, l'assessorament en eficiència energètica i per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques.

L'Ajuntament de Lleida farà una encomana de gestió a la Fundació Lleida 21 per reactivar l'Agència de l'Energia de Lleida, amb la missió implantar les polítiques de transició energètica a la ciutat i poder fer "un canvi radical en allò que ha de ser la gestió energètica tant dels edificis públics com és la producció d'energies renovables i canvis en mobilitat per la reducció d'emissions de carboni", ha explicat el tercer tinent d'alcalde i regidor de Transició Ecològica, Sergi Talamonte. "Marcarà un canvi de trajectòria de la mateixa Fundació, que, a part de tota la feina de sensibilització mediambiental, farà la gestió de l'Agència de l'Energia en la seva fase inicial", ha afegit el regidor després de la reunió de la Comissió Executiva de la Fundació, que ha tractat avui aquest tema.

Aquesta reactivació de l'Agència Local de l'Energia permetrà avançar en projectes com la licitació de teulades públiques per a la instal·lació d'energia solar fotovoltaica; l'impuls i assessorament a les persones que vulguin instal·lar-se plaques solars, facilitant-los-hi també la gestió de les bonificacions en impostos; la potenciació del programa d'eficiència energètica a les llars; i l'estudi de tots els equipaments municipals per a fer un procés de millora de l'eficiència energètica, que permeti un estalvi important de diners per als contribuents de Lleida i també d'energia, que ara es perd per falta d'eficiència, ha explicat Talamonte.

A més, la Fundació Lleida 21 seguirà treballant en les tasques que tenia encomanades fins ara, com són la sensibilització ambiental a les escoles i la finca de Rufea, la gestió ambiental i disseny d'espais verds a la ciutat, la sensibilització ambiental mitjançant campanyes divulgatives i la gestió del parc de la Mitjana.

 

Subvencions a dos fons europeus 

Un dels projectes que s'han sol·licitat, amb 12 socis europeus, preveu la rehabilitació energètica d'un edifici d'habitatges de protecció oficial i l'avaluació del seu impacte, mentre que l'altre planteja instal·lar plaques fotovoltaiques en 5 escoles públiques pel seu autoabastiment i com a recurs pedagògic

La junta de govern de l'Ajuntament de Lleida ha aprovat presentar-se a les convocatòries de dues subvencions de fons europeus, amb l'objectiu de promoure l'eficiència energètica i el desplegament de les energies renovables. Es tracta de dues iniciatives derivades de l'Acord de govern d'aquest mandat per a promoure mesures en favor la transició energètica i de la declaració d'emergència climàtica, aprovada pel ple de la Paeria del passat mes de setembre, ha destacat el tercer tinent d'alcalde i regidor d'Habitatge i Transició Ecològica, Sergi Talamonte.

La primera sol·licitud s'ha presentat al programa de finançament europeu H2020, dins d'una línia per promoure el desenvolupament d'eines per a obtenir edificis que generin menors emissions de CO₂. El projecte està liderat per l'IVL Swedish Environmental Research Institute i hi participen 12 socis europeus, entre ells l'Ajuntament de Lleida. Planteja un estudi exhaustiu dels impactes positius –mediambientals, socials i econòmics– que comporta la rehabilitació energètica d'un edifici, per a promoure l'ampliació de les accions de millora de l'eficiència energètica en immobles. En el cas de Lleida, es proposa la rehabilitació d'un edifici de protecció oficial, i l'avaluació exhaustiva dels impactes positius que genera, tant energètics com no energètics.

El pressupost total del projecte és de 1.999.454 €, a repartir entre les accions previstes per tots els socis. L'Ajuntament de Lleida hi participa amb un pressupost de 123.875 € dels quals ha de cofinançar un 20%. La durada del projecte és de trenta-sis mesos i es preveu el seu inici al mes d'octubre de 2020.

La segona sol·licitud de subvenció s'ha fet a la convocatòria RD 3186/2019 de subvencions a projectes singulars d'entitats locals que afavoreixin el pas d'una economia baixa en carboni en el marc del programa operatiu FEDER de creixement sostenible 2014-2020.

En aquest cas es proposa adequar instal·lacions fotovoltaiques en 5 escoles públiques de la ciutat, que tenen un alt consum d'electricitat. La iniciativa té un doble vessant, per una banda d'autoabastiment i estalvi energètic i, per l'altra, com a recurs pedagògic per escolars, mestres i famílies mitjançant panells i altres recursos de comunicació ambiental on s'expliqui com funciona la producció solar elèctrica.

Es tracta de 5 instal·lacions idèntiques, una a cada centre, amb una potència elèctrica d'entre 4 i 6 kW i que incorporaran sistemes de mesura, monitoratge i visualització de les dades per tal que puguin convertir-se en un element educatiu i exemplificant. El pressupost total del projecte és de 83.641,25 € dels quals l'Ajuntament ha de cofinançar el 50%. En cas de ser atorgada la subvenció, les instal·lacions es durien a terme durant la tardor de 2020.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

A través de diferents actuacions s’espera reduir en un 50 % el consum de gas i en un 27 % la de l’electricitat als equipaments municipals.

Notícia

L’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Diputació crea jocs d’escapada sobre el medi natural de les comarques de Lleida per a estudiants d’entre 8 i 12 anys

Notícia

"Premià energia" neix amb l'objectiu de realitzar les accions incloses en el Pla de Transició Energètica Local, com reduir les emissions de CO₂ un 55% el 2030 respecte al 2005 i disminuir la despesa energètica.

Butlletí