Gener: continua l'extrema sequera

Un nou capítol de la sèrie Meteorologia al dia
06/02/2008 - 00:00
Després d'aquestes modestes precipitacions, un persistent i potent anticicló ha dominat la situació atmosfèrica, imposant l'estabilitat atmosfèrica, i així la impossibilitat de precipitacions.

L'inici del 2008 no ha trencat la tendència a la sequera que arrosseguem des de fa pràcticament un any. El mes de gener ha estat dominat pràcticament en la totalitat dels dies per un potent anticicló, que ha provocat un temps contrastat: boires espesses i fred intens a les fondalades (depressió central) i un temps assolellat i amb temperatures elevades a la resta, sobretot les diürnes. Les inversions tèrmiques pròpies d'aquestes situacions anticiclòniques hivernals han fos bona part de la neu acumulada a zones dels Pirineus.

 

Precipitacions i temperatura

Gener va començar plujós. A partir del dia 2, una baixa d'origen Atlàntic va fer augmentar la inestabilitat, produint precipitacions febles però generals, de l'ordre dels 10 mm, que als Pirineus van ser en forma de neu per sota dels 1.000 metres. Dos dies després, entre el 4 i 5 de gener, ens va afectar la segona pertorbació, aquesta més activa que va deixar precipitacions generals i més importants, de fins a 60 mm zones del nord-est. La neu va tornar a quallar per sota dels 1.000 metres als Pirineus. Aquests han estat els dos episodis més destacables d'aquest mes. Després d'aquestes modestes precipitacions, un persistent i potent anticicló ha dominat la situació atmosfèrica, imposant l'estabilitat atmosfèrica, i així la impossibilitat de precipitacions. En línies generals doncs, a excepció d'una petita zona dels Pirineus occidentals on la precipitació ha superat els 100 mm, a la resta aquestes han estat minses, d'entre 10 i 30 mm. Va a dir però, que gener és un dels mesos més secs de l'any al clima mediterrani.

 

Els embassaments no han rebut un aigua i segueixen en estat crític, amb valors mitjans d'entre el 20 i el 30% de la seva capacitat. Per un seguiment de la sequera i de l'estat dels embassament. En quan a les temperatures, cal distingir dues àrees ben diferenciades. Les zones interiors enclotades (vall de l'Ebre, plana de Vic, ...) la boira ha estat dominant durant pràcticament el mes, amb un temps fred i humit, amb valors màxims inferiors als 10ºC. A la resta, les temperatures s'han enfilat, assolint-se fins a 24ºC de màxima en diverses zones properes a la costa (Tarragona, Tortosa, Calafell). A alta muntanya, la inversió tèrmica ha fet que s'enregistressin temperatures elevades, superiors als 14ºC a 2.000 metre d'altitud, com a Vallter 2000. Al web del Servei Meteorològic de Catalunya hi ha un recull de les temperatures i precipitacions de les més de 140 estacions automàtiques. Les dades diàries i mensuals de diferents observatoris meteorològics del país també es poden consultar a l'Associació Catalana d'Observadors Meteorològics i a la xarxa d'estacions automàtiques de DARRERA.

 

Altres observacions

L'anticicló ha arribat a pressions superiors als 1030 hPa, generant unes minves de gener importants. El descens del nivell del mar ha estat ben palès a tota la costa catalana, amb valors de fins a 22 cm.

 

Neu a Iraq, tornados als Estat Units

Després de 99 anys, aquest gener ha nevat a Bagdag. Els carrers van enfarinar-se, amb unes temperatures anòmalament baixes, i un gran problema per a una ciutadania amb escassos recursos energètics i alimentaris. Segons sembla, els darrers hiverns han estat més freds de l'habitual a les zones del pròxim orient (recordem que l'any passat, una important nevada va deixar incomunicats a turistes que visitaven Petra, a Jordània). A l'altra banda del món, als Estat Units s'han produit aquest gener tornados, un fet estrany en un mes de gener, doncs per a produir-se aquest fenomen cal el contrast d'una massa d'aire càlida i una de freda. La darrera vegada que es van produir tornados en un mes de gener a Oklahoma i Winsconsin va ser el 1950.

Etiquetes: