Girona substituirà els arbres d'espècies exòtiques invasores per exemplars d'espècies autòctones

21/12/2017 - 08:58

Fruit de l’estudi de la flora exòtica invasora a la ciutat de Girona, des del consistori s’han establert les actuacions a seguir en els propers anys amb l’objectiu d’aturar la proliferació d’espècies invasores a l’arbrat ornamental de carrers i parcs de la ciutat. 

L’Ajuntament de Girona té previst substituir en els propers mesos els arbres d’espècies exòtiques invasores per exemplars d’espècies autòctones.

Concretament, el Pla d’actuacions per a la gestió de la flora exòtica invasora a la ciutat de Girona preveu l’eliminació d’espècies exòtiques invasores a 5 anys vista amb objectius factibles i amb efectes evidents sobre els hàbitats més sensibles. En aquest sentit, l’àmbit d’actuació és principalment l’arbrat ornamental situat a menys de 250 metres dels ambients de ribera altament vulnerables. 

En el pla, que té un pressupost global d’uns 110.000 euros, es prioritzen les espècies d’arbres com Ailanthus altissima, Acer negundo, Gleditsia tricanthos, Broussonetia papyrifera o les gespes de Pennisetum villosum. Aquest primer any s’eliminaran 203 exemplars d’espècies exòtiques invasores. 

El regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà de l’Ajuntament de Girona, Narcís Sastre, l’objectiu és “anar revitalitzant els ecosistemes propis dels àmbits de ribera mitjançant espècies pròpies i substituir aquelles al·lòctones i invasores més lesives cap al medi”. 

Aquest mes de novembre s’ha portat a terme la primera fase del tractament localitzat amb herbicida a l’arbrat de carrers i de parcs propers als rius per tal que durant el mes de febrer se’n faci la substitució per espècies autòctones. Concretament, s’ha actuat a les zones de l’aparcament de la Copa, el carrer d’Emili Grahit (passada la plaça dels Països Catalans), el parc de Vista Alegre, a la zona del Pavelló Municipal Girona – Fontajau, al voltant del camp de futbol de Pont Major, al parc de Domeny i als jardins de la Infància. 

Durant el mes de febrer es preveu talar i retirar els exemplars als quals s’ha injectat herbicida ara per tal de poder fer replantament amb espècies autòctones adaptades al clima de la ciutat durant el mes de març. Els exemplars que es plantaran tindran característiques similars a les espècies eliminades però no tindran afectacions negatives al medi. 


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

Es tracta d’una prova pilot impulsada per l'Ajuntament de Girona i la Universitat de Girona a través del projecte GiroNat.

Notícia

L’Ajuntament de Girona instal·la les “illes refugi” amb la intenció de potenciar els bancs de llavors i augmentar la biodiversitat. La iniciativa municipal complementa els canvis en la gestió de l’espai que s’han anat realitzant durant els últims anys.

Notícia

Hi haurà tres models adaptats a les particularitats de cada barri: els contenidors intel·ligents, el porta a porta i les àrees temporals de recollida. L’objectiu és millorar l’índex de reciclatge de la ciutat, que el 2022 se situava al 51,94%, i apostar per la reducció i reutilització com a mesures. Es faran reunions amb les associacions de veïns i veïnes i una campanya comunicativa als barris per explicar totes les novetats

Butlletí