24/10/2004 - 00:00
El conseller de Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, va afirmar dissabte, 23 d'octubre, en l'obertura de la jornada 'Medi Ambient i el nou Estatut', que el model de país que el nou Estatut ha de definir s'ha de basar en la sostenibilitat; 'un concepte no eteri', va advertir. La 'sostenibilitat, que ha d'arrelar en els principis de precaució, corresponsabilitat i transversalitat, ha d'estar en el centre de les polítiques'.
Després de la intervenció de Saura, i previ a la fase participativa de la jornada, van intervenir Frederic Ximeno, cap de Projectes d'ERF, i Isabel Pont, professora de dret del medi ambient de la UAB. Els dos professionals van presentar un informe encarregat pels Departament de Relacions Institucionals i de Medi Ambient i Habitatge a ERF, i en el qual es presenten els elements i propostes per a un Estatut més sensible a la sostenibilitat. L'estudi mostra tendències actuals en matèria de sostenibilitat i medi ambient localitzables en d'altres estatuts i textos constitucionals. En aquest sentit, s'han analitzat més de 70 normes de rang constitucional, estatutari i de caràcter ambiental general, sobretot les relatives als estats compostos d'Europa i Amèrica. Aquí es pot llegir l'índex del treball.
Frederic Ximeno va apuntar que alguns dels valors que hauria de reflectir el nou Estatut són els de la internalització i eficiència, els de la cohesió social i el del territori i l'ambient com un sistema. La idea és que el nou estatut ens duri almenys 25 anys més, va recordar Ximeno, i que ho faci amatent als valors emergents. Un dels aspectes que va remarcar especialment és el de la corresponsabilitat, que ha de veure's recollida en la presa de decisions (la participació) i també en el repartiment de costos i beneficis que ha de reportar millores clares sobre el territori i l'ambient en general.
Isabel Pont, per la seva banda, va explicar amb una certa ironia que 'volem fer una carta als reis realista' i va recordar la importància que l'Estatut reculli una sensibilitat ambiental: 'és la nostra presentació'. Pont va reconèixer que 'el gran problema del dret ambiental és sovint la seva aplicació'.
La jornada de treball es va convocar amb l'objectiu d'oferir als professionals i col.lectius que treballen a favor d'un model més sostenible de país la possibilitat d'intervenir en el perfil final de la ponència parlamentària prèvia al nou Estatut de Catalunya. Van participar-hi més de 100 persones, que es van organitzar en sis grups de treball.
Les recomanacions i suggeriments sorgits d'aquest treball seran incorporats en un informe, que elaborarà el propi departament, i que serà tingut en compte en la versió definitiva de la proposta de nou Estatut. Entre les qüestions que més preocupaven els presents, i així es va veure en el torn obert de paraules del tram matinal, hi havia, més que la definició d'estratègies concretes, l'establiment de mesures de control i seguiment per evitar que grans paraules, acabin sent paraules vanes. En aquesta línia va mostrar-se el col·lectiu Salvem l'Empordà, present a la jornada, la representant del qual va demanar la posada en marxa d'una oficina tècnica de seguiment; o Rafael Madueño, director d'Eco-Mediterrània.
Els assistents tractar, segons ha sintentitzat el Departament de Medi Ambient, els següents aspectes:
> L'Estatut ha d'incorporar el dret a un medi ambient de qualitat > L'Estatut ha d'incorporar el deure de preservar el medi ambient > Cal crear un organisme independent que garanteixi el compliment de l'Estatut i de les lleis mediambientals > La sostenibilitat ha de quedar recollida en el preàmbul i ha d'afectar tot l'articulat del nou Estatut > Catalunya ha de tenir veu a la Unió Europea > Catalunya ha d'ampliar competències en àmbits com l'aigua, l'ordenació del litoral i la política energètica, i ha de poder gestionar i decidir sobre els projectes estatals que l'afecten, encara que estiguin declarats d'interès general > L'Estatut ha d'incorporar principis com la producció neta i no contaminant o l'obligació de restituir el mal fet > Cal reconèixer el dret a la informació i participació en matèria ambiental > Cal un millor finançament.El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, que va cloure la jornada, va reclamat que els aspectes ambientals s'introdueixin a l'Estatut en diferents àmbits: '... com a valors que inspiren l'acció política, en el capítol de drets i deures, com a principi inspirador de les polítiques públiques i dins el capítol de participació i informació'. Milà també va celebrar l'entrada en vigor del Tractat de Kyoto gràcies a l'adhesió de Rússia i va destacar la complementarietat de normatives mundials amb gran trascendència, com Kyoto, i normatives europees, estatals o locals ja que '... sense estratègies locals, regionals o nacionals no hi ha estratègies europees'. La cita de dissabte és una més de les diverses que la Generalitat està promovent al territori i en el qual es tracten, sectorialment, d'altres aspectes com ara les qüestions de llengua o la nova immigració. 'Aquest no només ha de ser l'Estatut dels ponents, l'Estatut dels polítics... ha de ser també el dels ciutdans', va dir Saura. El procés de participació, en el seu entendre, 'ha d'ajudar a la negociació, que serà difícil', va advertir. La jornada es va fer a la Casa de Convalescència, les instal·lacions de la Universitat Autònoma de Barcelona, al recinte de l'Hospital de Sant Pau. Més informació, aquí.
Adjunt | Mida |
---|---|
Federic Ximeno, en la presentació. Foto: O.L. | 68.29 KB |