La influència humana en el canvi climàtic es remunta a la dècada de 1860

Font: iagua / europapress

07/05/2019 - 08:00

La influència humana en el canvi climàtic es remunta a la dècada de 1860, en funció de la diferència de temperatura entre l'estiu i l'hivern.

És la principal conclusió d'un estudi publicat a Nature Sustainability pel doctor Jianping Duan, de l'Institut de Física Atmosfèrica de l'Acadèmia Xinesa de Ciències, en col·laboració amb destacats experts en investigació climàtica del Regne Unit i Alemanya.

"És ben sabut que els humans estan impulsant l'escalfament global, però quan va començar això?", Es pregunta Jianping Duan. "El nostre estudi ha demostrat que la influència antropogènica en el canvi climàtic va començar molt abans del que crèiem anteriorment", afegeix.

Influència del canvi climàtic. (Imatge: Jianping Duan).

El canvi climàtic antropogènic generalment se centra en l'augment de la temperatura de l'aire a la superfície, és a dir, l'escalfament global i l'augment dels climes extrems. Aquests experts van descobrir que l'amplitud de les fluctuacions estacionals de la temperatura ha disminuït àmpliament, i aquesta tendència es remunta a finals del segle XIX.

En concret, van descobrir que l'estacionalitat de la temperatura havia estat estable fins a la dècada de 1860, a partir de la qual hi ha hagut contínues tendències descendents en les latituds mitjanes-altes de l'hemisferi nord.

Una anàlisi formal de detecció i atribució amb les últimes simulacions de models climàtics ha demostrat que l'increment de les concentracions de gasos d'efecte hivernacle i els aerosols antropogènics són els principals contribuents a les tendències a la baixa observades.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

El canvi climàtic està portant un increment de temperatures i reducció de pluja. Aquests efectes poden donar lloc a vins de major graduació alcohòlica i menys acidesa. S’avaluaran 51 varietats minoritàries amb la participació de 16 centres d’investigació de tot l’Estat espanyol.

Notícia

Les condicions atípicament caloroses i seques que s'han donat en alguns llocs de l'hemisferi nord han desencadenat importants incendis des de la zona del Mediterrani fins a la regió àrtica, la qual s'ha vist especialment afectada. El canvi climàtic, caracteritzat per un augment de les temperatures i canvis en els patrons de precipitació, està agreujant el risc d'incendis forestals i prolongant la temporada en què aquests es produeixen.
Reportatge
Cinc punts clau que has de saber per conèixer com afecta el canvi climàtic i la contaminació a Barcelona

El passat 5 de juny es va celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient 2019, una jornada destinada a conscienciar de la necessitat de protegir i millorar l’entorn que aquest any posa el focus en la contaminació de l’aire. Nou de cada 10 persones al món estan exposades a nivells de contaminació que sobrepassen els marcats com a segurs per l’Organització Mundial de la Salut. Barcelona no escapa a aquesta problemàtica global: l’aire de Barcelona supera els estàndards de l’OMS en cinc contaminants i les dades indiquen com la contaminació està tenint impacte sobre la salut de la població.

Butlletí