La Fiscalia de Tarragona investiga si una empresa seria responsable del cargol poma

25/10/2010 - 00:00

La Fiscalia de Tarragona i el cos d'Agents Rurals del Departament de Medi Ambient estan investigant si una empresa és la responsable de la plaga de cargols poma al Delta de l'Ebre, segons informa COMRàdio. El responsable d'Agricultura a les Terres de l'Ebre, Antoni Espanya, explicava que es podria haver escapat d'una instal·lació que el comercialitzava juntament amb altres espècies de flora i fauna exòtiques, encara que de moment "no hi ha constància material" que això hagi estat així. L'empresa estava ubicada a l'Aldea, on va aparèixer la plaga d'origen asiàtic, però posteriorment va traslladar-se a Tortosa i a Vilassar de Mar.

Els pagesos desconfien que els treballs que aquest dilluns s'emprenen per combatre l'espècie serveixin per res. La feina consisteix en dessecar 10.000 hectàrees d'arrossars del marge esquerre de l'Ebre. L'objectiu d'aquests treballs és confinar el cargol poma als desaigües i un cop allà subsitutir aquests per plàstic i evitar que reptin. Els agricultors denuncien que aquesta no és la única via d'entrada i que la mesura, de més de dos milions i mig d'euros, és extremadament cara i que, a més, arriba tard. Aquesta setmana els pagesos exposaran els dubtes i temors al Departament d'Agricultura.

El director de Pro Delta, Marc Ibeas, explicava a COMRàdio que estan estudiant ara que un jutge decideixi qui té responsabilitat legal però "el que està clar és que els agricultors no som responsables". I que si han de pagar el cost de l'operació denunciaran l'empresa que suposadament seria responsable d'escampar la plaga.

La Generalitat estudia pagar íntegrament el cost de l'operació, que pot tardar dos anys, tot i que encara no ho ha confirmat, segons apuntava el director dels serveis territorials del Departament de Medi Ambient a les Terres de l'Ebre, Antoni Espanya.

El cargol poma és una de les espècies més invasores del món. Afecta els arrossars de dos maneres, menjant-se els brots tendres i ponent ous que fan una massa que fa impossible destriar el gra de la palla. A principi d'aquest mes de setembre, el departament d'Agricultura de la Generalitat ja va demanar als arrossaires del Delta que prenguessin mesures addicionals per evitar que les màquines que s'usen en la sega de l'arròs estenguessin la plaga pels camps no afectats.

 

Relacionats

Reportatge
Reportatge. Especial Sequera

En el marc d’una forta crisi climàtica amb conseqüències devastadores, des de Sostenible.cat hem volgut fer un breu reportatge centrant l’atenció en les dificultats que pateixen agricultors i ramaders de Catalunya.

Notícia

El document és el punt de partida per definir el pla d’acció per promoure la transició ecològica a la ciutat. La diagnosi constata que la compra directa a productors ha augmentat en un 7% durant els darrers i que la majoria de pagesos de Manresa entraran en edat de jubilació els propers 10 anys, entre altres aspectes.

Notícia

La modificació puntual del Pla General Metropolità està destinada a potenciar el treball de la pagesia local i el manteniment de les zones boscoses.

Butlletí