La CTP exigeix millorar les comunicacions per salvar les muntanyes

19/09/2005 - 00:00
La cooperació interregional i un fons econòmic comú per a la zona pirenaica són bàsics per la millora de les comunicacions entre ciutat i muntanya. D'aquesta manera, les zones de muntanya de la Unió Europea sortirien del moment de crisi que estan vivint en l'actualitat. En aquesta idea van coincidir tots els participants del congrés sobre El futur de les muntanyes a la UE del segle XXI que ha tingut lloc aquest 14 i 15 de setembre a Barcelona arrel de la celebració del XXIII Consell Plenari de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) del 16 de setembre.
En aquest darrer acte representants del Principat d'Andorra, de les regions franceses d'Aquitània, Llenguadoc-Rosselló i Migdia-Pirineus, i els presidents de les Comunitats Autònomes d'Aragó, Euskadi, Navarra i Catalunya van signar el conveni per a la constitució del consorci que dota la CTP de personalitat jurídica pròpia i, per tant, de capacitat per gestionar els recursos i pressupost necessari. A més, el president Pasqual Maragall va traspassar la presidència d'aquest organisme a Juan José Ibarretxe. El president d'Euskadi es va mostrar satisfet i va remarcar la necessitat 'd'una cooperació transfronterera basada en institucions públiques i també privades'. Ibarretxe va afegir que la CTP elimina les barreres físiques i culturals entre França i l'Estat espanyol però és primordial 'eliminar la distància que existeix a Europa entre polítics i ciutadania, tal com es va observar en el referèndum per a la constitució europea'.
Entre altres qüestions al Congrés es va reclamar una millora de les xarxes de comunicació, bàsicament el ferrocarril, una política ferma de preservació del paisatge, així com una aposta per les noves tecnologies. D'altra banda per superar la crisi actual de les zones de muntanya, es va subratllar la necessitat d'una política específica per a la muntanya basada en programes de desenvolupament ja que un 70% de la superfície de la UE són boscos i en un 25% s'hi concentra l'agricultura europea. Per tant uns 40 milions de persones estan implicats en aquest problema.
Connexió energètica 'imprescindible' D'altra banda, el president de Catalunya va ressaltar la necessitat del desenvolupament de les comunicacions entre les zones pirenaiques 'per unir allò que la natura va separar'. I va assenyalar com objectius prioritaris aconseguir connexions directes entre França i l'Estat espanyol i connexions transversals per les comunitats autònomes de l'Estat. També, però, altres infrastructures com l'aeroport de la Seu d'Urgell i connexions energètiques ' que han d'existir- va subratllat- tot i que amb respecte pel medi' ja que sinó, segons Maragall, 'la pèrdua de prestigi del poder polític seria justificada'. Tot i així, Joan Ganyet, secretari general de la CTP, va remarcar que s'ha de millorar la relació entre ciutat i muntanya però va donar prioritat a controlar la 'la urbanització massiva'.
El ferrocarril, mitjà de comunicació El ferrocarril és el mitjà de transport que va tenir més defensors durant el Congres. 'La línia TGV sud i la millora de les xarxes ferroviàries pel centre d'Europa ajudaran a millorar les comunicacions transfrontereres', va remarcar Montserrat Capdevila, cònsol menor d' Escaldes Engordany. I 'Navarra s'uneix també a la defensa del ferrocarril, com a mitjà idoni per a el transport de mercaderies de llarg trajecte, i del projecte del gran corredor ferroviari cantàbric-mediterrani passant per Pamplona i amb connexions a la xarxa europea de ferrocarrils', va afegir el president de Navarra, Miguel Sanz.
Propera cimera hispanofrancesa a Barcelona Aquests tres dies han suposat una preparació per la reunió entre els governs espanyol i francès del 17 d'octubre a Barcelona, i en la qual la CTP hi participarà. Els presidents de les regions i comunitats autònomes aprofitaran per sol·licitar una potenciació del paper de la CTP i 'suport per exigir al Parlament Europeu un pressupost just' per evitar la despoblació i l'envelliment de la població de les zones pirenaiques, tal com va afirmar el president de Navarra.
La CTP és un organisme interregional de cooperació transfronterera constituït a partir de la signatura a Bordeus, el 15 d'abril de 1983, d'un Protocol entre el Principat d'Andorra, les regions franceses d'Aquitània, Llenguadoc-Rosselló i Migdia-Pirineus, i les Comunitats Autònomes d'Aragó, Euskadi, Navarra i Catalunya. Amb aquest Consell Plenàri acaba la presidència catalana de la CTP i durant els propers dos anys aquest organisme serà presidit pel País Basc.
AdjuntMida
Image icon Fotos: Gisela Sanmartín50.88 KB

Relacionats

Butlletí