Instal·len caixes niu per a la reproducció i control dels ratpenats a Tordera

12/06/2018 - 09:00

Medi Ambient i l'Insititut Lluís Companys instal·len caixes niu per a la reproducció i control dels ratpenats

L'Àrea de Medi Ambient de Tordera ha instal·lat recentment a Tordera caixes nius per al control i reproducció dels ratpenats. En una nova mesura de control biològic de plagues i insectes, tal com s'ha fet en la lluita contra la processionària del pi, amb la col·laboració de l'institut Lluís Companys i el museu de les Ciències Naturals de Granollers, els alumnes i els tècnics van instal·lar fa unes setmanes diverses caixes nius a la zona dels parcs de Fibracolor.

L'objectiu d'aquestes caixes, fetes pels alumnes de l'institut, és afavorir l'existència i reproducció d'aquests petits mamífers voladors per minimitzar l'impacte d'altres espècies d'insectes, com ara els mosquits i el mosquit tigre especialment.

Així mateix, l'Ajuntament de Tordera ha encarregat al Museu de Ciències Naturals de Granollers un estudi per conèixer millor la població local d'aquest singular mamífer. Per això, els tècnics del museu han instal·lat una estació de monitoreig mitjançant la col·locació de detectors ultrasons durant l'estiu a traves dels quals s'enregistraran els ultrasons durant tota la nit. Aquesta actuació s'enmarca dins del programa de quirohàbitats que consisteix en conèixer les espècies de ratpenats presents en el temps i en l'espai i comparar-les amb altres estacions de les més de 25 presents a Catalunya. En el cas de Tordera, els tècnics han buscat la localització més adequada fent-la coincidir amb les zones més singulars o característiques per a la reproducció d'aquests animals així com per la seva utilitat com a epècie insectívora. 

La instal·lació d'aquestes caixes niu es completarà properament amb l'organització de la Bat Night, la nit dels ratpenats. Des de fa 14 anys, el Museu de Ciències Naturals de Granollers organitza a desenes de municipis de Catalunya aquesta jornada, durant la qual es dediquen unes hores d'una nit d´estiu a explicar què són els ratpenats i per quins motius val la pena protegir-los i conservar-los. En el cas de la Nit dels Ratpenats a Tordera, s'organitzarà una xerrada sobre la biologia i el comportament d'aquests mamífers i s'acompanyarà d'una passejada per veure i sentir els ratpenats.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Tordera forma part des del 2014 de la campanya "Som lo que sembrem" , pel qual  es compromet com a poble en defensa de la salut pública i el medi ambient; dur a terme pràctiques alternatives de jardineria, manteniment de parcs i jardins, marges de camins i vials i arbrat públic, fonamentades totes elles en l'ús de productes biològics.

Article

La secció de parcs i jardins de l’ajuntament de Pineda de Mar ha començat la plantació i sembra d’espècies vegetals als escocells dels carrers de Pineda.

Article

L’estudi sobre el bosc urbà de Mollet, elaborat pel reconegut catedràtic de la Universitat de Sevilla Enrique Figueroa, conclou que el municipi disposa d’un conjunt considerable d’espais verds de qualitat que permeten generar salut entre la ciutadania.

Butlletí