La depuradora i la planta de residus de Granollers generaran biometà per injectar a la xarxa de gas natural

10/05/2022 - 15:26

Una instal·lació de filtres permetrà aprofitar el biogàs excedent de les plantes de tractament de residus i d'aigües residuals

El Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental i el Consorci Besòs Tordera han presentat aquesta setmana el projecte conjunt BioVO, que preveu l'obtenció de biometà –un gas renovable– a partir del biogàs excedent de les seves plantes de tractament de residus. Concretament, la idea és aprofitar i convertir en energia neta els excedents que es produeixen a la planta de digestió anaeròbica i de compostatge del Consorci de Residus i a les estacions depuradores d'aigües residuals del Consorci Besòs Tordera.

Per generar aquest biometà, es construiran uns mòduls d'enriquiment del biogàs o upgrading en una zona compartida entre els dos consorcis, al polígon industrial El Raiguer, a cavall entre Granollers i Montornès. Aquesta instal·lació estarà formada per "una planta de neteja i purificació de biogàs, mitjançant la tecnologia de membranes, un gasòmetre amb capacitat per a 1.250 metres cúbics i un mòdul d'injecció de biometà a la xarxa de gas natural", explicava dimarts Begoña Martínez, cap de Territori del Consorci Besòs Tordera.

Això permetrà aprofitar els excedents de biogàs que es generen actualment a les dues plantes, i que es preveu que creixin molt més amb l'ampliació de la planta de tractament de la matèria orgànica prevista per als pròxims anys i amb el futur tractament dels fangs que generen 23 de les 27 estacions depuradores del sistema Besòs Tordera que actualment no es transformen en biogàs.
 

Subvenció del fons Feder

El projecte de generació de biometà a partir dels fangs de la depuradora i del biogàs generarà uns 720.000 Nm3/any entre les dues instal·lacions.

Per això hi van involucrar el Consorci Besòs Tordera –que dona servei a 67 municipis, compta amb 27 estacions depuradores d'aigües residuals i 50 estacions de bombament i tracta 42 milions de metres cúbics d'aigua cada any–; el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental –que tracta 52.000 tones de matèria orgànica cada any i que preveu tractar-ne 80.000 d'aquí a vuit anys–; l'Agència Catalana de l'Aigua; l'Agència de Residus de Catalunya i el Govern de l'Estat. Un cop dissenyat el projecte es van buscar les fonts de finançament.

Amb un cost previst de 2.775.000 euros, els Fons Europeus de Desenvolupament Regional de la Unió Europea (Feder) hi aportarà 1.012.945 euros, en tractar-se d'una iniciativa que afavoreix una economia baixa en carboni i, per tant, un creixement sostenible. La resta de la inversió es repartirà al 50% entre els dos consorcis. Actualment, el projecte és a les portes de l'adjudicació, i la previsió és que, com a molt tard, pugui entrar en servei el juliol del 2023.

 


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia
En el marc del projecte Llavors de sempre

200 persones de 20 horts comunitaris de Granollers i comarca han recollit recullen a l’Espai Congost safates de planter de varietats locals en el marc de la sisena edició del projecte Llavors de sempre.

Article

Dues actuacions cofinançades amb els fons Next Generation per promoure la mobilitat sostenible i millorar la qualitat de l’aire.

Notícia

Un nou punt d’atenció a la ciutadania per a peticions i consultes relacionades amb el servei de neteja viària i de recollida de residus

Butlletí