Investigadors de la UAB desenvolupen el primer Atles Climàtic Digital de la Península Ibèrica

18/11/2005 - 00:00
Un equip d'investigadors del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia i del Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona ha desenvolupat el primer Atles Climàtic Digital de la Península Ibèrica. L'Atles utilitza eines digitals per dur a terme tot el procés cartogràfic: des de l'obtenció de les dades, la seva depuració i l'elaboració dels mapes, fins a la difusió mitjançant Internet.
Gràcies a la combinació de tècniques de cartografia, modelització matemàtica i anàlisi estadística, els investigadors han obtingut mapes d'una gran qualitat i precisió. Es tracta, segons els investigadors de la UAB, del millor atles climàtic de la Península Ibèrica que existeix actualment, tant pel volum de dades analitzat com pel detall de la cartografia, l'objectivitat del procés d'elaboració, el baix nivell d'error estadístic, i la riquesa de dades climàtiques cartografiades (65 mapes).
L'atles està disponible, de manera gratuïta, per Internet mitjançant un servidor de cartografia que permet dos nivells d'interacció: un nivell senzill per a usuaris no especialitzats que permet consultar i imprimir la informació, i un segon nivell per a usuaris avançats que permet la descàrrega de dades originals per tal d'incorporar tota la informació en els seus Sistemes d'Informació Geogràfica i dur a terme anàlisis més complexes. A diferència d'altres servidors de cartografia, el format de les dades segueix un patró estàndard que permet als usuaris creuar la informació de l'atles amb altres dades ambientals i geogràfiques amb l'objectiu de millorar la comprensió, la interpretació i la gestió del medi.
El tractament objectiu Els mapes de l'atles estan basats en la mitjana de sèries de llarga durada (entre 15 i 50 anys) de les estacions meteorològiques i, per tant, amb un valor diferent al que ens ofereixen les previsions a curt termini dels mapes meteorològics. Comprèn gran quantitat de variables climàtiques i una elevada resolució espacial (informació cada 200 metres sobre tota la Península Ibèrica) i temporal (informació per a cada mes de l'any, així com un resum anual).
'Podem definir l'atles com el millor conjunt de mapes digitals de temperatura mitjana de l'aire, precipitació i radiació solar per a tota la Península Ibèrica', explica el professor de la UAB Xavier Pons, investigador del projecte. 'Ens vam adonar de l'absència de cartografia climàtica generada mitjançant mètodes objectius per a l'àmbit de la Península Ibèrica, -explica el professor Joan Roure en referència als orígens del projecte- la cartografia climàtica que existia abans d'aquest atles era d'origen analògic i basada, principalment, en la interpretació subjectiva per part dels experts.' Com apunta el professor Miquel Ninyerola, 'la interpretació experta encara és important, però basada en tractaments objectius previs com els que s'han utilitzat en la generació d'aquest atles'.
Podeu accedir a la web de l'Atles Climàtic Digital de la Península Ibèrica aqui

Relacionats

Butlletí