Joan Antoni Baron reivindica el paper dels governs locals en la lluita contra el canvi climàtic

Redacció

07/10/2010
El diputat de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Joan Antoni Baron, ha participat aquest 6 de setembre en una sessió organitzada per la Comissió Europea en el marc dels Open Days de Brussel·les, sobre la participació dels governs locals en el Covenant of Mayors (Pacte d'alcaldes i alcaldesses)
La intervenció de Joan Antoni Baron s'ha basat en explicar els compromisos assolits per la Diputació de Barcelona com a estructura de suport al Pacte d'alcaldes i alcaldesses per una energia sostenible local, iniciativa de la Comissió Europea, i amb l'objectiu de facilitar l'execució de les accions recollides pels municipis en els seus Plans d'Acció d'Energia Sostenible (PAES). La reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle, el foment de les energies renovables i l'eficiència i estalvi energètic són els eixos sobre els que es desenvolupen les actuacions que els ajuntaments tenen previstes per assolir els objectius del Pacte.

Fins ara, ja hi ha 2.000 municipis europeus que s'han adherit al Pacte d'alcaldes dels quals, 137 són de la província de Barcelona, i 100 entitats de suport. La primera d'aquestes estructures de suport va ser la Diputacio de Barcelona, que ja ha ajudat a redactar més de 80 PAES dels municipis barcelonins adherits al Pacte.

Durant l'acte, Joan Antoni Baron ha destacat l'acord de la Diputació de Barcelona amb el Banc Europeu d'Inversions (BEI), a través de dues entitats financeres que canalitzaran i distribuiran un fons de 500 milions d'euros en tres anys. Segons Baron, "aquesta disponibilitat del BEI demostra el compromís i la responsabilitat social que es necessiten per abordar els reptes del canvi climàtic". I va afegir que aquest acord "proporcionarà millores ambientals de reducció de CO2, un estímul del sector empresarial vinculat a les energies renovables i la creació d'uns 5.000 llocs de treball en polítiques energètiques». Tot i que, segons va afirmar Baron, "la crisi alenteix el ritme d'adhesions".

El diputat de Medi Ambient ha conclòs la seva intervenció tot remarcant que el Pacte d'alcaldes "és un repte mediambiental, econòmic i social transcendental en la lluita contra el canvi climàtic i posa de manifest la importància dels poders locals en aquesta lluita".

La sessió va comptar, a més de la intervenció de Joan Antoni Baron, amb la participació de representants d'Alemanya, Polònia, Bèlgica, Regne Unit, República Txeca i dels Països Baixos.

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí