La Diputació presenta un catàleg de 90 espais de la Costa Brava a protegir, 43 d'ells urbanitzables

18/10/2005 - 00:00
L' Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Girona i l' Associació de Naturalistes de Girona (ANG), han presentat un catàleg d'espais d'interès natural i paisatgístic de la Costa Brava, que inclou 90 punts de la Costa Brava -67.405 hectàrees- que es considera que s'han de preservar de manera urgent. Aquest document revisa la versió de l'any 2000 promoguda per la mateixa Diputació. Respecte la versió anterior -que no havia estat editada- s'ha actualitzat la base cartogràfica i s'ha complementat amb la incorporació d'alguns espais nous i la revisió d'algunes delimitacions.
Tot i que la major part d'aquestos espais proposats coincideixen amb punts que el pla territorial de l'Empordà, el pla director del sistema costaner o la xarxa Natura 2000 ja preserva, apareixen al catàleg - promogut també per la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya-, 43 que presenten 'qualificacions urbanístiques indegudes, i són actualment sòls majoritàriament urbanitzables que afecten part d'aquests espais, en alguns casos greument, anul·lant fins i tot les funcions ecològiques que tenen'. Entre aquest podem trobar l'antic estany de Bellcaire o la vall de Solius (Santa Cristina d'Aro), i altres espais difícilment recuperables com Santa Cristina i Fenals (Lloret).
El catàleg determina els espais que, segons els autors, necessiten protecció en una franja d'entre 10 i 15 quilòmetres d'amplada des de la línia de costa cap a l'interior. En total, s'ha analitzat una superfície de 82.230 hectàrees i se n'han catalogat 67.405, el 82% de la zona. Dels 90 espais catalogats, 30 estan situats a l'Alt Empordà; 40, al Baix Empordà i 18, a la Selva marítima. Un total de 66 espais són considerats d'alt interès natural i paisatgístic, 18 tenen la funció de connectors ecològics, 4 fan d'amortiment de zones del Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) i 2, de parc agrari. Els dos espais de parc agrari, a l'Alt i al Baix Empordà, representen 30.000 hectàrees.
El catàleg no té cap vigència legal, però la Diputació de Girona el promourà entre els ajuntaments perquè facin seva la diagnosi i planifiquin en conseqüència.

Relacionats

Butlletí