La Generalitat canviarà el decret de sequera per evitar aixecar les restriccions

Sostenible.cat
15/05/2008 - 00:00
Montilla assegura que no té sentit retirar-les si potser "d'aquí tres setmanes s'han de tornar a posar en marxa" | Tarragona ha anunciat que no cedirà més aigua dels seus pous si és "per omplir piscines"

Un dia després de que el conseller Baltasar anunciés que, en vista dels nivells actuals dels embassaments, divendres es podrien aixecar les prohibicions d'omplir piscines o regar jardins amb aigua de boca, el president de la Generalitat, José Montilla, va anunciar ahir dimecres que el Govern modificarà el decret de sequera per evitar aixecar aquestes restriccions, ja que considera que no té sentit passar al nivell d'excepcionalitat 1 si "d'aquí a tres setmanes" s'han de tornar a posar en marxa les mesures d'emergència.

De fet, les paraules del conseller Baltasar just el mateix dia que arribava a Barcelona el primer vaixell carregat amb aigua potable van provocar que l'Ajuntament de Tarragona comuniqués a l'Agència Catalana de l'Aigua que no té intenció de cedir més aigua dels seus pous "per omplir les piscines de Barcelona".

S'espera que la reunió del Govern del proper dimarts serveixi per estudiar l'actual decret de sequera.

La situació encara és preocupant
"És obvi que té poc sentit aixecar determinades mesures quan, potser, si no plou, d'aquí a tres setmanes s'han de tornar a posar en marxa" va dir Montilla durant una visita al Port de Barcelona. Per la seva banda, el conseller de Medi Ambient va recordar que "des del Govern ens plantegem les modificacions que calgui al Decret perquè ningú abaixi la guàrdia en les mesures d'estalvi", afegint que encara "estem en una situació preocupant". En declaracions a Catalunya Ràdio, el conseller va destacar que la diferència d'hectòmetres respecte al nivell d'excepcionalitat II és molt petita i per tant no pot comportar una gran diferència de restriccions.

Tarragona tanca l'aixeta
En qualsevol cas, i donades les noves circumstàncies, l'alcalde de Tarragona, Josep Félix Ballesteros, va ordenar ahir dimecres que els vaixells que porten aigua a Barcelona deixin d'omplir-se amb aigua dels pous del Camp de Tarragona. La decisió de Ballesteros podria comportar que els vaixells s'omplissin només amb aigua de l'Ebre, una decisió que Francesc Baltasar va confiar en que sigui "absolutament temporal".

També l'Ajuntament de Reus, a través d'un comunicat, va apostar perquè l'aigua dels pous es dediqui a les necessitats de la zona, tota vegada Barcelona ha sortit ja de la situació d'extrema sequera. El consistori diu que en aquesta nova situació s'haurien de "prioritzar" els municipis del Camp de Tarragona que pateixen dèficits en l'abastiment d'aigua.

Etiquetes: