Impuls a la mobilitat sostenible a Santa Coloma de Gramenet

02/02/2024 - 09:00

5 projectes de ciutat reben gairebé 3 milions i mig d’euros a la darrera convocatòria. La solidesa de les propostes municipals permet aconseguir gairebé 17 milions de fons europeus per a Santa Coloma de Gramenet

Un dels objectius del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de la Unió Europea (UE) és contribuir a millorar la qualitat de l'aire a les ciutats impulsant una mobilitat respectuosa amb el medi ambient i la salut de les persones.

En aquest marc, l’Ajuntament va sol·licitar al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, a la segona convocatòria del Fons Next Generation, finançament per a 5 iniciatives que fomenten la mobilitat activa i redueixen l'ús del vehicle particular al nucli urbà. Totes elles van ser reconegudes i han obtingut 3.423.341 euros.

 

Foment de la mobilitat saludable

La construcció del carril bici metropolità Bicivia 8, paral·lel al riu Besòs, que uneix Santa Coloma amb Montcada, al nord, i Sant Adrià del Besòs, al sud, ha rebut 710.321 € per a dues actuacions: la xarxa pedalable que connectarà la 3a fase de Salzereda amb el parc de Can Zam, i el carril bici a l’alçada del cementiri i fins a Montcada, que preveu un ramal que enllaçarà amb el polígon Bosc Llarg.

Ja s’ha licitat el primer tram entre el parc i la rotonda dels Jutjats, i les obres podrien començar aquest primer trimestre de 2024, i pel que fa al segon, podrien iniciar-se a l’abril.

 

Remodelació de l’avinguda Generalitat

La reurbanització de l’av. Generalitat, entre la rotonda de Can Peixauet i el carrer Sant Jordi, s’ha endut 1.662.375 euros. Aquest projecte esdevé la 1a fase la reurbanització de l’av. Generalitat, entre la rotonda i l’av. de Pons i Rabadà, Està previst que les obres amb una superfície d’actuació de 5.833 m² comencin entre febrer i març.

L’objectiu és facilitar la seva integració a la xarxa urbana, prioritzant l'accessibilitat de les persones vianants, la millora i eficiència energètica i la incorporació de més verd que produeixi nous espais d’ombra.

 

Reurbanització del carrer Vinyals

El projecte de reurbanització del c. de la Vinyals i d’un tram de l’av. Pallaresa, entre el c. Balears i l’av. Ramon Berenguer IV, recentment licitat, ha obtingut 430.331 € amb la finalitat de fer un carrer més accessible i segur per a les persones vianants, augmentant i millorant l’espai destinat a elles, reduint la velocitat dels vehicles que hi passen, endreçant els serveis i millorant el paisatge urbà amb més espai verd, nou arbrat i parterres a les dues voreres.

 

Pacificació del trànsit a Riu Nord

En el marc del projecte municipal “Barri per a Vianants”, que prioritza la pacificació i reducció del trànsit per recuperar l'espai públic per al veïnat i les relacions socials, la urbanització del carrer Baró entre c. Mare de Déu dels Àngels i c. Major, amb les obres ja adjudicades, ha estat subvencionada amb 238.225 €.  La intervenció consensuada amb l’AVV Riu Nord contempla un tram de plataforma única entre el c. Major i la plaça Baró, amb voreres més amples i accessibles.

Els darrers 382.087 euros s’han destinat a la urbanització del carrer Sants, en execució, i que també va obtenir fons a la primera convocatòria.

 

Què són els Fons Europeus Next Generation

El Pla de Recuperació de la UE vol transformar els reptes derivats de la pandèmia en una oportunitat per impulsar la transició ecològica i la transformació digital. Per això, es va crear el paquet d’estímuls econòmics Next Generation amb 750.000 milions d'euros, que han de finançar projectes transformadors, incorporant una agenda d’inversions i reformes estructurals que s’interrelacionen per avançar cap a ciutats més verdes, digitals, cohesionades i igualitàries.

La solidesa de les propostes colomenques ha permès aconseguir en les diverses convocatòries una quantitat rellevant de fons europeus pel que fa a les ciutats espanyoles de més de 100.000 habitants, un total de 16.873.820 euros fins avui.

 


 

Categories: 

Relacionats

Article

Santa Coloma de Gramenet millora les zones d’estada i passeig per fer-les més saludables. La inversió més recent a l’entorn del parc fluvial supera els 3.600.000 euros.

Article

L’AMB, en col·laboració amb Movement, desde 2018 tira endavant els Premis Bicimpuls que són un reconeixement a les entitats metropolitanes que dediquen el seu treball i esforços per la promoció de la bicicleta a la Metròpolis Barcelona. Així, enguany, els premis Bicimpuls arriben a la seva sisena edició. Les candidatures estan obertes obertes fins al 14 de gener.

Notícia

Aquest projecte de foment de la mobilitat sostenible i saludable el finança i coordina l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB)

Butlletí