Gavà impulsa una campanya per fomentar el reciclatge de roba

25/10/2023 - 10:00

Sota el lema “A Gavà reutilitzem la roba” es vol conscienciar de la importància de recuperar i reciclar els productes tèxtils

L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, ha presentat la campanya “A Gavà reutilitzem la roba”, amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania de la importància de reciclar el tèxtil (roba, calçat, llençols, tovalloles, complements…) que no s’utilitza. D’aquesta manera, se li dona una segona vida mitjançant la reutilització o el reciclatge.

A Catalunya, cada persona genera l’any 22 kg de residus tèxtils. D’aquesta xifra, només 2,3 kg (11%) es recullen selectivament. A la majoria de les llars, els tèxtils es llencen al contenidor de resta. Això es tradueix en 147.000 tones de residus llençats sense retorn quan encara són materials valuosos i que es poden reutilitzar. I Gavà vol contribuir a la seva reutilització. L’alcaldessa ha fet èmfasi en «la importància de la conscienciació, no només a l’hora de reciclar, també a l’hora de dipositar correctament el tèxtil a la trentena de contenidors repartits per tota la ciutat». I segueix: «cal tenir en compte que la major part d’aquesta roba pot tindre una segona vida i que totes i tots podem aportar el nostre gra de sorra i ser part d’aquest procés».

La campanya es posa en marxa amb l’inici de la tardor, moment en què es fa el canvi d’armari. S’han editat fulletons informatius, on s’explica la importància de separar de forma correcta el tèxtil, com fer-ho i el seu destí. Els fulletons es distribuiran, juntament amb un kit de costura, en el VI Flea Market Gavà, el mercat de segona mà de Gavà que tindrà lloc el 28 d’octubre a la Rambla, concretament a l’Espai Tèxtil. També es traslladarà a les xarxes socials municipals i a la pàgina web municipal.

Segons Gemma Badia, «després es fa un triatge, i la roba que es veu que es pot aprofitar, s’aprofita, i la que no rep uns tractaments que ajuden a fer nous productes. Per tant, és molt important saber que no es malbarata res que es dipositi en un contenidor de roba».

 

On portar els articles tèxtils a Gavà

La campanya incideix en els punts on cal dipositar la roba i el calçat usat. Per fer una correcta gestió del tèxtil cap separar-lo i dipositar-lo en bosses tancades als contenidors específics ubicats a la via pública. A Gavà hi ha una trentena de contenidors on la ciutadania pot dipositar els articles tèxtils

També es poden dipositar al Punt Verd de plaça Catalunya o portar-los a les deixalleries fixes i mòbils.

 

Per què cal reciclar la roba?

La reutilització i el reciclatge del tèxtil contribueix a l’estalvi de recursos, la protecció del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic. A més, ajuda a reduir els residus en els dipòsits controlats i a les plantes incineradores i, per tant, l’emissió de gasos d’efecte hivernacle.

 

Què se’n fa del tèxtil recollit?

La principal destinació de la roba dipositada en els contenidors de roba es porta a plantes de selecció i tractament. Així, tot allò que es troba en bon estat es pot vendre a botigues de segona mà o donar a organitzacions solidàries i, aquelles peces que no estan bé es poden reciclar per fer diferents productes.

 


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Dins del Pla Sant Andreu Millora, l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca ha iniciat una capanya específica als comerços i establiments locals amb el repartiment de més de 500 kits als comerços amb diptics informariu i un cutter per augmentar la recollida selectiva, en especial la fracció del cartró

Notícia

La nostra vila acollirà dues xerrades dirigides a exposar l’èxit del sistema i a recollir suggeriments de la ciutadania

Notícia

Dins els actes de la Setmana Europa de la Prevenció de Residus, l’Ajuntament de Martorell ha presentat, aquest dimecres a la Sala Muxart del Centre Cultural, el nou Pla Local de Prevenció de Residus (PLPR) 2023-2030

Butlletí