La Diputació de Barcelona aprova ajuts per a instal·lacions fotovoltaiques municipals i a entitats mediambientals

60 ens públics rebran subvenció per a la instal·lació de plaques solars per valor de 800.000 €
08/10/2020 - 20:52

La Diputació de Barcelona ha aprovat en Junta de Govern les subvencions per a 60 instal·lacions de plaques solars fotovoltaiques d’autoconsum presentades per municipis de la demarcació, amb un import global de 800.000 euros a executar durant dos anys.

La Junta de Govern també ha aprovat la concessió de subvencions a un total de 22 entitats ambientals per un import de 70.000 euros.  

 

Ajuts a instal·lacions fotovoltaiques

Es subvencionen 60 instal·lacions de plaques solars fotovoltaiques d’autoconsum presentades  amb un import global de 800.000 euros.

Els ajuts per a instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum tenen per objectiu reduir els consums energètics dels edificis municipals i els costos de la compra d’energia elèctrica, a la vegada que comportaran una important reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) responsables del canvi climàtic. Les subvencions finançaran fins al 70% de la instal·lació, amb un topall màxim de 15.000 euros per municipi i en el seu conjunt, les instal·lacions totalitzaran un megawatt de potència.

La convocatòria s’insereix en les polítiques de l’Àrea d’Acció Climàtica d’impulsar la transició energètica i la implantació de les energies renovables, en el marc del Pacte dels Alcaldes i les Alcaldesses pel Clima i l’Energia de la Comissió Europea, del qual l’Àrea és entitat coordinadora territorial. En aquest sentit, el diputat de l’Àrea d’Acció Climàtica, Xesco Gomar, ha remarcat que «amb mesures com aquesta volem mostrar que la recuperació econòmica i social de la crisi sanitària es fonamenta en la sostenibilitat i ens porta a reforçar la transició energètica i l’ús de les energies renovables com a via de recuperació». La iniciativa se suma a la construcció de 37 instal·lacions fotovoltaiques més licitades recentment per la Diputació de Barcelona en el marc del projecte FEDER.

Els ens locals subvencionats són els municipis d’Alpens, Avinyó, Balenyà, Cabanyes, Cabrera d’Anoia, Cabrera de Mar, Calldetenes, Callús, Casserres, Castellfollit del Boix, Centelles, Cercs, Dosrius, l’Esquirol, Font-rubí, Gallifa, Gurb, Lluçà, Malla, Manlleu, el Masnou, Mataró, Moià, Mollet del Vallès, Montclar, Muntanyola, Olost, Orís, Prats de Lluçanès, Puig-reig, Roda de Ter, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Llobregat, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Julià de Vilatorta, Sant Martí de Centelles, Sant Martí Sesgueioles, Sant Pere de Torelló, Sant Quirze de Besora, Santa Eugènia de Berga, Santa Maria d’Oló, Santa Perpètua de Mogoda, Seva, Sora, Taradell, Tavèrnoles, Terrassa, Tiana, Tona, Torelló, Torrelavit, Torrelles de Foix, Vacarisses, Vilada, Vic, Viladecavalls, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú, i l’entitat municipal descentralitzada de Sant Miquel de Balenyà.

Relació d'ens locals beneficiats en la convocatòria 2020.

 

Ajuts a entitats ambientals

Es donarà suport a 22 entitats ambientals per un import global de 70.000 €

La Junta de Govern de la Diputació de Barcelona també ha aprovat els ajuts de la convocatòria presentada per l’Àrea d’Acció Climàtica a un total de 22 entitats ambientals.

Aquests ajuts, amb un import global de 70.000 euros, tenen per objectiu fomentar projectes i activitats d’entitats del sector ambiental en la sensibilització i la participació ciutadana en els àmbits de l’acció climàtica, la prevenció de residus, especialment dels plàstics i l’educació i la conservació en ecosistemes aquàtics continentals.

Els ajuts tenen per objecte contribuir com a màxim al 75% del cost total de l’activitat o projecte subvencionat.

Amb aquesta línia d’ajuts, es vol estimular aquelles iniciatives que, des de la iniciativa civil, faciliten la participació de la ciutadania en les decisions ambientals.

Els criteris principals d’atorgament han estat la qualitat i el caràcter innovador de l’actuació, la seva viabilitat tècnica, l’impacte social i la promoció de la participació ciutadana, l’interès del projecte des del punt de vista educatiu i de sensibilització ambiental i la replicabilitat dels projectes. També s’ha parat especial atenció als projectes d’aprenentatge i servei (ApS), una proposta educativa emergent que combina processos d'aprenentatge de l’alumnat amb serveis a la comunitat i de millora de l’entorn.

Cal remarcar que amb motiu de la situació d'emergència sanitària s’han modificat alguns dels terminis d’execució i justificació de les actuacions inicialment previstos. D’aquesta manera, s’ha volgut facilitar tant la tasca de les entitats beneficiàries com l’assoliment dels objectius ambientals programats.

Relació d'entitats beneficiades en la convocatòria 2020.


 

Relacionats

Notícia

S'ha realitzat la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la coberta de l'edifici de la Biblioteca Frederica Montseny. D'aquesta manera, l'Ajuntament de Canovelles fa un pas més en l'aposta per les energies renovables, la sostenibilitat i l'eficiència energètica.

Notícia

Catalunya ja compta amb 102.107 instal·lacions d’autoproducció i 990,5 MW en servei. L’any 2023 es va tancar amb 42.291 noves instal·lacions que sumen 493,7 MW, la major xifra de la sèrie històrica.

Article

La nova instal·lació, sumada al motor de cogeneració, permetrà estalviar uns 603.261 kWh.

Butlletí