Igualada desenvolupa un pla local de prevenció per reduir la generació de residus

16/06/2017 - 16:14

Aquest és un pla que s’ha de començar a implantar aquest 2017 i que té com a fita, de cara al 2020, aconseguir que la generació anual de residus de la capital de l’Anoia es redueixi en 1.400 tones respecte el volum actual.

L’Ajuntament d’Igualada ha presentat el 31 de maig, el nou Pla de Prevenció de Residus Municipals, una iniciativa del seu departament de Medi Ambient a través de l’empresa Lavola i amb el suport econòmic de l’Agència de Residus de Catalunya. N’ha donat els detalls el tinent d’alcalde de Qualitat Urbana, Jordi Pont.

L’any 2015 el conjunt de la ciutat va generar 20.500 tones i, amb l’aplicació de les mesures contemplades al Pla, s’espera baixar aquesta xifra fins les 19.100 tones d’aquí a quatre anys. Del total de brossa generada, s’estima que aproximadament un 30% correspon a restes de menjar i restes vegetals de petita mida, un 10% a envasos lleugers, un 7,5% a fracció vegetal, un 7% a vidre, un 6,5% a cartró envàs, un 5% a tèxtils, un 4% a voluminosos, un 4% a paper i cartró no envàs, un 3,5% a tèxtils sanitaris i un 22,5% a altres elements.

A banda, segons es destaca en l’estudi inclòs en el Pla, del total de tones generades a Igualada, un 25% correspon a recollida selectiva i gairebé un 75% correspon a la fracció resta. Això, segons Pont, “vol dir que tenim molta feina didàctica, de prevenció i de conscienciació per fer, ja que el contenidor de la fracció resta hauria de ser l’última opció per als ciutadans a l’hora de treure els residus que generen a la llar”. Per això, apunta que “la redacció i implantació d’aquest pla és un pas molt important per part de l’Ajuntament a l’hora de millorar aquests percentatges”.

Accions per incentivar la prevenció · Més enllà de la tasca de foment i educació en el reciclatge que el departament municipal de Medi Ambient ve desenvolupant des de ja fa anys, ara es vol incidir en la primera etapa de la jerarquia de gestió de residus, la de la prevenció, entesa com el conjunt de mesures que es poden prendre abans que una substància, material o producte esdevingui un residu fent, per tant, que aquests es vegin reduïts.

El Pla destaca tendències positives engegades els darrers anys pel que fa a la gestió de residus, com el servei de recollida de voluminosos a domicili, campanyes d’actituds cíviques com Tu ets el millor exemple, la creació de recursos com el Banc d’Articles Reutilitzables o el Banc de Queviures, la recollida porta a porta de paper-cartró als comerços o la participació d’una desena d’escoles al programa Escoles verdes, entre altres. Per a incidir en l’estímul d’aquesta prevenció, però, s’hi proposen un total de vint-i-dues mesures en diferents àmbits.

En allò que afecta la fracció orgànica, es contempla millorar els circuits d’aprofitament d’excedents alimentaris procedents d’esdeveniments i del mercat municipal, fomentar la compra i consum responsable d’aliments i fomentar l’autocompostatge comunitari a les escoles. Pel que fa al paper i cartró, es proposa incrementar la reutilització de llibres de text a les escoles, fomentar els espais d’intercanvis de llibres, regular la producció de fulletons i revistes publicitàries i reduir la producció d’informació en format paper de l’Ajuntament d’Igualada.

En l’àmbit dels envasos lleugers, es proposa promoure la substitució de bosses d’un sol ús per elements reutilitzables, promoure l’oferta i demanda de productes amb menys envàs i a granel, promocionar embolcalls reutilitzables a les escoles, utilitzar de vaixelles compostables en actes festius de la ciutat, augmentar les fonts d’aigua en equipaments municipals. Pel que fa a la recollida de vidre, es contempla promoure els envasos reutilitzables als establiments locals, fonamentalment els d’hostaleria i restauració. Per a reduir la generació de voluminosos i altres fraccions, algunes solucions passen per promoure mercats i botigues de segona mà, fomentar la reutilització dels voluminosos recollits, promoure la reparació d’aparells elèctrics que puguin ser reaprofitats per usuaris de serveis socials, fomentar l’economia circular i facilitar també la recollida selectiva de roba i calçat.

Finalment, des d’una perspectiva més transversal i afectant directament el consistori, les propostes són desenvolupar campanyes de sensibilització entre la ciutadania, valorar la compra pública ambientalment correcta i estudiar instruments econòmics i fiscals per a fomentar la prevenció.

A grans trets, els objectius que persegueixen totes aquestes iniciatives són els de sensibilitzar la ciutadania, prevenir especialment els residus de difícil reintroducció als cicles productius i els perjudicials per al medi i les persones, incrementar el compromís dels sectors socials i econòmics en les decisions relatives a la gestió de residus, promoure la reparació i reutilització de materials i productes, promoure el consum responsable i reduir aquelles fraccions que es generen en quantitats superiors a les desitjades o que suposen un problema per a la gestió municipal.


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article

Torna el R-Ciclajoguina, la campanya de reciclatge de joguines amb components electrònics. Va dirigida a nens i nenes d’educació primària de totes les escoles de la ciutat.​

Notícia

Gran èxit els tallers sobre reciclatge domèstic per a persones grans dels centres residencials d'Igualada.

Notícia

S'han realitzat diversos tallers per a nens i nenes amb l’objectiu de conscienciar sobre la importància de separar els residus i les conseqüències de males pràctiques.

Butlletí