La Generalitat transvasarà l'aigua del pantà de Sau al de Susqueda per millorar-ne la qualitat

16/09/2005 - 00:00
Segons l'últim informe setmanal sobre la sequera del Departament de Medi Ambient, l'Agència Catalana de l'Aigua té previst buidar el pantà de Sau en els propers dies, si no millora la situació dels recursos hídrics del país. Aquesta decisió s'ha pres arrel d'un estudi del catedràtic en biologia Joan Armengol, expert en embassaments, que posa de manifest la necessitat de fer el transvasament.
Els motius que s'argüeixen són de caràcter tècnic i ecològic. En primer lloc, es vol concentrar tota l'aigua disponible a l'embassament de Susqueda per tal d'unificar i fer més senzilla l'administració de l'aigua que es deixa passar per al reg, el cabal ecològic i el subministrament a Barcelona.
Però a més una major altura d'aigua faria que aquesta tingués més capacitat de regeneració, mentre que els baixos nivells actuals, repartits en els dos embassaments, redueixen molt la millora potencial de la qualitat de l'aigua. Cal indicar que el nivell d'aigua del pantà de Sau (Osona) ara és molt baix: la cota no arriba als 385 metres i ja fa dies que s'hi han prohibit les activitats aquàtiques. Com que hi ha poca aigua, és de molt baixa qualitat a causa dels sediments que hi ha acumulats.
Finalment, una altra de les qüestions que implica el buidatge del pantà és que provocarà la mort d'una important població d'espècies al·lòctones , com els silurs i albornells, espècies introduïdes il·legalment a Sau que han exterminat altres espècies de la zona.
Tot i aquesta decisió l'ACA ha anunciat que en el transcurs de l'última setmana, el sistema Ter-Llobregat ha tingut una evolució positiva, ja que les pluges dels darrers dies i la reducció del consum domèstic han permès incrementar les reserves dels embassaments del sistema Ter-Llobregat en 6 hectòmetres cúbics.

Relacionats

Butlletí