La Declaració d'Almeria estableix una acció conjunta al mediterrani contra el canvi climàtic

20/01/2008 - 00:00
Els ministres de medi ambient i directors de delegacions de les Parts Contractants de la Convenció de Barcelona i els seus Protocols 'reunits a Almeria del 15 al 18 de gener' han aprovat la Declaració d'Almeria avui dijous 17 de gener. El contingut d'aquest document estableix mesures comuns per a fer front al canvi climàtic en els països de la zona Mediterrània. Representants del Departament de Medi Ambient i Habitatge han intervingut en les negociacions -juntament amb membres del Ministeri de Medi Ambient espanyol-, com a part de la delegació espanyola que pren part a la reunió d'Almeria. Una de les aportacions essencials de l'equip de l'estat espanyol ha sigut una esmena que dóna suport la gestió integrada de l'aigua i la planificació integrada de costes. A grans trets, els acords que estableix la Declaració d'Almeria són:
> Ratificar amb rapidesa el Protocol sobre la Gestió Integrada de les Zones Costaneres, per tal d'aplicar mesures per a conciliar la preservació costanera i el desenvolupament sostenible. Per a això, s'impulsaran activitats econòmiques a les zones de costa i es donarà una resposta immediata a les conseqüències del canvi climàtic sobre els ecosistemes costaners de la Mediterrània. Aquest és el punt de coincidència més important entre el Conveni de Barcelona i la declaració del Conveni de Canvi Climàtic. > Identificar màxim el 2011 les espècies i els hàbitats marins i costaners més sensibles al canvi climàtic, a partir de les hipòtesis descrites pel Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic. I promoure una xarxa mediterrània ampla i coherent de zones costaneres i marines protegides, màxim el 2012. > Impulsar estudis conjunts per a estimar el valor econòmic dels productes i serveis que produeixen actualment els ecosistemes marins, i còm poden quedar afectats pels desarranjaments que provocarà el canvi climàtic. > Preparar per a cada reunió de les Parts Contractants del Conveni de Barcelona i del Conveni sobre Diversitat Biològica un informe sobre la situació de la biodiversitat a la Mediterrània, i la repercussió que s'hagi detectat del canvi climàtic. > Enfortir la cooperació i buscar sinèrgies amb iniciatives que persegueixin objectius ecològics similars. > Fomentar una millor gestió de la demanda d'energia i augmentar l'eficiència energètica; capitalitzar el potencial de la regió mediterrània per desenvolupar energia solar i eòlica; promoure la gestió i restauració de boscos i cultius com a absorbents de diòxid de carbó, i promoure una millor gestió de la demanda d'aigua, tenint en compte l'ús de recursos hídrics no convencionals. > Avaluar el risc i examinar el règim de responsabilitat dels magatzems de diòxid de carbó en formacions geològiques situades al subsòl marí. Així mateix, garantir que no hi ha cap risc significatiu per a l'entorn marí, abans d'examinar la possibilitat de modificar els instruments jurídics del Conveni de Barcelona, entre d'altres, el Protocol sobre Abocaments de 1995. 8/ Tenir present el que dispose la Declaració i el Pla d'Acció de Tuníssia -celebrada el novembre de 2007- pel que fa al canvi climàtic a la Mediterrània.
A la reunió hi ha assistit representants de l'estat espanyol, Itàlia, Tuníssia, Israel, Albania, Montenegro i Eslovènia i més de 200 experts europeus en medi ambient i desenvolupament. Durant quatre jornades s'ha analitzat la gestió de la costa mediterrània i s'han acordat accions que s'han de dur a terme el període 2008-2009 en àrees com ara la protecció del medi ambient, la promoció del desenvolupament sostenible i el canvi climàtic, així com el pressupost que s'hi destina. També s'han avaluat les activitats incloses al Pla d'Acció de la Mediterrània durant el període 2006-2007. La conferència està organitzada pel Ministeri de Medi Ambient espanyol i el Programa de Medi Ambient de les Nacions Unides / Pla d'Acció de la Mediterrània (UNEP/MAP). Font: DMAH.
AdjuntMida
Image icon [ notícies publicades ]20.95 KB

Relacionats

Butlletí