Greenpeace aposta per potenciar l'energia eòlica al mar

20/06/2003 - 00:00
L'informe "A tot vent" proposa un pla que estalviaria 25 milions de tones de CO2 a l'any gràcies a la instal·lació al mar, fins a l'any 2030, de diferents parcs eòlics amb capacitat per generar 25.000 MW. Aquesta proposta, feta pública per Greenpeace tot coincidint amb la clausura de la Conferència Eòlica Europea el dijous 19 de juny, intenta ser una aportació rigorosa al debat sobre el model energètic de l'estat. La potència generada des dels parcs situats a la costa de la península serviria o bé per a connectar-la amb la xarxa elèctrica o bé per a l'obtenció d'hidrogen o per processos de dessalació d'aigua. No és sobrer recordar, en aquest sentit, que l'energia eòlica és la font d'energia que més ràpid està creixent al planeta amb taxes anuals de prop del 40%, ni que l'estat espanyol és actualment la segona potència mundial. Aquests dos factors fan especialment interessant la proposta de Greenpeace, així com les grans extensions costaneres de que disposa el territori. Segons els ecologistes, el pla eòlic marí hauria d'estar basat sobre les següents demandes:
> Declaració d'interès nacional del recurs eòlic marí. > Establiment d'una bonificació específica per a aquesta tecnologia, més gran que la de l'energia eòlica terrestre, que garanteixi la seva viabilitat econòmica. > Pla eòlic marí obert i amb participació de tots els àmbits de la societat. > Estudis detallats sobre el potencial eòlic marí i disponibilitat pública d'aquestes dades. > Selecció d'emplaçaments sobre la base d'estudis detallats de les seves implicacions ambientals, socials i econòmiques. > Prioritat d'accés a la xarxa per a l'electricitat eòlica sobre la procedent de combustibles fòssils i nuclear, evitant restriccions.
Greenpeace subratlla, per últim, que la construcció d'aquest tipus d'instal·lacions en un entorn tan amenaçat i vulnerable com és el mar, exigeix la major cura i atenció ambiental. L'informe presentat vol ser l'inici d'un debat sobre la necessitat de realitzar, a l'estat, un pla eòlic marí obert i amb la participació i el consens de tots els implicats. Més informació:
[+] Informe Vent Força 12. [+] Infografia sobre el pla eòlic de Catalunya. [+] Article interpretatiu sobre l'energia eòlica (Jordi Bigues). [+] L'energia eòlica europea ha crescut d'un 40 % l'últim any. [+] Galícia continua com líder de l'energia eòlica a l'estat espanyol.
AdjuntMida
Image icon Fotomuntatge: Greenpeace.5.68 KB

Relacionats

Butlletí