Finalitza l'episodi per alta contaminació per partícules a tot Catalunya

Font: Generalitat de Catalunya i Beteve

27/01/2020 - 11:11

El Departament de Territori i Sostenibilitat desactivarà aquest dilluns, a les 12 hores, el protocol per l’episodi d’alta contaminació per partícules PM10 que havia declarat dissabte a tot Catalunya.

El Departament de Territori i Sostenibilitat desactivarà aquest dilluns, a les 12 hores, el protocol per l’episodi d’alta contaminació per partícules PM10 que havia declarat dissabte a tot Catalunya.

La decisió l’ha pres la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, ja que ja no se segueixen donant les condicions que van donar lloc a la seva activació. En concret:

Els nivells de PM10 estan disminuint a totes les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica(XVPCA) i hores d’ara ja estan per sota dels valors establerts per la legislació.

La previsió per al dia d’avui dels models de dispersió de contaminants atmosfèrics indica que els nivells de partícules ja no superaran el valor límit diari de 50 µg/m³.

Es preveu que la concentració de càrrega de pols africana es redueixi sobre la vertical de Catalunya.

 

Repàs a l'episodi

El Departament de Territori i Sostenibilitat havia declarat un episodi d’alta contaminació per partícules a tot Catalunya.

La mesura es va prendre per causa dels nivells alts de partícules PM10 que s’estan mesurant en diferents estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) i de la previsió que la intrusió de pols sahariana que els està provocant persisteixi en els propers dies.

Dijous 23 de gener es va activar un avís preventiu als 40 municipis de la conurbació de Barcelona que formen part de la Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric. Ahir divendres, 24 de gener, es va estendre aquest avís a la resta de Catalunya, atès que els nivells de partícules PM10 eren entre moderats i alts a gran part del territori. Finalment, ahir divendres es van produir 22 superacions del valor límit diari (50 micrograms per metre cúbic) de PM10 a estacions de la Zona de Protecció Especial de la Conurbació de Barcelona, així com a diferents punts de la resta de Catalunya. En alguns d’aquests punts de mesurament, els nivells van ser superiors al valor de 80 micrograms per metre cúbic de mitjana diària.

L’últim episodi per alts nivells de PM10 va ser el 18 de desembre i es va allargar durant tres dies. Aquesta vegada, l’episodi pot allargar-se fins dimarts, quan es preveu que comenci a entrar vent de ponent i de mestral i això ajudarà a millorar les condicions perquè les partícules en suspensió es dispersin.

 

Reduir la generació i la resuspensió

L’episodi d’alta contaminació per partícules (PM10) suposa gestionar la velocitat a les vies ràpides, a través del Servei Català de Trànsit, informar la població perquè utilitzi els transports públics si s’ha de desplaçar, emetre consells generals a través del CECAT i de l’ATM, a més d’instar les activitats cimenteres a reduir les emissions i els municipis a restringir les actuacions que generen partícules, com determinades obres.

En concret, es recomana a la ciutadania:

  • Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.
  • Utilitzar el transport públic en la mesura del possible, entenent les dificultats que poden tenir moltes persones en la seva mobilitat obligada, derivades de les afectacions pel temporal.
  • Reduir els desplaçaments amb vehicle privat. Si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa, etc.
  • Utilitzar el cotxe compartit.
  • Realitzar una conducció eficient. Arrencades suaus, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.
  • En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que produeixi les emissions més baixes.
  • Regular la climatització de les llars.
  • Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils en el cas que encara estiguin engegades.
  • Limitar la crema de rostolls, marges i restes d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria.

 

Col·laboració municipal

De forma paral·lela, s’ha instat els municipis, en la mesura del possible, a aplicar el màxim nombre d’aquestes mesures:

  • Realitzar campanyes de comunicació intensiva, amb els mitjans de comunicació local, per explicar la situació.
  • Introduir missatges informatius relatius a la situació a les pantalles d'informació variable.
  • Incrementar el reg de carrers.
  • Suspendre qualsevol activitat potencialment generadora de pols mentre duri el període d’episodi ambiental de contaminació, sempre que sigui tècnicament possible.
  • Prohibir l’ús de bufadors, radials sense aspiració focalitzada o humidificació, i en general totes aquelles eines que puguin aixecar pols.
  • Restringir les operacions d’asfaltar o enquitranar els carrers.
  • Regular la climatització en comerços i serveis municipals.
  • Incrementar el control de les activitats industrials on la competència és municipal.

Durant l'episodi, per exempe, l’Ajuntament de Barcelona ha activat un protocol d’actuació. L’episodi no ha implicat restriccions en la circulació, tot i que sí que s'ha recomanat no traslladar-se en vehicle privat i no fer activitat física intensa a l’aire lliure.

Font: Beteve

El Departament de Territori i Sostenibilitat s’ha encarregat de comunicar a determinades instal·lacions industrials que no realitzin processos com arrencades i postes a punt que no siguin imprescindibles i es pugin endarrerir. Els nivells de partícules són elevats a tot el territori. Per aquest motiu és convenient, segons el protocol consensuat amb el Departament de Salut, que les persones amb malalties cardiovasculars o respiratòries moderin l’activitat a l’aire lliure. També es demana a tota la població evitar l’exercici físic intensiu a l’exterior. Tots els detalls es poden consultar al Canal Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

Podeu consultar els nivells de la qualitat de l’aire a temps real a través de l’aplicació gratuïta per a telèfons mòbils AireCat, a l’App Store i a Google Play Store, o de l’entorn web d’informació de les dades de qualitat de l’aire.


 

Categories: 

Relacionats

Entrevista
Jaume Targa és director de la consultora 4sfera Innova.

Ens explica, durant la conversa amb Sostenible.cat, com la majoria de ciutats de Catalunya i Espanya superen els llindars de contaminació ambientals fixats per les directives europees.

Entrevista
Xavier Querol és professor d’investigació a l’IDAEA-CSIC

Xavier Querol ens parla de les morts prematures per la contaminació de l’aire que respirem i ens proposa algunes mesures per pal·liar la situació de forma urgent.

 
Opinió
Opinió


"Combatre la mala qualitat de l’aire que tenim a Barcelona no significa abandonar el vehicle privat, sinó plantejar-se alternatives més sostenibles i minimitzar les emissions que generem."
 

 

Butlletí