La instal·lació de dipòsits d'aigua de pluja a casa milloraria la qualitat dels rius a Barcelona

23/11/2005 - 00:00
L'estat ecològic dels rius de la província de Barcelona 'ha millorat però de forma reduïda', segons Narcís Prat, catedràtic d'Ecologia de la Universitat de Barcelona i director de l'informe 'Ecobill' en el qual es fa un repàs a l'evolució de l'estat ecològic dels rius de la província de Barcelona en els darrers 10 anys. L'estudi ha estat presentat dintre de la jornada 'Seguiment de la qualitat ecològica dels espais fluvials', organitzada per la Diputació de Barcelola i l'Ajuntament de Granollers que s'ha celebrat aquest 22 de novembre al Museu de Granollers.
Entre les principals conclusions de l'estudi Narcís Prat ha destacat que és necessari millorar la depuració a l'àrea metropolitana de Barcelona i garantir uns cabals mínims controlant l'activitat de les minicentrals. A més a més la instal·lació de dipòsits pluvials a totes les cases incrementaria la qualitat de l'aigua i, a més, 'ens ajudaria en èpoques de sequera'. Narcís Prat ha volgut remarcar la importància d'incrementar el nombre de dipòsits d'aigua a les ciutats, a més ha subratllat que s'ha d'evitar que els col·lectors es desborden i tots els residus que troben en el seu recorregut acaben en el riu. Ja que d'aquesta manera, es trenca la funció de les depuradores.
L'estudi destaca que les riberes dels rius són les que actualment 'estan pitjor' i la funció d'aquestes és essencial no només pel seu aspecte estètic sinó perquè filtren l'aigua dels rius. En aquest sentit cal subratllar que és 'la proliferació de polígons industrials a les riberes dels rius un dels causants d'aquest deteriorament' . Potser, per això, els espais fluvials de Rubí estan 'tan malament' i és que 'les depuradores fan una feina però no poden amb tot', ha remarcat el catedràtic d'ecologia, Narcís Prat.
L'estudi 'Ecobill' conclou que 'si no es millora la gestió l'any 2015 no podrem complir la Directiva Marc d'Aigua' que obliga a tots els estats membres de la Unió europea a garantir un bon estat ecològic dels espais fluvials. Però perquè això no succeeixi l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ja ha començat a fer un programa de mesures i de seguiment de totes les masses d'aigua (porcions de medi aquàtic que tenen una problemàtica comuna i a les quals s'han d'aplicar les mateixes mesures). I, 'el 2009 s'haurà d'aprovar el Pla de gestió que garanteixi el bon estat ecològic de tots els espais fluvials de Catalunya', segons Antoni Munné, de l'ACA.
Espai fluvial i urbanització compatibles Actualment ja s'han identificat 600 masses d'aigua a Catalunya i es coneix el seu estat i les mesures que cal aplicar per millorar el seu estat ecològic. Per exemple, la conca del Besòs ha estat sotmesa a una gran pressió. Tot i així, Gabriel Borràs, cap de l'Àrea de Planificació de l'ACA, ha declarat que 'ben aviat' entre el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat i el Departament de Politica Territorial i Obres Públiques (PTOP) seran capaços de signar un acord que permeti que el reglament de desplegament de la llei d'urbanisme a Catalunya respecti la proposta d'usos que 'des de fa temps l'ACA està fent fa temps en relació a la inundabilitat de l'espai fluvial'. Gabriel Borràs ha remarcat la importància que 'un instrument del PTOP contingui aquests usos perquè, per primera vegada, a l'Estat espanyol seran compatibles i coincidiran els interessos de l'ús de l'espai fluvial de l'Administració de l'aigua amb els de l'Administració urbanística'.
La jornada també ha comptat amb les intervencions dels diputats d'Espais Naturals i de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, JosepMayoral, alcalde de Granollers, i Núria Buenaventura, respectivament. En aquest sentit la diputada Buenaventura ha destacat la necessitat de col·laboració entre administracions per recuperar la vida als rius.
AdjuntMida
Image icon Foto: Gisela Sanmartín55.52 KB

Relacionats

Butlletí