La llista vermella de les espècies en perill d'extinció revela la destrucció d'hàbitats des de la copa dels arbres al fons del mar

Publicada la darrera llista vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN)

Font: The Guardian i UICN

21/08/2019 - 08:00
 Un peix de guitarra, una de les dues famílies de rajos que es va posar a la vora de l'extinció a la llista vermella actualitzada de la UICN. Fotografia: Matt Potenski / IUCN

Un peix de guitarra, una de les dues famílies de rajos que es va posar a la vora de l'extinció a la llista vermella actualitzada de la UICN. Fotografia: Matt Potenski / IUCN

Des dels cims dels arbres fins a les profunditats dels oceans, la destrucció de la vida salvatge per part de la humanitat continua conduint a moltes espècies cap a l'extinció, segons la darrera "llista vermella" que mostra que un terç de totes les espècies avaluades està amenaçada.

La destrucció d’hàbitats i la caça ha portat ara a set primats a disminuir, mentre que la sobrepesca ha empès dues famílies de rajades a una situació límit. La contaminació, les preses i la sobreexplotació d’aigua dolça són responsables de greus disminucions de la vida silvestre dels rius des de Mèxic fins al Japó, mentre que la tala il·legal està devastant els palos de rosa de Madagascar i les malalties estan reduint l'om americà.

El mico Roloway, una de les set espècies de primats, es va apropar a l'extinció. Fotografia: Sonja Wolters / WAPCA / IUCN

 

La llista vermella , produïda per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), és l'avaluació més autoritzada de l'estat de les espècies. La llista publicada afegeix gairebé 9.000 noves espècies, el que suposa un total de 105.732, encara que es tracta d’una fracció dels milions d’espècies que es creu que viuen a la Terra. No es va registrar una sola espècie com millorada.

Una revisió de la salut planetària històrica publicada al maig va concloure que la civilització humana estava en perill per la disminució accelerada dels sistemes naturals de suport a la vida de la Terra. Les poblacions de vida silvestre han caigut un 60% des de 1970 i les extincions de plantes funcionen a un ritme "aterridor" , segons els científics.

"La naturalesa està disminuint a taxes sense precedents en la història de la humanitat", va dir Jane Smart, directora del grup de conservació de la biodiversitat de la UICN. Va dir que era necessària una acció decisiva per frenar la disminució, ja que la cimera de la Convenció sobre biodiversitat de les Nacions Unides de l'any que ve a la Xina es considera crucial.

Peixets de pallasso, una de les dues famílies de rajades que es va posar a la vora de l'extinció en la darrera llista vermella. Fotografia: Naomi Clark-Shen / Port pesquer de Singapur / UICN

 

Entre les set espècies de primats més properes a l’extinció, sis es troben a l’Àfrica occidental, on la deforestació i la caça són abundants. Ara només queden 2.000 micos Roloway a Côte d'Ivoire i Ghana, el que significa que la seva població és precàriament petita. La seva mida corporal relativament gran i el valor de la seva carn i pell els han convertit en un objectiu preferit per als caçadors.

La set d’aigua dolça de l’humanitat, especialment per a l’agricultura, té un impacte especial en la vida silvestre de rius i llacs. L’actualització de la llista vermella revela que més de la meitat dels peixos d’aigua dolça al Japó i més d’un terç a Mèxic ara estan amenaçats d’extinció. Investigacions recents van trobar que dos terços dels grans rius del món ja no circulen lliurement .

"La pèrdua d’aquestes espècies de peixos d’aigua dolça privaria a milers de milions de persones d’una font crítica d’aliments i ingressos, i podria tenir efectes sobre ecosistemes sencers", va dir William Darwall, cap de la unitat de biodiversitat d’aigua dolça de la UICN.

L’actualització de la llista vermella també va afegir 500 espècies de peixos ossis d'aigües profundes, com ara peixos de llança bioluminiscents, que s'enfronten a possibles amenaces derivades de la pesca profunda, la perforació de petroli i el gas i la mineria del fons marí. El cargol de peus escamós és el primer mol·lusc que viu a les sortides hidrotermals d’altura profunda que s’afegeixen a la llista i s’avalua com a amenaçat.

El cargol de peu escamós, una de les noves incorporacions a la llista vermella Fotografia: Chong Chen / IUCN

 

La UICN té noves avaluacions per a la majoria dels boscos secs de Madagascar, incloent 23 espècies de palisandro i palissander, i troba que el 90% estan amenaçats. La seva fusta és molt apreciada pels mobles i és el producte salvatge més traficat il·legalment del món . L’om nord-americà ha entrat a la llista vermella per primera vegada en perill d’extinció. L’arbre un cop comú ha disminuït durant dècades a causa d’un patogen fúngic invasiu, la malaltia de l’om a Holanda.

"Les malalties invasives, juntament amb la contaminació atmosfèrica i el canvi climàtic, han decimat les poblacions de nombroses espècies d'arbres nord-americans que van proporcionar un cop abundant a la vida salvatge autòctona, així com a la bellesa escènica", va dir Healy Hamilton, a NatureServe, una xarxa de científics de biodiversitat.

Els bolets també són una característica creixent de la llista, amb l'actualització que revela que almenys 15 espècies que creixen al camp tradicional de molts països europeus ara estan amenaçades d'extinció. El color vermell brillant i esplèndid, que es troba al Regne Unit i Alemanya, és el que ha patit, ja que els prats semi-naturals s'han convertit en agricultura intensiva.

Altres espècies afegides inclouen el ratolí hongarès de bedoll, ara extingit en el 98% de la seva antiga gamma a causa de l'agricultura intensiva, i la granota del llac Oku, una vegada la granota més abundant al llac Oku al Camerun, però possiblement extingida a causa d'un fong devastador que té amfibis devastats arreu del món.

"La pèrdua d'espècies i el canvi climàtic són els dos grans reptes de la humanitat en aquest segle", va dir Lee Hannah a Conservation International. La llista vermella es dirigeix ​​a ambdós, va dir, incloent l’amenaça d’escalfament global en l’avaluació del risc d’extinció. "Els resultats són clars, ara hem d'actuar en tots dos".


 

Categories: 

Relacionats

Entrevista
Josep Canals, secretari general de MedCities

Notícia

El CEAB i l’empresa Seabots col·laboren en un projecte europeu que aspira a calcular les reserves de CO₂ que tenen les plantes i establir estratègies per protegir-les.

Butlletí